Agricultura Cluj Educatie Educație Inovatii POZITIV TB Ultimele stiri

USAMV Cluj-Napoca, singura universitate din Europa Centrală și de Est, parteneră în Proiectul Orizont 2020 CroopBooster-P, despre viitorul culturilor agricole din Europa

Proiectul CropBooster-P, aprobat de Comisia Europeană în anul 2018, îşi propune strategii şi soluţii pentru stimularea plantelor de cultură în spaţiul agricol european, în perspectiva anului 2050. Unul dintre cei 15 parteneri ai proiectului se numără și USAMV Cluj-Napoca, de altfel singura universitate din spaţiul central-est european reprezentată.

Proiectul, coordonat de Universitatea Wageningen din Olanda, reuneşte cele mai prestigioase instituţii şi platforme europene cu competenţe şi expertiză internaţională în ştiinţa si tehnologia culturilor agricole, cu implicaţii în nutriţie şi sănătatea populaţiei la nivel global. USAMV Cluj-Napoca este singura universitate din spaţiul central-est european reprezentată în proiectul în care participă alte 14 entități – universităţile din Nottingham, Copenhaga, Dusseldorf, Lancaster, institute şi consilii naţionale de cercetare, precum CNRS şi INRA Franţa, VIB Belgia, platforme europene (EPSO, Plants for Future, Euroseeds).

Reprezentanții USAMV Cluj-Napoca sunt Prof. emerit Dr. Carmen Socaciu (foto deschidere) şi Prof. Dr. Dan Vodnar, Prorectorul universităţii pentru Activităţi de cercetare şi dezvoltare tehnologică.

 

Ce își propune proiectul

Proiectul vizează realizarea unei “foi de parcurs” (roadmap) privind  viitorul culturilor agricole din Europa, evaluarea unor strategii alternative, a metodelor și tehnologiilor actuale și viitoare pentru îmbunătățirea culturilor agricole de pe continent, astfel încât acestea să fie realizabile din punct de vedere tehnologic, durabile şi acceptate de societate.

Într-o primă etapă a derulării proiectuui a fost realizată o bază de date extinsă (realizată pe baza datelor ştiinţifice recente), privind situaţia actuală a culturii plantelor în Europa, tinând cont de randament, valoare nutriţională şi durabilitate. Această bază de date, precum şi detalii privind proiectul pot fi consultate pe website-ul https://www.cropbooster-p.eu/.

”Datele obţinute au permis stabilirea unor scenarii pentru viitor, care ţin seama de nevoia de inovaţie, de a evita criza alimentară, de a realiza alimente sănătoase, cu sau fără utilizarea de tehnologii de modificare genetică. Aceste scenarii posibile, precum şi ameninţările viitorului (schimbările climatice, deşertizarea, modificarea practicilor agricole, schimbarea atitudinii consumatorilor) ilustrează schimbările, posibil dramatice, la orizontul anului 2050”, a explicat Prof. dr. Dan C. Vodnar.

Ținând cont de importanţa pe care o are cunoaşterea nevoilor şi a așteptărilor  societăţii în diferite regiuni ale Europei, proiectul include o serie de interviuri cu experţi internaţionali, sesiuni webinar şi workshopuri, care să reflecte poziţia diferiţilor “actori” din societate.

Astfel, în cursul lunii noiembrie 2020, partenerii proiectului din diferitele regiuni europene (Nord, Vest, Central-Est, Sud) vor organiza workshopuri, unde sunt invitate personalități academice, cercetători din domeniul (bio)tehnologiilor agro-alimentare, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale, ai sectorului agri-business, fermieri, lideri de opinie, jurnaliști, consumatori, pentru a asigura abordări diferite, relevante și acceptabile din punct de vedere socio-economic pentru îmbunătățirea culturilor agricole în România şi la nivel european.

În acest context, USAMV Cluj-Napoca organizează, în 12 noiembrie (de la ora 13.00), un workshop online, moderat de Prof. emerit dr. Carmen Socaciu și Prof. dr. Dan C. Vodnar, prin sistemul Google Meet. Au fost selectați 18 participanți, iar alți specialiști interesați de participare pot cere informații la adresa carmen.socaciu@usamvcluj.ro.

Pe durata acestui workshop, într-un prim focus grup se va discuta despre strategii, iar în cel de-al doilea despre tehnologiile utilizate pentru stimularea viitoarelor culturi agricole.

”Participanţii vor reflecta, prin opiniile lor, atât aspectele legate de avansul ştiinţific şi tehnologic necesar acum şi în viitor, dar si oportunităţle si ameninţările posibile, percepţia oamenilor de ştiinţă, a liderilor de opinie din spaţiul agri-business, agro-alimentar și, nu în utimul rând, a consumatorilor şi specialiştilor în nutriţie şi sănătate”, a precizat Prof. emerit dr. Carmen Socaciu.

 

Foto: CroopBooster-P.eu și USAMV Cluj-Napoca

 

 

 

Related posts

Primul zbor Sibiu – Bruxelles Charleroi – Sibiu de pe Aeroportul Internațional Sibiu

Stefana Muresan

EximBank finanțează Grupul Arsat de la Arad cu 11 milioane de euro

Papuc Irina

Building Permit obtained for the UP-SITE BUCHAREST project

Papuc Irina

„Vinurile Împăraților”, din nou pe piață

Stefana Muresan

18 noi afaceri din Sighet vor primi 4,5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Argon Dental sprijină cabinetele stomatologice prin oferte personalizate și soluții pe termen lung

A. I.

Primăriile din Bihor pot beneficia de sprijin financiar pentru împăduriri

Traian Dan

CTP, active de 364 milioane euro in Romania

Ionut Oprea

Programul Smart Start USA: companiile românești au la dispoziție 500 mil. dolari

redactia

Peste 50 de proiete importante, derulate în acest an de administrația orădeană

Stefana Muresan

Hotelurile din Cluj se transformă în spații de carantină

Nora Dumitrescu

Bihor: Centru pentru Cultură și Artă Contemporană, investiție de 6 mil. euro

Stefana Muresan

Reuniunea zonală “Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri!”

Ligia Voro

Immofinanz, investiție de 1 milion de euro în VIVO! Cluj

Stefana Muresan

Artiștii din Cluj: “Piața imobiliară ne omoară”

Nora Dumitrescu

Oradea se pregăteşte de Cartea Recordurilor

Traian Dan

ASF: Stabilitate pe piața poliţelor auto obligatorii

Ligia Voro

Cesiro, peste 100 de angajări în fabrica din Sighișoara

Stefana Muresan

Preocupări pentru adaptarea ofertei educaționale la Facultatea de Economie și Drept a UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

Austriecii de la Nawaro Agrar vând aproape 3.000 de hectare de teren în Arad şi Timiş cu 25 de milioane de euro

Stefana Muresan

Arhitecții ies în stradă la Cluj. Vor acorda consultații gratuite

Nora Dumitrescu

Proiectul de lege privind incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, lansat în dezbatere publică

redactia

Mediciniștii din Cluj au demarat fabricarea de dezinfectant pentru spitale

Nora Dumitrescu

Oradea, tot mai atractivă. Fitch: ratingul Oradiei – ''BBB minus'', cu perspectivă stabilă

Stefana Muresan

Leave a Comment