Arhitectura Cultural Ultimele stiri

„Ambulanța pentru Monumente” a câștigat premiul publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Asociația „Ambulanța pentru monumente” a câștigat premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020, în urma votului la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2020 reprezintă cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului. Acestea au fost acordate în cadrul unei reuniuni virtuale pe 10 noiembrie, care a conectat iubitori de patrimoniu, profesioniști, voluntari și susținători din întreaga Europă și din lume. Premiul Publicului a mers către proiectul de educație, formare și sensibilizare „Ambulanța pentru Monumente” (România), care a contribuit la salvarea a sute de clădiri monument istoric din România, prin intermediul unei largi rețele active de organizații de patrimoniu, a anunțat Comisia Europeană.

Ambulanța pentru Monumente a obținut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Eugen și Veronica Vaida, arhitecți în cadrul Asociației Monumentum, dezvoltatorii proiectului, au notat: „Implicarea comunității în prezervarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialiști, recuperarea tehnicilor traditionale si a resurselor materiale locale și concentrarea pe o abordare responsabila a mediului înconjurător sunt caracteristici esențiale pentru succesul abordării noastre de salvgardare a patrimoniului. Premiul contribuie la promovarea misiunii noastre și ne întărește gândurile de extindere a proiectului în alte țări europene care se confruntă cu abandonul monumentelor.”

Laureații Marilor Premii din anul 2020 sunt:

  • restaurarea exemplară a bazilici „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila (Italia), grav avariată de cutremurul devastator din anul 2009;
  • remarcabilul proiect „Rețeaua Tramaontana III” (Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Spania), dedicat cercetării patrimoniului tangibil și intangibil din regiunile montane ale Europei și
  • marea expoziție „Auschwitz. Nici demult. Nici departe” (Polonia, Spania), ce a marcat aniversarea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de concentrare.

Laureații Marilor Premii, aleși de un juriu independent format din experți și din membrii Consiliului de Administrație al Europa Nostra, vor primi câte 10.000 euro fiecare.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție.

Intervențiile sunt desfășurate de către Asociația MONUMENTUM (titularul și dezvoltatorul proiectului), Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, Asociația „Vernacular” și Asociația „Arhaic”. Rețeaua este în continuă creștere, cu un număr de intervenții planificat pentru 2020 printr-un număr de alte patru organizații: Asociația „Actum”, Asociația „Inima Olteniei”, Asociația „Atelierul de Patrimoniu” și Asociația „Rost”. Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales, și al asociației The Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.

Marea majoritate a activităților constau în înlocuirea învelitorilor degradate, asigurarea zidurilor împotriva prăbușirii, refuncționalizarea drenajelor de apă și stabilizarea picturilor murale. Începând cu 2016, au fost derulate o serie de intervenții la clădiri, precum: biserici, mori de apă, conace, stații CFR, ruine de fortificații ș.a.m.d.

Un element important al proiectului este concentrarea acestuia în jurul deciziilor locale și al proprietății patrimoniului. „Ambulanța pentru monumente” operează ca o inițiativă umbrelă, în cadrul căreia fiecare organizație lucrează sub forma unei francize, păstrându-și independența deciziilor luate la firul ierbii. Comunitățile lucrează împreună cu voluntarii, oferindu-le masă și găzduindu-i în casele lor.

Related posts

MedLife: 11 copii cu malformatii cardiace, tratati pro bono la Sibiu

redactia

Electric Castle – festivalul care împlinește vise

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Timisoara, a pole of excellence in the Central European cultural space

Transilvania Business

Sectorul HoReCa, scutit de impozitul specific până la sfârșitul anului 2020

Traian Dan

Profi devine partener al proiectului „Monitorul Prețurilor”, alături de alte 9 lanțuri de magazine

Papuc Irina

Antibiotice Iași donează 250.000 de lei Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”

Ion Surdu

„Comorile României”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Patrimoniul UNESCO al României, prezentat într-o expoziție fotografică de excepție

Stefana Muresan

România asigură Comisia Europeană că Autostrada Iași – Tg. Mureș va avea contracte încheiate în 2018

Stefana Muresan

Nokia, investitii de 73 milioane euro in activitatile telecom de la Timisoara

Stefana Muresan

JTI: Hei-rupismul fiscal dăunează grav mediului de afaceri

Ligia Voro

Brandul Orange Business Services pe piața românească

Ligia Voro

Proiect european cu stand de taximetre electrice la Cluj

Nora Dumitrescu

Grand Park Sud își face showroom pe șantier

Nora Dumitrescu

Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc la nivel mondial, cumpără compania Maier Com din Arad

redactia

Ideea care i-a venit unui tânăr din Sebeș după ce a observat ce beau invitații la nunta sa. Acum a transformat-o într-o adevărată afacere

redactia

Programul Start-Up Nation demarează mâine

redactia

Mulberry Development deschide clădirea ISHO Offices

Stefana Muresan

Cea mai tânără milionară a Clujului vrea să îi facă antreprenori pe liceeni

redactia

Școli din Mureș, modernizate cu fonduri europene

Stefana Muresan

Uniunea Geodezilor din România are o nouă conducere

redactia

Pregătiri din timp pentru sezonul cadourilor – cum aleg firmele să ofere mulțumiri angajaţilor

Nicolae Pop

Donație bancară pentru Institutul Inimii: cinci ventilatoare

Nora Dumitrescu

Transilvania Broker de Asigurare se va lista la bursa

Stefana Muresan

Aeroportul clujean se modernizează cu 20 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Leave a Comment