Antreprenori Bihor Bricolaj HR/Joburi Reportaj Slider Ultimele stiri

Karikás Noemi dă viață și culoare mobilierului vechi

Unii îl aruncă la gunoi sau chiar îl pun pe foc. Alții scapă de el pe unde apucă. Este vorba despre mobilierul vechi, care prinde viață și culoare în mâinile creative ale lui Karikás Noemi.

Tânăra s-a apucat de noua „meserie” în urmă cu trei ani, după o carieră de zece ani de traducător de filme la Zone Studio Oradea. Atunci a descoperit vopselele ecologice pe bază de apă Annie Sloan, fără miros. „Eu le numesc vopsele creative, care aderă pe aproape orice suprafață, fără șlefuire. Doar cu o pregătire prealabilă prin degresare cu detergent și clătire cu apă”, spune Noemi.

În mâinile tinerei o noptieră veche sau o măsuță capătă valențele unei opere de artă, pentru că artă hand made se numește ceea ce face antreprenoarea.

Tot în urmă cu trei ani și-a înființat și pagina de facebook Manoka Arts&Crafts. Denumirea cuprinde primele litere ale numelui băiețelului, ale soțului și ale ei.

Noptieră lucrată de Karikas Noemi

După producerea primelor opere, încurajată fiind de soț și de cunoștințe, a început să participe la tot felul de evenimente, târguri și expoziții de profil.

În sinea mea, nu mă simt artistă. Cel mai important este să ai curaj, să începi. Pot să spun, cu fericire, că am foarte mulți clienți, care, după ce le-am reînnoit eu mobila, au început să – și-o reînnoiască ei singuri. Mai vin la mine doar pentru sfaturi sau dacă se confruntă cu o problemă anume. Mă bucur foarte mult că au descoperit și ei creativitatea în sine. Trebuie să-ți faci un pic de timp liber”, explică tânăra.

Antreprenoarea s-a lăsat de job-ul pe care l-a practicat timp de zece ani, noua pasiune devenind o atracție atât de mare, încât spune că de abia așteaptă să intre, zilnic, în micuțul atelier unde dă viață creațiilor.

Se perfecționează continuu prin participarea la cursuri și worksop-uri în țară și în străinătate. Chiar ea susține worshop-uri cu persoanele interesate să învețe ceva nou.

Visul meu cel mare este să am un magazin nu prea mare, până la 50 de metri pătrați, într-o zonă circulată, unde să pot primi mai multe persoane la worshop, să putem savura o cafea. Un loc unde omul să se simtă bine și să nu simtă obligația că, neapărat, trebuie să cumpere ceva. Să intre pentru inspirație și inspirându-se din creativitate, dacă iese cu ceva cumpărat este și mai bine. Momentan, fac workshop-uri doar la cerere. Mă consider o persoană simplă, dar visătoare. Dintr-un buget cât mai mic, vreau ca oricine să-și poată redecora în casă, în așa fel încât să aibă și o satisfacție, să fie și frumos, să folosească și un material de calitate. Tocmai asta este și ideea, că dacă te apuci să redecorezi singur casa ta, economisești bani mulți”, spune Noemi.

Prima lucrare

Ramă de geam transformată în decor

Își amintește cu drag de prima lucrare, niște rame foto transformate în suport de cercei. O măsuță banală a transformat-o complet prin vopsire. „Era o măsuță tare banală, albă. Stătea aici, era deja vopsită, și vedeam că îi lipsește ceva, un factor de wow. Sunt foarte multe tehnici și mie îmi place tot timpul să mă inspir, iar vopseaua aceasta mă ajută. Este foarte creativă, se poate învechi, se poate combina și nu se poate dat greș cu ea. Cred că aceasta este ideea cea mai wow. Dacă nu-ți place rezultatul și dacă nu ai sigilat suprafața, poți să ștergi cu apă călduță și se poate revopsi. Sigilare înseamnă o protecție finală cu ceară sau cu lac”, precizează tânăra.

Promovare pe Facebook și la târguri

Până va reuși să-și deschidă un magazin, Noemi se promovează pe la târguri de hand made și pe Facebook, unde are și o pagină Manoka Arts&Crafts, care chiar în această perioadă împlinește trei ani. „Astăzi este zi de sărbătoare. Exact cu 3 ani în urmă am pornit pagina MaNoKa Arts&Crafts la insistențele familiei și ale prietenilor. Atunci încă nici nu visam că pagina va atrage atât de multe like-uri și urmăritori. Mulțumesc din suflet tuturor pentru sprijin. Sunt momente grele, când lucrurile nu se întâmplă conform planurilor. Și mai am proiecte, visuri nefinalizate, dar continui acest drum, pentru că mă face fericită și completă, tot ceea ce fac, realizez și reprezint. Deși logo-ul s-a schimbat, în culise a rămas același om, aceași perspectivă și pasiune pentru revopsire și reciclare mobile și pentru decorațiuni florale și interioare”, a scris antreprenoarea pe pagina sa.

A cochetat și cu programele de finanțare pentru antreprenori, dar nu existau finanțări în cadrul aceluiași program atât pentru producție cât și pentru comercializarea produselor pe care le face.

Dulăpior de baie

Karikás Noemi se bucură de sprijinul familiei, al soțului și al copilului, în tot ceea ce face. Recent a transformat baia, vopsind-o după ideile ei, iar în prezent, lucrează la transformarea camerei copilului.

