Bihor Cultural Hobby/Timp liber Slider Ultimele stiri

Un weekend plin de filme bune la cea de-a treia ediție a Festivalului TIFF Oradea

Începând de vineri, 2 octombrie, și până duminică seară, orădenii sunt invitați să ia parte la o adevărată aventură cinematografică, la cea de-a treia ediție TIFF Oradea. Timp de trei zile, orașul va deveni capitala celor mai noi și mai premiate filme, oferind cinefililor seri cu proiecții în aer liber în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate, întâlniri cu regizori și actori români la Teatrul Regina Maria și la Filarmonica de Stat din Oradea, dar și experiențe muzicale inedite, programate seară de seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Din selecția amplă de filme prezentate la această ediție nu vor lipsi cele mai așteptate producții cinematografice maghiare și poveștile dedicate copiilor și adolescenților. Toate evenimentele incluse în programul TIFF Oradea vor fi organizate cu respectarea măsurilor de siguranță și distanțare fizică în vigoare.

Biletele pot fi achiziționate online, de pe platforma tiff.eventbook.ro/ și din aplicația TIFF Official App (disponibilă în Google Play și App Store), dar pot fi cumpărate și de la casieria din Piața Unirii, deschisă zilnic între orele 10:00 și 20:00.

Noua versiune a lui Pinocchio (r. Matteo Garrone), în care inegalabilul Roberto Benigni îl interpretează pe bătrânul Geppetto, va deschide cea de-a treia ediție TIFF Oradea cu o proiecție specială în aer liber. Impresionantă din punct de vedere vizual, povestea băiatului sculptat în lemn va face deliciul spectatorilor de toate vârstele – vineri, pe 2 octombrie, de la ora 20:00, în Piața Unirii. Sâmbătă seară, la aceeași oră, va ajunge în Piața Unirii comedia muzicală Military Wives (r. Peter Cattaneo), prezentată în premieră mondială la Toronto, iar în ultima seară de festival, spectatorii vor fi invitați la bordul mașinii timpului, alături de Daniel Auteuil și Fanny Ardant, protagoniștii comediei romantice La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos).

Tot în aer liber, la Amfiteatrul Cetate va rula vineri seară, de la ora 21:00, filmul Martin Eden (r. Pietro Marcello), bazat pe romanul lui Jack London, care i-a adus actorului Luca Marinelli trofeul Copa Volpi pentru Cel mai bun actor la Veneția. Pe 3 octombrie, cinefilii sunt invitați să vadă Be Water (r. Bao Nguyen) – cel mai recent documentar dedicat lui Bruce Lee, actorul și sportivul care a inspirat o întreagă generație. Povești mărunte (Apró mesék, r. Attila Szász), un rollercoaster emoțional despre aventura amoroasă și extrem de periculoasă a unui fugar, la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, se va vedea aici duminică seară, de la ora 20:00.

Printre surprizele pregătite fanilor cinematografiei maghiare se numără și Seveled (r. Dénes Orosz), care s-a bucurat de un succes de public impresionant în Ungaria și va fi prezentat la Oradea în premieră națională pe 2 octombrie, de la ora 21:00, la Filarmonica de Stat. Tot aici va rula sâmbătă seară, de la 20:30, filmul Eden (r. Ágnes Kocsis), co-produs în România, despre o tânără nevoită să rămână în izolare permanentă din cauza alergiilor sale la toate substanțele chimice cunoscute. În ultima zi, de la ora 15:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, spectatorii vor vedea FOMO (FOMO: Megosztod, és Uralkodsz), de Attila Hartung, în care un grup de adolescenți teribiliști ajunge subiectul unei ample anchete după o petrecere care duce la dispariția unei colege.

Cele mai apreciate filme din Competiția oficială TIFF 2020 vor fi prezentate și la Oradea, în cadrul unor proiecții speciale. Vineri, de la ora 16:00, ajunge la Filarmonica de Stat comedia neagră Povești din frizerie (A Hairy Tale) – omagiu adus dramaturgilor suprarealiști, semnat de Amir Homayoun Ghanizadeh. De la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, orădenii vor putea urmări Patrick, (r. Tim Mielants), o tragicomedie neagră plasată în decorul unei tabere de nudiști, premiată la TIFF pentru Cea mai bună regie. Tot aici, câștigătorul Trofeului Transilvania la TIFF 2020 și filmul distins cu Premiul Publicului în urma voturilor acordate de spectatori – Babyteeth: prima iubire (r. Shannon Murphy) se vede în avanpremieră la Oradea sâmbătă, pe 3 octombrie, de la ora 18:00.

