Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dacian Badea: “Mâncarea ecologică este una fără medicamente”

Președintele Fermelor Ecologice Silvania (FES) a relatat cum funcționează un lanț alimentar scurt bio integrat, așa cum a fost creat în Sălaj, la videoconferința “Afaceri în agricultură”.

“De 10 ani am reușit să implementăm măsuri și proiecte susținute de Uniunea Europeană și de de guvern. Am făcut conversia la agricultura ecologică, apoi am reușit să creăm acel lanț scurt “de la fermă la furculiță”. În 2017 am înființat o cooperativă, suntem un lanț scurt bio, format de mai mulți membri. Mă bucură acest Pact Verde European, astfel noi, cei din agricultura ecologică, vom putea obține subvenții mai mari decât până acum.

Este dificil să obții finanțare când ai mai multe lanțuri alimentare, de la vegetal la zootehnie, care au cu cicluri de producție de peste un an, iar pentru că am dat drumul la o fabrică de lactate și la o linie de procesare de oleaginoase, avem nevoie de finanțare în cadrul unui ciclu mai lung. Din fericire, noi am găsim această finanțare dacă ni s-a acceptat acest gen de afacere. Accesul la piață este complicat pentru business-uri integrate ca al nostru: vegetal, zootehnie și procesare.

Ar fi bine să urce subvențiile pentru zootehnia ecologică (bunăstarea animalelor), să se acorde bonificații pentru costurile cu dobânzile pentru afacerile integrate. Există medicamente pentru plante, dar noi le dorim să le folosim cât mai puțin, iar mâncarea ecologică este una fără medicamente, mâncarea convențională fiind un compromis între preț și calitate.

Procesarea formează acest lanț scurt care aduce mai multe beneficii: mâncare mai proaspătă, venită din apropiere, o cunoaștere mai bună a provenienței, costuri mai mici pentru transport. Distribuirea valorii în cadrul lanțului agroalimentar se face astfel: de la fermier valoarea crește pe măsură ce merge înspre raft, iar câștigurile sunt cele mai mici la fermier. Noi avem un model de afacere care urmărit poate să valideze dacă principiile sprijinirii ecologiei, asocierii și lanțului scurt sunt soluții funcționale”, a spus președintele FES.

Cooperativa din Sălaj cultivă 2.200 ha de teren ecologic și produce hrană pentru cele 1.200 de vaci de lapte. Pentru obținerea celor mai bune furaje, aceasta produce șroturi ecologice de soia și floarea soarelui. Asocierea cuprinde fermele FES, Tera Moiad Măeriște, Farm Ecolact Zalău, Fesca Crasna, Sâmpetrean Brâglez.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fan Courier va avea hub regional la Cluj

Articolul următor

Firmele mici și mijlocii din Regiunea Vest pot accesa finanțări nerambursabile de 17,6 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share