Eu nu vreau să insist ca omul să vină la mine să-și reînnoiască mobila, dar aș vrea să-l inspir, să-i dau idei, să folosească această vopsea deosebită”, spune creatoare. Vopseaua pe care o folosește se poate utiliza pentru orice, de la lemn, sticlă, termopan, la perete sau metal.

Crede că ideea că poate salva o mobilă să nu devină deșeu este o idee foarte faină.

Îi place să povestească și despre cea care a inventat vopseaua minune, fără miros, ecologică – Annie Sloan, din Oxford, în urmă cu 30 de ani. „A vrut să reînnoiască și să vopsească. A avut nevoie de o vopsea care să adere pe orice și să nu fie toxică. Să se usuce repede, pentru că ea, dimineața ducea copiii la școală, iar pe când îi aducea, pe la prânz, trebuia să fie uscat, finisat și fără miros. Astfel s-a născut vopseaua”, povestește Noemi.

Îi lipsesc târgurile și evenimentele de hand made unde își expunea produsele și putea să organizeze și workshop-uri gratuite. Ultimul eveniment de acest gen a fost în septembrie 2019.

Karikás Noemi a vorbit și despre platforma Yata.ro, unde creatorii de produse hand made și produse naturiste își pot comercializa produsele pzin online, unde producătorii sunt ajutați să-și vândă produsele naturiste și creațiile hand made. Este un mare ajutor, mai ales în această perioadă, când nu se prea pot organiza târguri. Platforma adună producători și creatori de o anumită nișă, unde se pot găsi produse interesante, unicat, care nu se prea găsesc în magazine”, explică tânăra.

Energie pozitivă

Una peste alta, cine trece pragul atelierului tinerei orădence nu poate să nu rămână surprins plăcu de atitudinea sa pozitivă și de zâmbetul mereu pe buze cu care își prezintă creațiile. Când te gândești că salvează obiecte de mobilier sortite pieirii, chiar că merită să încerci.

Creativitatea, creația în sine ne încarcă cu energie pozitivă. Nu uitați nici de acest lucru când începeți un proiect de reînnoire sau vopsit mobilier în căminul vostru. Este important că poți împrospăta, salva chiar tu o mobilă veche, dar la fel de important este creativitatea în sine, care are efect pozitiv asupra sufletului, corpului și a stării de bine, tocmai ce sunt caracteristicile vopselei Annie Sloan. Pentru mine înseamnă o vopsea creativă, ce nu este legată de reguli stricte, este jucăușă, și nu tinde spre perfecțiune ci spre a ne bucura de creație.

Să nu vă fie frică de creație, poate avea doar rezultate pozitive”, îndeamnă Karikás Noemi.

Articol apărut în numărul 97 al Revistei Transilvania Business

Related posts

CTP: New milestones for 2023

Ionut Oprea

Piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) în trimestrul IV 2016

Ligia Voro

Hidrocentrala Râul Mare-Retezat va fi retehnologizată cu 80 de milioane de euro

Papuc Irina

CBRE: În 2020 s-au tranzacționat peste 240.000 mp de spații de birouri

redactia

Festivalul de film de la Cluj a “învins” pandemia. 51 proiecții sold-out

Nora Dumitrescu

Informaticienii de la AROBS își fac centru de cercetare la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Memorandum de Înţelegere între Transgaz şi Srbijagas

Stefana Muresan

MIPIM 2020 transforms

Ionut Oprea

Clujenii de la Raiko au atras 2 milioane de pe bursă

Nora Dumitrescu

Guvernul Orban va reorganiza Agenţia pentru Agenda Digitală a României

Papuc Irina

Grupul Taparo va produce 10 milioane de măști pe lună

Nora Dumitrescu

Uniunea Europeană şi viitorul economiei globale: a conduce sau a fi condus

CFR SA – 48 de șantiere pe rețeaua feroviară, în valoare de 141,6 milioane lei

Stefana Muresan

Timișoara: Liceul destinat nevăzătorilor din toată țara, reabilitat cu fonduri europene

redactia

Clujul are stand la Târgul de Crăciun de la Koln

Nora Dumitrescu

CTP câștigă premiile Industrial project of the year și Warehouse Developer of the Year, la gala Europa Property SEE Real Estate Awards 2018

Stefana Muresan

Oradea, campioana banilor europeni din România

Nora Dumitrescu

Ministrul Muncii: „Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori, dar şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în şomaj tehnic”

Ion Surdu

Peste 200 de participanti din 25 tari, la cea de-a treia editie a Conferintei Internationale de Business Diplomacy 2018 / Diplomacy360

redactia

CA IMMO: Peste 30.000 mp inchiriati in Bucuresti in 2017

Ionut Oprea

UBB Cluj, peste 12.000 de locuri disponibile în sesiunea de toamnă

redactia

Împrumut de 21 mil. de euro pentru dezvoltarea municipiului Oradea

Stefana Muresan

Încă 41 de km din Autostrada Transilvania, la licitație: trei secțiuni care traversează județul Sălaj

Ion Surdu

În Ungaria, la vama Petea – Csengersima, are loc o revizia tehnică totală a cântarelor. Trafic mult îngreunat pentru automarfare.

Gruita Ienasoiu

Leave a Comment