Arad Caraş-Severin Fonduri Europene Hunedoara Timiș

ADR Vest va negocia direct cu Comisia Europeană distribuția a un miliard de euro

Începând cu noul ciclu de finanțare din fondurile europene, Regiunea Vest are șansa de a elabora și negocia direct cu reprezentanții Comisiei Europene propriul program operațional regional pentru perioada 2021-2027, odată cu descentralizarea managementului fondurilor europene pentru dezvoltare regională. Regiunea va dispune prin intermediul POR de peste un miliard de euro.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest funcționează din acest an ca Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2021-2027 în Regiunea Vest și a elaborat prima versiune a programului, care a fost transmisă Comisiei Europene.

POR Vest 2021-2027 va reprezenta principalul instrument de finanţare din fonduri europene disponibil la nivel regional pentru zona urbană în următoarea perioadă de programare, în care resursele financiare alocate Regiunii Vest vor depăși valoarea de 1 miliard de euro. După aprobarea finală a programului de către Comisia Europeană (care estimăm că va avea loc anul viitor), ADR Vest va stabili calendarul lansărilor de apeluri de proiecte și va elabora ghidul solicitantului pentru fiecare componentă. Agenția va stabili practic la nivel regional condițiile specifice de finanțare a proiectelor.

Documentele pentru perioada de programare 2021-2027 sunt elaborate cu respectarea regulamentelor europene și a celor 5 obiective de politică prevăzute de acestea: O Europă mai inteligentă, O Europă mai ecologică, cu emisii scăzute de carbon, O Europă mai conectată, O Europă mai socială și O Europă mai aproape de cetățeni.

Prima versiune de program elaborată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a fost supusă consultării publice, ajustată și îmbunătățită în urma observațiilor primite de la actorii naționali, regionali, locali, dar și direct de la Comisia Europeană. Ulterior, în cursul acestei luni, „Programul Operațional Regional 2021-2027 Regiunea Vest” a fost înaintat oficial Comisiei Europene. Va urma o analiză, iar în perioada următoare vor avea loc discuțiile și negocierile cu Comisia.

Mobilitate și regenerare urbană, transport public și eficiența termică a clădirilor

În perioada de programare 2021-2027, vor continua investițiile în mobilitatea urbană și transportul public, amenajarea spațiilor verzi și regenerare urbană, investițiile în eficientizarea termică a clădirilor publice și rezidențiale, dezvoltarea turismului cultural și natural, realizarea unor trasee turistice, precum și în domeniul infrastructurii educaționale. De asemenea, se vor finanța și și proiecte strategice de modernizare a drumurilor județene care asigură conectivitatea directă sau indirectă la rețeaua TEN-T.

Un element de noutate îl reprezintă componenta ”Smart City”, prin care vor fi finanțate investiții privind digitalizarea administrației publice locale și a altor investiții specifice ”orașelor inteligente”, din varii domenii – mobilitate urbană, iluminat, clădiri publice, utilități edilitare, spații deschise, aplicații on-line etc.

Mediul de afaceri va beneficia în continuare de investiții prin Programul Operațional Regional 2021-2027, acestea fiind orientate către cele șase domenii de specializare inteligentă identificate în Strategia pentru Specializare Inteligentă (RIS3 Vest) 2021-2027 – Agricultură și industrie alimentară; Eficiență energetică și construcții (clădiri) sustenabile; Digitalizare, industrializare, inclusiv Industry 4.0; Industria manufacturieră și prelucrătoare; Industriile culturale și creative; Sănătatea și calitatea vieții. Vor fi sprijinite proiectele care vizează digitalizarea, cercetarea, transferul tehnologic, inovarea, precum și competitivitatea economică în aceste domenii.

În funcție de rezultatul negocierilor, dar și de propunerile venite din partea entităților interesate, Programul Operațional Regional 2021-2027 Regiunea Vest poate suferi îmbunătățiri și actualizări.

Related posts

Primăria Timişoara speră la fonduri europene pentru 11 noi proiecte de infrastructură din domeniul transporturilor

Robert Bloancă

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit vineri cu fermierii bihoreni

Traian Dan

VINVEST 2019 – Prezența unui călugăr de la Muntele Athos, degustări de vinuri vechi de 60 de ani și spumant cu particule de aur

Stefana Muresan

Leoni, angajări masive în Bistrița și Arad

Stefana Muresan

Regiunea Vest a obţinut finanţare pe proiecte în valoare de peste un miliard de euro pe Programul Operaţional Regional

Robert Bloancă

BEI, împrumut de 450 mil. euro pentru Programul de Dezvoltare Rurală

redactia

Compania de Apă Someș va alimenta mai multe comune din Cluj

Nora Dumitrescu

Mici afaceri vor putea primi sediu în incubatoare finanțate cu până la 7 milioane de euro

Stefana Muresan

Transdara Arad, membru al Grupului Atlassib, a ieşit din insolvenţă

Stefana Muresan

Investitorii americani caută la Timişoara specialişti cu studii superioare pentru a se extinde în domeniul automotive

Robert Bloancă

Biserica Evanghelică, restaurată cu 3,3 milioane euro

Stefana Muresan

Societatea Aquatim oferă 69 de milioane de lei pentru reabilitarea canalizării și a alimentării cu apă a 29 de străzi din Timișoara

Robert Bloancă

Banii universităților se vor putea folosi la investiții. La Timișoara se ridică cel mai modern cămin studențesc din România

Robert Bloancă

Clujul și Timișoara se bat cu Bucureștiul la prețurile apartamentelor

Nora Dumitrescu

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, a vizitat județul Satu Mare

Gruita Ienasoiu

Orașele Transilvaniei și Banatului, magnet pentru turiști

redactia

Castelul Corvinilor intră în restaurare: 5 milioane de Euro, din fonduri UE

Papuc Irina

Două localităţi din zona de vest a României îşi schimbă total sistemele de iluminat stradal, cu bani europeni

Robert Bloancă

Centura municipiului Satu Mare, finanţată din fonduri europene; investiție de peste 400 de milioane de lei

redactia

Proiect: Terenurile aflate pe traseul BRUA, scoase din circuitul agricol fără acordul proprietarilor

Stefana Muresan

Licitaţia pentru noua Maternitate a Spitalului Judeţean Timişoara a fost republicată pe SEAP

Robert Bloancă

Continental a crescut zona de producție cu 30%

Stefana Muresan

Peste 600 de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal în Timiș în primele nouă luni ale anului

Robert Bloancă

800 milioane de euro pentru infrastructură

Stefana Muresan

Leave a Comment