Timiș Turism

Industria ospitalității din Timișoara adresează autorităților un memoriu și cere eliminarea activităților din domeniu de pe lista celor blocate de pandemie

Reprezentanții industriei ospitalității au adresat un memoriu autorităților locale, solicitând eliminarea de pe lista locațiilor ”interzise” din cauza pandemiei a barurilor și restaurantelor. Conform HoReTim, decizia nu are nicio explicație documentată, iar aceste locații pot funcționa foarte bine, desigur, cu respectarea regulilor de protecție.

Dacă în urmă cu mai mult de o săptămână au ieșit în stradă pentru a solicita dreptul de a munci, acum membrii HoReTim se văd nevoiți să adreseze un memoriu către reprezentanții autorităților locale, în speranța că cineva îi va asculta și le va da dreptate.

”Având în vedere situația gravă, fără precedent, în care se află acest sector de activitate, ca urmare a sancțiunilor impuse fără nicio explicație documentată, cerem ajutorul și revenirea la condiții similare celorlalte domenii din economie. Să fim solidari și să învățăm să mergem mai departe cu acest virus cu toții. Virusul există peste tot , este comunitar, avem focare de infecție în multinaționale, școli, instituții de stat, alte companii private. De ce sunt sancționate numai activitățile din horeca, de la începutul pandemiei și până acum?”, a anunțat HoReTim, sub semnătura președintelui organizației, Corina Macri.

Documentul a fost trimis pe adresa Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență Timiș, în atenția coordonatorului acestei organizații, prefectul Liliana Oneț, organizația care stabilește regulile de funcționare și limitările impuse ca urmare a influențelor coronavirusului.

Reprezentanții acestei industrii solicită sprijinul celor responsabili, prin respectarea unui pachet de măsuri deja agreat în discuțiile purtate cu autoritățile. În primul rând se cere Eliminarea restaurantelor de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de către toți operatorii.

De asemenea, se cere restituirea datoriilor statului către proprietarii de restaurante: TVA de recuperat și CASS – sume restante încă de la începutul anului; șomaj tehnic și 41,5% – sumele restante din lunile iulie- august; reeșalonarea datoriilor pe 12 luni, luând în considerare plata acestora începând cu Iulie 2021; extinderea modelului Kurzarbeit până la 80% din totalul orelor de muncă; ajutor de stat sub forma a 20% din diferența cifrei de afaceri înregistrate de operatori în 2020 vs 2019.

Totodată, pe plan local, se cere reducerea cu 50% a nivelului taxelor și impozitelor locale (impozit clădiri, terenuri, taxă hotelieră) pentru următorii doi ani, doar pentru operatorii din HORECA, pentru sprijinirea revenirii acestei industrii.

„Considerăm că, în această perioadă, restaurantele, cafenelele și barurile pot funcționa cu respectarea unor măsuri de distanțare fizică impuse de autorități”, mai spun cei de la Horetim.

Reprezentanții organizației spun că autoritățile locale ar fi trebuit ca în ultima jumătate de an ar fi fost ”o obligație civică” să realizeze studii de specialitate care să stabilească care ar fi, de fapt, măsurile necesare protecției.

”Considerăm că, după mai bine de 7 luni de la apariția pandemiei, atât autoritățile locale, cât și cele centrale, aveau obligația civică de a comanda studii medicale și statistice, în baza cărora să fie luate măsurile de limitare a răspândirii infectărilor. Este inacceptabil ca toate măsurile să fie dispuse fără temei științific, ci doar pentru a justifica o aparentă implicare a autorităților în combaterea pandemiei. Pandemia nu poate fi combătută decât prin adoptarea unor măsuri fundamentate științific. Subscrisa observă că autoritățile au ezitat să dispună obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice până ieri, 23.10.2020, ceea ce a determinat, mai mult decât orice altă activitate economică interzisă, creșterea ratei de răspândire. Nu cerem altceva, doar tratament egal cu al celorlalte sectoare de activitate. Dacă se susțin afirmații că în acest mediu există un risc crescut de răspândire a virusului, cerem avizul specialiștilor, deoarece din comunicarea noastră cu medici, cercetători, statisticieni implicați în domeniu, organe de control și verificare, informații la nivel mondial, nu există niciun studiu care să confirme transmiterea periculoasă a virusului în mediul horeca. Atunci de unde aceste recomandări și sancțiuni?”, mai spun cei de la HoReTim.

Conform acestei organizații, ”măsurile dispuse cu privire la industria HORECA nu sunt justificate prin studii medicale și/sau statistice, neexistând niciun studiu care să justifice necesitatea luării măsurilor dispuse prin Hotărârea 48/23.10.2020”.

Related posts

Powertrain pornește ca o companie independentă

Stefana Muresan

Black Friday la TAROM: reduceri pentru zboruri către 28 de destinații

Papuc Irina

Fizica de la UVT, în clasificarea Best Global Universities by Subject; locul 2 la nivel național

Stefana Muresan

”Avem nevoie de o politică națională de incoming”

Stefana Muresan

Lotul patru al Autostrăzii Lugoj- Deva va putea fi dat în circulaţie în octombrie, dau asigurări antreprenorii spanioli

Stefana Muresan

Organizația Mondială a Turismului: „Aveți răbdare. Stați astăzi acasă, ca să putem călători mâine”. Organizația își suspendă toate evenimentele până la 30 aprilie

Papuc Irina

Varianta de ocolire Timișoara Sud, în licitație

Stefana Muresan

Va pierde Timişoara titlul de Capitală Europeană 2021?

Ligia Voro

Mercure Timișoara – primul hotel Accor din oraș, deschis pe 5 octombrie

Papuc Irina

Sunt încă bani disponibili pentru microîntreprinderile din Regiunea Vest  

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (7) Casa de vinuri Fort Silvan 47, Podgoria Silvania, Crama Balla Geza, Podgoria Aramic, Podgoria Nachbil, Crama Dobra, Crama Rătești

Transilvania Business

Clujul va avea propriul său litoral

redactia

Olimpicii naționali, loc fără taxă asigurat la UVT

Stefana Muresan

Județul Cluj va avea un manual de brand

redactia

Cele mai avantajoase orașe. Pe primele poziții: Braşov, Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu

Stefana Muresan

Târgul de Crăciun din Sibiu va fi inaugurat săptămâna viitoare. Suprizele pregătite pentru acest an

Papuc Irina

Timișoara: Euro Sticks Group preia Knauf din Germania

Stefana Muresan

Club Aventura Praid, unicul parc subteran de aventură din Europa. Investiţie de circa 250.000 de euro

redactia

Promovarea României se face la Brașov prin intermediul BBC: patru clipuri de promovare vor rula până în octombrie

Papuc Irina

Sute de angajaţi din zona de vest a României vor fi pregătiţi de Camera de Comerţ Timiş, într-un contract de 3,2 milioane de lei

Robert Bloancă

A fost stabilit Topul Firmelor din județul Timiș

Robert Bloancă

[Enjoy Transylvania!] The Story of Wine (2) The Jidvei vineyard

Transilvania Business

Aeroportul Internaţional Timişoara, ascensiune spectaculoasă

Stefana Muresan

Casa de Sănătate Timiş a dat în 2019 farmaciilor 191 de milioane de lei pentru decontarea medicamentelor pe reţete

Robert Bloancă

Leave a Comment