Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fabricile din Maramureș vor dispune de debite de apă suplimentare

Amenajarea cu 3 milioane de euro a barajului Runcu, din județul Maramureș, va duce la suplimentarea debitelor în zonele industriale Baia Mare și Baia Sprie, a anunțat Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST).

Aceasta derulează acum lucrări la acumularea Runcu. În cadrul rectificării bugetare din acest an, valoarea creditelor rambursabile pentru obiectivul de investiții din județul Maramureș a fost majorată la 15 milioane de lei.

Această sumă este folosită pentru realizarea următoarelor lucrări: voal de etanșare, pe o lungime de 5.500 m, consolidări și protecție de versanți, pe o suprafață de 150 mp, betonare plintă, însumând materiale cu un volum de 60 mc; umpluturi în corpul barajului, însumând un volum de 11.000 mc.

Barajul Runcu este o lucrare hidrotehnică de amploare, unică în România, realizată în cea mai mare parte din fonduri rambursabile, a cărei valoare de investiții este de 460 milioane lei. Până acum au fost alocate fonduri de 300 milioane lei.

Odată finalizat, barajul va asigura suplimentarea debitelor necesare alimentării cu apă potabilă și industrială a zonelor Baia Mare și Baia Sprie. În același timp, va deveni principala sursă de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat pentru 20 de localități situate de-a lungul celor patru râuri (Iza, Mara, Vișeu și Tisa), inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmației.

În zonă va crește gradul de apărare în caz de inundații a populației și a obiectivelor socio-economice situate pe râurile Mara şi Iza. Barajul Runcu va avea utilitate energetică. După recepția lucrării, acumularea va fi exploatată în siguranță de către ABAST.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Județele din Transilvania și Banat în topul aplicanților pentru microgranturi

Articolul următor

Diferit a finalizat o arteră cu stații de încărcare de vehicule electrice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share