Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Industria ospitalității din Timișoara adresează autorităților un memoriu și cere eliminarea activităților din domeniu de pe lista celor blocate de pandemie

Reprezentanții industriei ospitalității au adresat un memoriu autorităților locale, solicitând eliminarea de pe lista locațiilor ”interzise” din cauza pandemiei a barurilor și restaurantelor. Conform HoReTim, decizia nu are nicio explicație documentată, iar aceste locații pot funcționa foarte bine, desigur, cu respectarea regulilor de protecție.

Dacă în urmă cu mai mult de o săptămână au ieșit în stradă pentru a solicita dreptul de a munci, acum membrii HoReTim se văd nevoiți să adreseze un memoriu către reprezentanții autorităților locale, în speranța că cineva îi va asculta și le va da dreptate.

”Având în vedere situația gravă, fără precedent, în care se află acest sector de activitate, ca urmare a sancțiunilor impuse fără nicio explicație documentată, cerem ajutorul și revenirea la condiții similare celorlalte domenii din economie. Să fim solidari și să învățăm să mergem mai departe cu acest virus cu toții. Virusul există peste tot , este comunitar, avem focare de infecție în multinaționale, școli, instituții de stat, alte companii private. De ce sunt sancționate numai activitățile din horeca, de la începutul pandemiei și până acum?”, a anunțat HoReTim, sub semnătura președintelui organizației, Corina Macri.

Documentul a fost trimis pe adresa Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență Timiș, în atenția coordonatorului acestei organizații, prefectul Liliana Oneț, organizația care stabilește regulile de funcționare și limitările impuse ca urmare a influențelor coronavirusului.

Reprezentanții acestei industrii solicită sprijinul celor responsabili, prin respectarea unui pachet de măsuri deja agreat în discuțiile purtate cu autoritățile. În primul rând se cere Eliminarea restaurantelor de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de către toți operatorii.

De asemenea, se cere restituirea datoriilor statului către proprietarii de restaurante: TVA de recuperat și CASS – sume restante încă de la începutul anului; șomaj tehnic și 41,5% – sumele restante din lunile iulie- august; reeșalonarea datoriilor pe 12 luni, luând în considerare plata acestora începând cu Iulie 2021; extinderea modelului Kurzarbeit până la 80% din totalul orelor de muncă; ajutor de stat sub forma a 20% din diferența cifrei de afaceri înregistrate de operatori în 2020 vs 2019.

Totodată, pe plan local, se cere reducerea cu 50% a nivelului taxelor și impozitelor locale (impozit clădiri, terenuri, taxă hotelieră) pentru următorii doi ani, doar pentru operatorii din HORECA, pentru sprijinirea revenirii acestei industrii.

„Considerăm că, în această perioadă, restaurantele, cafenelele și barurile pot funcționa cu respectarea unor măsuri de distanțare fizică impuse de autorități”, mai spun cei de la Horetim.

Reprezentanții organizației spun că autoritățile locale ar fi trebuit ca în ultima jumătate de an ar fi fost ”o obligație civică” să realizeze studii de specialitate care să stabilească care ar fi, de fapt, măsurile necesare protecției.

”Considerăm că, după mai bine de 7 luni de la apariția pandemiei, atât autoritățile locale, cât și cele centrale, aveau obligația civică de a comanda studii medicale și statistice, în baza cărora să fie luate măsurile de limitare a răspândirii infectărilor. Este inacceptabil ca toate măsurile să fie dispuse fără temei științific, ci doar pentru a justifica o aparentă implicare a autorităților în combaterea pandemiei. Pandemia nu poate fi combătută decât prin adoptarea unor măsuri fundamentate științific. Subscrisa observă că autoritățile au ezitat să dispună obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice până ieri, 23.10.2020, ceea ce a determinat, mai mult decât orice altă activitate economică interzisă, creșterea ratei de răspândire. Nu cerem altceva, doar tratament egal cu al celorlalte sectoare de activitate. Dacă se susțin afirmații că în acest mediu există un risc crescut de răspândire a virusului, cerem avizul specialiștilor, deoarece din comunicarea noastră cu medici, cercetători, statisticieni implicați în domeniu, organe de control și verificare, informații la nivel mondial, nu există niciun studiu care să confirme transmiterea periculoasă a virusului în mediul horeca. Atunci de unde aceste recomandări și sancțiuni?”, mai spun cei de la HoReTim.

Conform acestei organizații, ”măsurile dispuse cu privire la industria HORECA nu sunt justificate prin studii medicale și/sau statistice, neexistând niciun studiu care să justifice necesitatea luării măsurilor dispuse prin Hotărârea 48/23.10.2020”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Regiunea Centru va avea propriul Program Operațional Regional 2021-2027: buget de peste 1,1 miliarde de euro

Articolul următor

Primăria Timișoara dă 73 de milioane de lei, plus TVA pentru reabilitarea unui bulevard de doi kilometri din oraș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share