Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect pilot de strategie urbană pentru cartierul Rogerius din Oradea

Primăria Oradea anunță finalizarea „Studiului de regenerare urbană pentru Centrul cartierului Rogerius” – proiect Pilot Masterplan, realizat de compania de arhitectură olandeză PosadMaxWan.

Primăria Oradea, prin Instituția Arhitectului Șef, a comandat acest studiu pentru a putea defini o strategie de regenerare în cartierele construite înainte de 1990. Proiectul pilot are loc în cartierul cel mai dens locuit și unde efectele vor putea avea cel mai mare impact: Cartierul Rogerius. Costul acestui studiu a fost de 96.850 lei plus TVA.

Concluzii

Studiul de regenerare urbană în centrul cartierului Rogerius vine și propune un pachet de intervenții și politici publice în acest sens. Fondurile europene din perioada 2021-2027 devin astfel o oportunitate pentru a pune în practică regenerarea urbană în Oradea.

Pentru a avea o imagine completă asupra problemelor cartierului Rogerius și a priorităților, s-a inițiat un proces de consultare publică. Astfel, peste 450 de locuitori au răspuns chestionarului distribuit de către Primăria Oradea între 2 și 18 iulie. Datorită măsurilor de prevenție COVID-19 din respectiva perioadă, majoritatea răspunsurilor au venit prin mediul online (449 respondenți), participând însă și peste 100 de respondenți care au completat fizic chestionarul.

Cetățenii au trebuit să răspundă la următoarele trei întrebări:

1. Care este locul sau strada ta preferată din cartierul Rogerius? Spune-ne de ce!;

2. Care este problema cu care te confrunți des în cartierul Rogerius?;

3. Care este lucrul cel mai important pe care ți l-ai dori realizat sau schimbat în cartierul Rogerius?

O statistică a răspunsurilor cetățenilor arată că cele mai importante teme în cartier sunt spațiul verde, disponibilitatea parcărilor, dar și spațiul public ocupat de parcare. Aceste teme sunt urmate de infrastructura pentru cicliști și pietoni, poluarea aerului, zgomotul, locurile de joacă și varietatea spațiilor comerciale și social-culturale.

Strategia de regenerare prevede următoarele:

– coridor verde pentru trafic lent între școli și punctele de atracție din cartier, cu prelungire spre malul Crișului Repede și spre zona dealurilor;

– inel protector – devierea traficului de tranzit din cartier și barieră verde împotriva poluării; strategie de parcare în trepte – vizitatori la margine, locuitorii în parcări etajate și pe stradă; reabilitare integrată a locuințelor colective și a spațiului public adiacent;

– redezvoltare cu funcțiune mixtă; inima cartierului – eliberată de traficul auto de tranzit, cu mai mult spațiu pentru pieton, comerț, servicii, cultură și nod de transport în comun;

– un nou spațiu verde – de-a lungul vechiului curs de apă, o oază de liniște lângă Spitalul Municipal și pentru blocurile din jur;

– profil complet de bulevard – siguranță în trafic pentru pietoni, linie înierbată de tramvai, piste de biciclete separate și canale tehnice vizitabile.

Toate aceste măsuri de regenerare urbană sunt prevăzute a fi realizate etapizat în perioada 2024 – 2032.

Urmează ca studiul de regenerare, politicile publice și planul de măsuri să fie supuse aprobării în ședința Consiliului Local.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Electrica Transilvania Nord, investiție în zona turistică Vârtop

Articolul următor

Street Food Festival Oradea se amână

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share