Agricultura Gastronomie Industrie Turism Ultimele stiri

Transylvania Wine Tours ne descoperă comorile ascunse de pe dealurile Transilvaniei

Somelierii Sergiu Chifor și Septimiu Crișan promovează în rândul orășenilor și turiștilor cramele mai puțin cunoscute din regiune, dar care au vinuri de mare valoare, prin degustări și excursii organizate chiar la producători. Ei vor înființa la Cluj prima școală de somelieri europeni din România.

Experiența italiană valorificată în cultura băutului de vin în România

“Aveam deja experiență de peste 10 ani în industria restaurantelor din Italia, cel mai mare producător de vin la nivel mondial, și am zis că pot să o valorific. Mi-am dat seama că numai în zona aceasta a Transilvaniei există peste 60 de crame; multe dintre ele sunt necunoscute, dar cu toate acestea au produse de calitate.

Înainte de 1989, în România era tradiția vinului dulce și mult, cu trei mari producători, Cotnari, Jidvei, Murfatlar; țara făcea vinuri dulci și demidulci pentru ruși, în cantități mari, iar zahărul maschează multe dintre defecte. Noi, la Transylvania Wine Tours (TWT), încercăm să canalizăm gusturile consumatorilor spre soiuri superioare”, spune Sergiu Chifor, trainer, formator și evaluator HoReCa, unul dintre fondatorii brandului.

Somelierul Septimiu Crișan, celălalt cofondator, rezumă piața actuală a vinului, autohtonă, și mondială: “În țara noastră consumul mediu anual a urcat de la 9 la 16 litri, cât era după 1989, în timp ce în Franța acesta a urcat de la 70 la 80 de litri, însă apoi a scăzut la 50 de litri.

În România avem cultura vinului, pentru că lumea se informează acum mult de pe internet, nu și cultura băutului de vin. Pe francezul de rând nu prea îl interesează ce vin consumă, dar bea câte un pahar la fiecare masă. O schimbare s-a petrecut, totuși, la noi, cu trecerea de la vinurile dulci la cele demiseci”.

City break la cramă

 

Business-ul TWT va merge pe mai multe direcții: comercializarea vinurilor din zona Transilvaniei, degustări periodice în sistem “de club”, vizite la cramele din regiune, începând de la familii, grupuri de prieteni până la organizarea de zile de naștere, excursii, team building-uri pentru companii.

“Noi voiam să deschidem mai demult sediul de la Cluj, care este în mijlocul orașului, pe Bd. 21 Decembrie, însă a fost mai greu cu autorizațiile în această perioadă de restricții sanitare. Vrem să facem în fiecare zi degustări în spațiul amenajat pe două niveluri: parter și subsol, la prețuri subvenționate de către producători. Amatorii de vin interesați vor avea posibilitatea de a vizita și cramele de unde provin acestea, de la excursii de o zi, cu degustare, până la sejururi mai complexe, de 2-3 zile, cu cazare și masă. Practic, city break-uri la cramă.

Sunt crame foarte bune în regiune, cu vinuri mai puțin cunoscute, nu neapărat de serie mare, dar deosebite; puțini știu că la Diosig erau 500 de pivnițe. În Bihor sunt producători foarte buni, ca Dan Corbuț, un cunoscut fermier local, sau Adrian Anca, fostul fotbalist de la CFR Cluj. Scopul nostru este de a populariza cramele din zona Transilvaniei.

Aici ne referim și la cele din Crișana, Maramureș, până în Banat. Noi am început să le vizităm cramele din zonă începând de anul trecut, să stabilim relații cu producătorii locali interesați, deja avem parteneriate cu 20 dintre ele. Am fost surprinși și noi să aflăm că la Crama Teodor, din Rătești (județul Satu Mare), se produc 18-20 de sortimente de vin.

Cei interesați vor fi însoțiti de către unul dintre somelieri, care le va explica, atât pe traseu, cât și la fața locului, nu numai despre felul în care iau naștere aceste vinuri, ci și despre tradițiile culturale sau gastronomice din zonă. În jurul multor crame din Ardeal au apărut pensiuni cu condiții excelente de cazare. Vrem să promovăm, în același timp, și produsele locale. Astfel, îi vom reprezenta pe acești mici producători la Cluj”, explică Sergiu Chifor.

Somelieri europeni, formați la Cluj

Din toamnă, cei doi vor pune bazele primei școli europene de somelieri la Cluj. “Vor fi două tipuri de cursuri: pentru amatori și pentru profesioniști, noi fiind acreditați de către școala europeană de profil din Germania. Absolvenții vor fi recunoscuți de către toate ministerele de profil din Uniunea Europeană (UE).

