Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Regiunea Centru va avea propriul Program Operațional Regional 2021-2027: buget de peste 1,1 miliarde de euro

Regiunea Centru va avea – în perioada de programare 2021-2027 – propriul Program Operațional Regional (POR 2021-2027), cu priorități și alocări adaptate nevoilor regionale, având ca punct de pornire necesitățile regiunii de dezvoltare pe diversele domenii de intervenție pentru mediul public și cel de afaceri, pentru inovare-cercetare, dezvoltare urbană, protecția mediului, sectorul educației sau promovarea patrimoniului cultural și a turismului.

ADR Centru informează că la începutul lunii octombrie a transmis Comisiei Europene, pentru analiză și negociere, Structura viitorului POR 2021-2027. Este prima varianta de lucru al programului operațional elaborat la nivelul Regiunii, document strategic de programare care stabilește principalele domenii de finanțare pentru perioada 2021-2027, corelate cu prevederile Cadrului Strategic Comun European și Regulamentele europene.

Acest document va suferi modificări in urma procesului de consultare cu CE si factorii interesați. Versiunea actuală poate fi consultată pe site-ul ADR Centru.

”Viziunea noastră, care stă la baza procesului de dezvoltare regională pe care îl coordonăm, este ca Regiunea Centru să devină o regiune curată, atractivă pentru locuitorii săi și pentru turism, cu o economie competitivă bazată pe cunoaștere și inovare, în care grija pentru exploatarea și utilizarea durabilă a resurselor să se afle în atenția fiecărui cetățean. Practic, lucrăm din plin pentru definirea noii Strategii de Dezvoltare a Regiunii Centru, ce reunește șase domenii strategice de dezvoltare, fiecare dintre acestea grupând priorități și măsuri specifice. Vorbim de dezvoltare teritorială și dezvoltare urbană durabilă, ne concentrăm pe îmbunătățirea competitivității economice, a cercetării-dezvoltării și inovării și încercăm să valorizăm și să dezvoltăm resursele umane de care dispunem, să asigurăm o reală incluziune socială, precum și un grad foarte mare de ocupare și de sănătate a populației. Nu în ultimul rând, ținând cont de preocupările continentale, de Pactul Verde European, ne concentrăm pe mediul construit sustenabil, pe creșterea eficienței energetice și pe atenuarea efectelor schimbărilor climatice, fără a lăsa deoparte turismul, patrimoniu cultural, dar și dezvoltarea rurală, agricultura și silvicultura”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Suma totală estimată a fi atrasă în Regiunea Centru prin POR 2021-2027 este peste 1,18 miliarde euro. Autoritățile administrației publice locale, dar și întreprinderile, incubatoarele sau acceleratoarele de afaceri, precum și universitățile, clusterele, organizațiile de cercetare-dezvoltare vor putea accesa finanțări pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a Regiunii Centru, din următoarele domenii (cu suma alocată estimată):

  • O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice – 229.991.307 milioane euro
  • O regiune digitală – 116.381.143 milioane euro
  • O regiune cu comunități prietenoase cu mediul – 451.536.000 milioane euro
  • O regiune accesibilă – 168.031.000 milioane euro
  • O regiune educată – 83,690,000 milioane euro
  • O regiune atractivă – 81.115.000 milioane euro
  • Asistență tehnică – 50.880.439 milioane euro

Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor avea responsabilitatea finală, în relația cu Comisia Europeană, pentru îndeplinirea corespunzătoare a funcțiilor și obligațiilor ce le revin în calitate de Autorități de Management pentru Programele Operaționale Regionale, chiar dacă încredințează îndeplinirea unor funcții și/sau implementarea unor părți ale Programului către Organisme Intermediare. Pentru exercitarea funcției de plată, Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor încheia câte un acord de colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice. Concomitent, în viitoarea arhitectură de gestionare a resurselor europene, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației va crea o structură de specialitate, care asigură coordonarea operațională a Programului Operațional Regional, exercitând în acest sens atribuții cum sunt: sprijin pentru Ministerul Fondurilor Europene și Agențiile pentru Dezvoltare Regională în procesul de negociere cu Comisia Europeană aferent perioadei de programare 2021-2027, precum și asigurarea măsurilor necesare implementării deciziilor Guvernului privind cele opt Programe Operaționale Regionale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Recrutări masive de curieri în Transilvania. Se fac sute de angajări

Articolul următor

Industria ospitalității din Timișoara adresează autorităților un memoriu și cere eliminarea activităților din domeniu de pe lista celor blocate de pandemie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.
Citeste mai mult

20 de ani pentru o groapă

Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share