Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dealul Cetățuii va fi amenajat cu 20 de milioane de euro

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a prezentat conceptul de amenajare a unuia dintre cele mai îndrăgite locuri ale “capitalei Transilvaniei”. Etapele din 2021 sunt plan urbanistic zonal, autorizație de construire și proiect tehnic, licitație pentru execuția lucrărilor.

“Cetățuia este un spațiu public unic al comunității noastre și ca atare, în propunerea de proiect prezentată, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale.

Accesibilizarea dealului se va realiza printr-un sistem de alei extinse, cu accent pe spațiile verzi și pe peisaje. Revitalizarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei: spaţii destinate relaxării, prioritate pentru pietoni, modalităţi de deplasare velo.

Mobilierul urban va fi integrat în concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat. Poarta estică și alte elemente istorice din zonă vor fi restaurate și reabilitate. În proiect a fost integrat și Turnul Parașutiștilor, care ar putea deveni un punct de reper pentru întreaga zonă”, a relatat primarul Emil Boc.

Proiectanții au propus amenajări pentru joacă, odihnă, sport, activităţi în aer liber. Conceptul prezentat conține construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg, terase sezoniere, precum și grupuri sanitare, spaţii pentru administrare și întreţinere.

Proiectul pune accentul și pe componenta inteligentă: bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat inteligent, care să pună în evidență cadrul natural.

Conceptul a fost realizat în urma unui concurs de soluții desfășurat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și filiala sa din Transilvania, cu implicarea cetățenilor prin CIIC. Proiectul a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Exportatorii de top ai Maramureșului: Aramis, Eaton, Universal Alloy

Articolul următor

Micii producători din Maramureș vor vinde numai în spații deschise

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share