Pentru amatori vor fi 2-3 module, de câte 6-7 ore, cursurile fiind adresate șefilor de sală, proprietarilor de restaurante, și vor costa între 700 și 800 de lei. Acestora li se va face o inițiere în lumea degustărilor vinurilor, respectiv să facă asocieri între băutură și mâncare. Pentru profesioniști vor fi 8 module, 7 de teorie, muncă individuală de documentare, plus o vizită la cramă, cursul costând între 1.500 și 2.000 de lei”, explică Septimiu Crișan.

Cramele vizate de TWT

Transilvania: Savu, Boieru, Țelna, Ighiu, Villa Vinea, Vie-Vin-Lechința, Lechburg, Valea Ascunsă, Zaig, Jelna, Harșian

Crișana: Corbuț, Anca, Triterra, Teodor, Nachbil, Năstase, Rătești, Hetei, Carastelec, Fort Silvan, Silvania

Banat: Recaș, Pivnițele Birăuaș, Silagiu

Pinot Grigio, nava-amiral la Crama Teodor

În Sătmar, la Răteşti, în deal stă de strajă unei vii de 12 ha o clădire care este visul de decenii al întreprinzătorului Teodor Giurgiu. “De când îmi pot eu aduce aminte, aşa mic şi timid cum eram, încă îl aud pe tata povestind cu ardoare de tinereţile sale, petrecând câțiva anișori printre viile Banatului – cum rupea câte un chiorchine şi-l întorcea pe toate părţile, inspirându-i mireasma. Ţin minte cum descria acel miros inconfundabil al mustului. Și acum parcă-mi plouă-n gură când mă gândesc” este mărturia viticultorului sătmărean. Crama Teodor are facilităţi de producţie în zona viticolă din Dealurile Crişanei şi Maramureșului – Dealurile Sătmar. Cu o capacitate de vinificare de 100.000 l şi multiple soiuri vinificate, se cultivă în zonă Riesling de Rhin, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Cadarcă, Pinot Noir. Nava-amiral este Pinot Grigio, premiat la concursuri cu medalii de argint și bronz. Aici se pot organiza degustări pentru grupuri de până la 20 de persoane.

Related posts

Oradea a doborât recordul mondial la Kangoo Jumps

Traian Dan

Oradea la ceas aniversar

Traian Dan

Primăria Tarna Mare distribuie măști reutilizabile tuturor cetățenilor comunei

Ligia Voro

Înregistrare prin sistem video în SPV și plata cu cardul pentru 30 de taxe

Traian Dan

Primăriile, obligate prin lege să cumpere mijloace de transport în comun electrice

Stefana Muresan

Grecii de la Olympus, investiție de peste 20 mil. euro într-o nouă linie de producţie la fabrica din Hălchiu, judeţul Braşov

Stefana Muresan

INAUGURARE SHOWROOM CAAB HOME&OFFICE DESIGN

Stefana Muresan

Solina România se întoarce pe piața ingredientelor alimentare prin realizarea primelor livrări

Stefana Muresan

Turda, investiții de 7 milioane de euro, fonduri europene, în construcția de drumuri și locuințe sociale

Stefana Muresan

Tarom, transportator oficial pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021

redactia

Peste 700 de oferte de vânzare terenuri arabile, depuse la Direcţia Agricolă Arad în doar două zile

Stefana Muresan

CJ Arad investeşte peste 80 mil. lei pentru modernizarea unui drum judeţean

Stefana Muresan

AFI Europe deschide AFI Brasov în centrul României

Papuc Irina

Aradul devine capitala mierii – O nouă ediție ARpicultura

Stefana Muresan

La 9 luni, Romgaz – cifră de afaceri mai mare, profit net mai mic

redactia

Patru start-up-uri românești concurează pentru un loc în finala celei mai mari competiţii IT pentru domeniul medical

Ion Surdu

Horticultor din Alba cultivă lămâi uriașe care ajung și la 900 de grame

Stefana Muresan

Lansare Start-Up Nation 2018

redactia

Autorii Cezar Ioan şi Dan Iancu ne invită, în noile lor volume, să descoperim lumea vinului şi a bucatelor vechi

Ligia Voro

Dunapack Packaging își consolidează operațiunile din România, prin extinderea și modernizarea fabricii din Sfântu Gheorghe

Stefana Muresan

Bistriţa-Năsăud, primul județ la atras bani europeni pentru asfaltarea drumurilor forestiere

Stefana Muresan

Clujul creează o rețea națională de turism culinar

Stefana Muresan

Continental investeste in tehnologia laser in fabrica sa de productie a tevilor de aer conditionat din Timisoara

redactia

Florin Jianu, reales în funcția de președinte al CNIPMMR pentru următorii 4 ani

Traian Dan

Leave a Comment