Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Premieră în execuția de structuri cu cerință de beton aparent pentru noul sediu BT din Cluj-Napoca

created by dji camera

KÉSZ Construcții România și Doka România și-au unit expertiza tehnică pentru a realiza un proiect de referință la nivel național, cu cerință de beton aparent.

Sediul administrativ central al Băncii Transilvania din Cluj-Napoca a devenit un reper în ceea ce privește execuția de structuri cu cerință de beton aparent.

Clădirea de birouri va avea o suprafață de peste 40.000 mp, cu o amprentă la sol de 6.000 mp, iar construcția a fost demarată în noiembrie 2018. Imobilul este dispus pe opt niveluri: trei niveluri subterane, parter, trei etaje și unul retras.

Structura clădirii este una complexă, din beton monolit, unică la nivel național datorită suprafețelor mari de beton aparent. Din totalul de 75.000 m2 de suprafață cofrată, peste 42.000 m2 sunt cu beton aparent. La elementele verticale cu cerință de beton aparent s-a optat pentru obținerea unei suprafețe de beton cu textura lemnului.

Toate instalațiile electrice și de încălzire sunt înglobate în structură, sarcina constructorilor fiind îngreunată și de acest aspect. În cazul elementelor structurale orizontale s-a optat pentru decalarea plăcilor cofrante cu 8 cm pentru a crea un joc de linii, conferind un aspect inedit. Compatibilitatea între cofraj, decofrol și toate celelalte componente și consumabile este esențială pentru a obține beton aparent.

La cofrarea tuturor elementelor structurale din beton s-au utilizat cu succes cofrajele Doka fiind alese în funcție de specificul structurii și cerințele privind stereotomia panourilor de cofraj și aspectul suprafeței betonului special. Printre beneficiile sistemelor alese se numără: rapiditate în execuție, eficiență ridicată a costurilor, rezultate excepționale la betonare, reutilizare, decofrarea ușoară și sigură, ocuparea unui spațiu de depozitare cât mai restrâns și nu în ultimul rând siguranță și lejeritate în lucru la înălțimi mari.

Datorită dimensiunilor atipice ale clădirii și a cerințelor complexe arhitecturale, a trebuit să fie confecționate aproximativ 300 de panouri cofrante speciale pentru acest proiect. Clădirea are 6 nuclee pe nivel, realizate din una sau două etape. Un singur nucleu are aproximativ 500 de metri pătrați de cofraj și totul a fost asamblat pe șantier. O altă provocare a proiectului pentru care au fost importante, atât soluția de cofrare, cât și cea de beton, a fost acoperișul din beton cu o pantă variabilă de până la 29 de grade.

Noul sediu central administrativ al Băncii Transilvania din Cluj-Napoca este o clădire de birouri care va găzdui peste 1.400 de angajați. Investiția totală pentru acest proiect a fost de peste 46 de milioane de euro din care 13 milioane de euro reprezintă doar investiția în structură.

Detalii suplimentare despre proiect puteți pe pagina de proiect sau în acest interviu http://bit.ly/SantierulKeszDoka.


Date tehnice proiect

Tip construcție: clădire de birouri

Suprafață totală desfășurată: 40.000 m2

Număr niveluri: 8

Tipul structurii: Beton monolit, aparent, cu amprentă de lemn

Localitate: Cluj-Napoca

Durată proiect: 2 ani

Antreprenor General/Constructor: KÉSZ Construcții România SRL

Proiectant general/arhitectură: Mossfern Arhitectură SRL

Proiectant structuri: Lamina SRL

Sisteme de cofrare Doka: Framax Xlife, Top 50, Ferme de sprijin, Dokaflex, Turn de acces, Staxo 100

KÉSZ România este una dintre societățile determinante ale pieței de construcții din România. Avem referințe de anvergură executate în domeniul industrial, comercial și în alte domenii ale investițiilor. Datorită portofoliului larg de servicii și a resurselor proprii, societatea KÉSZ este în stare să răspundă în mod complex la cererile exigente ale industriei construcțiilor. De la proiectare până la execuție, de la montaj de instalații și tehnologii până la dezvoltări imobiliare rezolvă sarcini formulate de beneficiari în prezent și viitor. Fluxurile de muncă, sistemele de management de calitate, procesele de management de proiect funcționează conform standardele ridicate ale Grupului KÉSZ, asigurând permanent experiență, competență profesională, calitatea și respectarea termenelor. Numele KÉSZ se identifică cu calitatea, deoarece construim pe știință.

 

Cu o tradiție de peste 150 de ani, Doka este unul din liderii mondiali în domeniul dezvoltării, producției, vânzării și închirierii de sisteme de cofrare pentru toate sectoarele din  industria construcțiilor. Cu peste 160 de locații în peste 70 de țări, Doka beneficiază de o rețea eficientă și asigură suport tehnic firmelor de construcții  pentru echipamentele de cofrare. Doka este membru al grupului Umdasch și este prezentă în România de 22 de ani.

Total
10
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Universitatea din Sibiu este prima din România care folosește platforma de predare online G Suite Enterprise for Education

Articolul următor

Investiție de peste 21 de mln. de lei în extinderea rețelelor de apă-canal în comunele Sânpetru și Hărman din județul Brașov

Citește și:
Sălajul are nevoie de autostrăzi pe bune, nu doar pe hârtie.
Citeste mai mult

Autostrăzile pe hârtie ale Sălajului

În teorie, județul din Nord-Vestul României trebuia să aibă finalizate trei secțiuni din Autostrada Transilvania (A3), practic încă…
În cadrul galei de decernare a Premiilor Progresiv 2023, eveniment care premiază inovația și performanța în piața de retail & FMCG, Farmec a ridicat trofeul la categoria Best New Non-food Product, pentru cea mai recentă gamă lansată: Gerovital Must Have.
Citeste mai mult

Farmec ia premii în serie la București

Trei distincții au fost obținute, în ultima perioadă, de către fabricantul de produse cosmetice din Cluj-Napoca. În cadrul…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
10
Share