Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea și Clujul, orașele cu cel mai mare grad de satisfacție al locuitorilor

Potrivit celui mai recent barometru urban, având ca model Eurobarometrul Flash al Comisiei Europene, Oradea și Cluj Napoca sunt orașele din România cu cel mai mare grad de satisfacție al locuitorilor.

Peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. În 9 orașe nivelul de satisfacție depășește 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).

În ceea ce privește transportul urban, opt orașe înregistrează valori de satisfacție de peste 70%, în trei dintre acestea mulțumirea depășind 80% din totalul populației: Cluj-Napoca (88%), Oradea (82%) și Brașov (81%).

Dacă ne referim la serviciile de sănătate, în șase din orașele selectate în eșantion au fost înregistrate niveluri de satisfacție peste 60%: Iași (70%), Drobeta-Turnu Severin (67%), Oradea (67%), Alba Iulia (66%), Cluj-Napoca (66%).

În ceea ce privește facilitățile sportive, Cluj-Napoca (83%) este pe locul doi, iar Oradea (79%) pe locul trei.

La cât de mulțumiți sunt față de facilitățile culturale oferite de orașele lor de baștină, clujenii se clasează pe locul întâi cu un grad de mulțumire de 88%, iar orădenii pe locul doi cu un grad de mulțumire de 85%.

În ceea ce privește starea străzilor, Oradea se plasează pe primul loc cu un grad de mulțumire al locuitorilor ei de 76%.

Satisfacția față de spațiile publice este determinantă pentru satisfacția privind locuirea în oraș. 65% din populația urbană este mulțumită de spațiile publice de care dispune. Și aici Oradea este pe primul loc cu un grad de satisfacție de 88%.

Potrivit barometrului, disponibilitatea magazinelor reprezintă aspectul cel mai puțin problematic la nivel urban (76% mulțumire). Oradea este pe locul doi cu un grad de mulțumire de 89%, iar Cluj Napoca pe trei cu 88%.

Cluj Napoca este pe primul loc în ceea ce privește siguranța în spațiile publice

În ceea ce privește percepția cetățenilor asupra siguranței în spațiile publice, Clujul este pe primul loc cu un grad de satisfacție de 87%, iar Oradea pe locul doi cu un grad de satisfacție de 86%.

Dacă ne referim la investițiile realizate de către primării, 55% din populația urbană este mulțumită de proiectele de investiții realizate de către administrația locală. Pe primul loc se clasează Oradea cu un grad de mulțumire al cetățenilor de 88%. Oradea se află pe primul loc și în ceea ce privește gradul de mulțumire al cetățenilor față de atragerea de investiții private, cu un grad de mulțumire de 82%, iar Cluj Napoca pe trei cu 76%. Oradea se clasează pe primul loc și în ceea ce privește gradul de apreciere al activității administrației în domeniul urbanismului, cu un nivel de apreciere de peste 80%.

Cu un grad de apreciere de 84% Oradea se clasează, de asemenea, pe primul loc în ceea ce privește serviciile administrative în sprijinul oamenilor, iar Cluj Napoca pe doi cu 69%.

Barometrul urban este reprezentativ la nivel național pentru mediul urban, cu o marjă de eroare statistică de +/-1 punct procentual pentru un interval de încredere de 99%. Colectarea datelor a fost realizată în sistem mixt (telefonic și față în față). Sondajul de opinie s-a axat pe calitatea vieții urbane și a fost derulat în perioada 1 iulie – 15 august 2020. Barometrul urban a fost dezvoltat în cadrul proiectului Elaborarea politicii urbane ca instrument de consolidare a capacității administrative și de planificare strategică a zonelor urbane din România”.

Barometrul poate fi consultat aici

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AFI Europe deschide AFI Brasov în centrul României

Articolul următor

Studiu Crosspoint: piața imobiliară în primele nouă luni ale anului 2020

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share