Agricultura Cluj Educatie Educație Inovatii POZITIV TB Ultimele stiri

USAMV Cluj-Napoca, singura universitate din Europa Centrală și de Est, parteneră în Proiectul Orizont 2020 CroopBooster-P, despre viitorul culturilor agricole din Europa

Proiectul CropBooster-P, aprobat de Comisia Europeană în anul 2018, îşi propune strategii şi soluţii pentru stimularea plantelor de cultură în spaţiul agricol european, în perspectiva anului 2050. Unul dintre cei 15 parteneri ai proiectului se numără și USAMV Cluj-Napoca, de altfel singura universitate din spaţiul central-est european reprezentată.

Proiectul, coordonat de Universitatea Wageningen din Olanda, reuneşte cele mai prestigioase instituţii şi platforme europene cu competenţe şi expertiză internaţională în ştiinţa si tehnologia culturilor agricole, cu implicaţii în nutriţie şi sănătatea populaţiei la nivel global. USAMV Cluj-Napoca este singura universitate din spaţiul central-est european reprezentată în proiectul în care participă alte 14 entități – universităţile din Nottingham, Copenhaga, Dusseldorf, Lancaster, institute şi consilii naţionale de cercetare, precum CNRS şi INRA Franţa, VIB Belgia, platforme europene (EPSO, Plants for Future, Euroseeds).

Reprezentanții USAMV Cluj-Napoca sunt Prof. emerit Dr. Carmen Socaciu (foto deschidere) şi Prof. Dr. Dan Vodnar, Prorectorul universităţii pentru Activităţi de cercetare şi dezvoltare tehnologică.

 

Ce își propune proiectul

Proiectul vizează realizarea unei “foi de parcurs” (roadmap) privind  viitorul culturilor agricole din Europa, evaluarea unor strategii alternative, a metodelor și tehnologiilor actuale și viitoare pentru îmbunătățirea culturilor agricole de pe continent, astfel încât acestea să fie realizabile din punct de vedere tehnologic, durabile şi acceptate de societate.

Într-o primă etapă a derulării proiectuui a fost realizată o bază de date extinsă (realizată pe baza datelor ştiinţifice recente), privind situaţia actuală a culturii plantelor în Europa, tinând cont de randament, valoare nutriţională şi durabilitate. Această bază de date, precum şi detalii privind proiectul pot fi consultate pe website-ul https://www.cropbooster-p.eu/.

”Datele obţinute au permis stabilirea unor scenarii pentru viitor, care ţin seama de nevoia de inovaţie, de a evita criza alimentară, de a realiza alimente sănătoase, cu sau fără utilizarea de tehnologii de modificare genetică. Aceste scenarii posibile, precum şi ameninţările viitorului (schimbările climatice, deşertizarea, modificarea practicilor agricole, schimbarea atitudinii consumatorilor) ilustrează schimbările, posibil dramatice, la orizontul anului 2050”, a explicat Prof. dr. Dan C. Vodnar.

Ținând cont de importanţa pe care o are cunoaşterea nevoilor şi a așteptărilor  societăţii în diferite regiuni ale Europei, proiectul include o serie de interviuri cu experţi internaţionali, sesiuni webinar şi workshopuri, care să reflecte poziţia diferiţilor “actori” din societate.

Astfel, în cursul lunii noiembrie 2020, partenerii proiectului din diferitele regiuni europene (Nord, Vest, Central-Est, Sud) vor organiza workshopuri, unde sunt invitate personalități academice, cercetători din domeniul (bio)tehnologiilor agro-alimentare, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale, ai sectorului agri-business, fermieri, lideri de opinie, jurnaliști, consumatori, pentru a asigura abordări diferite, relevante și acceptabile din punct de vedere socio-economic pentru îmbunătățirea culturilor agricole în România şi la nivel european.