Si atunci … ce e libertatea?

Nu vor lipsi de la festival actorii și regizorii români ai momentului, invitați la Oradea să prezinte cele mai recente producții autohtone. Vineri, după proiecția documentarului Acasă (r. Radu Ciorniciuc), programată la Teatrul Regina Maria de la ora 20:30, spectatorii o vor întâlni pe producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan, prezentă și sâmbătă la Filarmonica de Stat, în calitate de regizoare a filmului Lemn, prezentat de la ora 18:30. Pe 3 octombrie, la proiecția filmului Și atunci… ce e libertatea? (r. Andrei Zica), actorul Radu Iacoban va răspunde întrebărilor publicului prezent la Teatrul Regina Maria, iar în ultima zi de festival, regizorul Dorian Boguță și actorul Marin Grigore vor vorbi despre Urma, film ce va rula de la ora 21:00.

Până pe 4 octombrie, cei mai tineri dintre cinefili sunt așteptați la proiecțiile EducaTIFF, programate zilnic, de la ora 10:00, la Filarmonica de Stat din Oradea. Vineri, adolescenții se vor îndrăgosti de Diva Finlandei/ Diva of Finland (r. Maria Veijalainen), o poveste despre nevoia de afirmare, dar și despre bullying, prietenie, așteptări irealiste, empatie, și încredere în sine. Pe 3 octombrie, cei mici sunt invitați s-o cunoască pe cățelușa cu nasul în formă de inimă din Călătoria fantastică a Maronei, filmul de animație regizat de Anca Damian. Duminică, spectatorii vor lua parte la revoluția copiilor supereroi din The Club of Ugly Children (r. Jonathan Elbers).

Proiecțiile incluse în programul TIFF Oradea vor fi desfășurate atât în spații exterioare, cât și interioare, conform reglementărilor în vigoare. Accesul la evenimente va fi permis doar persoanelor care vor respecta cu stricteţe regulamentul de participare la festival, disponibil online: https://oradea.tiff.ro/ro/node/12065

Related posts

Majorările prețurilor la carburanți trebuie afișate simultan, spune concurența

Ligia Voro

Globalworth: We are all committed to fight and overcome this crisis

Ionut Oprea

Transilvania Broker de Asigurare, aproape de listare

Stefana Muresan

Werner Wolff: Trei luni consecutive pe plus la TAROM

redactia

Oradea și zona metropolitană Oradea vor fi conectate la autostrada Transilvania

Stefana Muresan

Academia de Management al Ospitalității ohma by winsedswiss, inaugurată la Oradea

Traian Dan

Transgaz, profit în creştere cu 21% în 9 luni

Stefana Muresan

Noul președinte al FRT, Ion Țiriac, felicitat de Simona Halep

Ligia Voro

Agroind Cauaceu, investiție de 2 mil. euro într-o bază pentru cereale în Bihor

Stefana Muresan

Aproape 850.000 de fermieri au primit subvenții de la APIA în Campania 2019

Papuc Irina

THE MARK office building successfully let

redactia

Papa Francisc, aproape 50 de milioane de urmăritori pe Twitter

Stefana Muresan

Transgaz: Vom acţiona astfel încât să nu fie afectat în niciun fel termenul de începere a operării comerciale a BRUA

Stefana Muresan

UBB Cluj, 8.000 de locuri bugetate pentru admiterea la cursuri de licenţă şi master și noi specializări

Stefana Muresan

Ioan Iacob Floria, fostul CFO al Aramis Invest, ridică o fabrică cu investiţii de 19 milioane lei în Baia Mare

redactia

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB-FSEGA) împreună cu NTT DATA Romania lansează programul de master „Sisteme de Asistare a Decizilor Economice”

Stefana Muresan

“Preferatele” fiscului: societățile de construcții și firmele cu datorii

Nora Dumitrescu

Restaurantul deschis de un clujean în Paris, inclus de revista Vogue în topul celor mai bune localuri din capitala Franţei

redactia

Afacerile furnizorului de soluţii IT Net Brinel au ajuns la 34 mil. euro

Stefana Muresan

Brisk Group: It is our duty to keep the lights on

Ionut Oprea

FOTO: DAFCOCHIM Agro – connecting people

Ligia Voro

„Aeroportul viitorului”: Aeroportul de la Ghimbav, primul din țară care va avea un turn de control virtual

Stefana Muresan

O singură companie din Ardeal, între cei mai dezirabili angajatori din România

Nora Dumitrescu

Dezbatere despre digitalizarea industriei din regiune, organizată la Brașov sub egida CE

Ligia Voro

Leave a Comment