În acest context, USAMV Cluj-Napoca organizează, în 12 noiembrie (de la ora 13.00), un workshop online, moderat de Prof. emerit dr. Carmen Socaciu și Prof. dr. Dan C. Vodnar, prin sistemul Google Meet. Au fost selectați 18 participanți, iar alți specialiști interesați de participare pot cere informații la adresa carmen.socaciu@usamvcluj.ro.

Pe durata acestui workshop, într-un prim focus grup se va discuta despre strategii, iar în cel de-al doilea despre tehnologiile utilizate pentru stimularea viitoarelor culturi agricole.

”Participanţii vor reflecta, prin opiniile lor, atât aspectele legate de avansul ştiinţific şi tehnologic necesar acum şi în viitor, dar si oportunităţle si ameninţările posibile, percepţia oamenilor de ştiinţă, a liderilor de opinie din spaţiul agri-business, agro-alimentar și, nu în utimul rând, a consumatorilor şi specialiştilor în nutriţie şi sănătate”, a precizat Prof. emerit dr. Carmen Socaciu.

 

Foto: CroopBooster-P.eu și USAMV Cluj-Napoca

 

 

 

Related posts

Autostrada Transilvania, la granița cu Ungaria: CNAIR a semnat contractul pentru construcţia lotului Biharia – Borş. Termen asumat: martie 2020

redactia

[Enjoy Transylvania!] #TheRoadThatUnites is an NGO with the Authorities

Transilvania Business

Amazon angajează 100.000 de oameni ca să facă față comenzilor

Nora Dumitrescu

Fabrica de mobilă Simex și-a deschis reprezentanță în Uzbekistan

Nora Dumitrescu

Un start-up românesc, ce oferă soluții digitale de prezentare a ofertelor imobiliare, ales în acceleratorul Pi Labs din Marea Britanie

Ion Surdu

Proiect de 49 milioane de euro, fonduri europene, pentru Arad

redactia

PIN Awards & Forum 2018

Ionut Oprea

4 kilometri și jumătate din Via Transilvanica, asigurați în doar o săptămână. Tibi Ușeriu a ajutat de pe patul de spital din Canada

redactia

Real Estate & Construction Forum, ediția III

Transilvania Business

Cooperativa Timlactagro – primul său magazin din Timişoara cu produse lactate, pita de Pecica, salamul de Salonta și slana bănățeană de ciuperci

Stefana Muresan

Opera Română îi invită pe clujeni la Balul Operei, dedicat Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

Dotări de peste 5 milioane de lei pentru Spitalul de Recuperare Băile Felix

Traian Dan

38 de drumuri judetene vor beneficia in 2018 de lucrari de intretinere, investiție de peste 70 mil. lei in Cluj

Stefana Muresan

Hexagon Offices & Apartments – prima investiție a Grupului KESZ în România

Ionut Oprea

2,4 milioane de euro pentru calea ferată Predeal-Brașov

Stefana Muresan

Muzeul Bucovinei a lansat propria ciocolată cu ocazia aniversării a 120 de ani de la înființare: produsă la Cisnădie

Papuc Irina

Sala polivalentă din Blaj va fi construită de italienii de la Frimat Spa Roma; contract de 32 mil. lei

redactia

Sala Polivalenta din Oradea, edificata de Constructii Erbasu

Stefana Muresan

Liber la Autostrada Nordului. Licitație deblocată pentru Baia Mare – Suceava

Nora Dumitrescu

Bihorul și Maramureșul, în topul cererilor la APIA

Nora Dumitrescu

3,85 milioane euro, finantari pentru microintreprinderi prin ADR Vest

Stefana Muresan

Traficul de pasageri în aeroporturile din România a crescut cu 6% în 2019

Papuc Irina

Castelul Thobias este scos din nou la licitație. Prețul de pornire: 62.500 euro

Papuc Irina

Compa, Con-A și Total NSA, cele mai mari companii sibiene cu capital autohton privat

Stefana Muresan

Leave a Comment