Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Ambulanța pentru Monumente” a câștigat premiul publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Asociația „Ambulanța pentru monumente” a câștigat premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020, în urma votului la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2020 reprezintă cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului. Acestea au fost acordate în cadrul unei reuniuni virtuale pe 10 noiembrie, care a conectat iubitori de patrimoniu, profesioniști, voluntari și susținători din întreaga Europă și din lume. Premiul Publicului a mers către proiectul de educație, formare și sensibilizare „Ambulanța pentru Monumente” (România), care a contribuit la salvarea a sute de clădiri monument istoric din România, prin intermediul unei largi rețele active de organizații de patrimoniu, a anunțat Comisia Europeană.

Ambulanța pentru Monumente a obținut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Eugen și Veronica Vaida, arhitecți în cadrul Asociației Monumentum, dezvoltatorii proiectului, au notat: „Implicarea comunității în prezervarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialiști, recuperarea tehnicilor traditionale si a resurselor materiale locale și concentrarea pe o abordare responsabila a mediului înconjurător sunt caracteristici esențiale pentru succesul abordării noastre de salvgardare a patrimoniului. Premiul contribuie la promovarea misiunii noastre și ne întărește gândurile de extindere a proiectului în alte țări europene care se confruntă cu abandonul monumentelor.”

Laureații Marilor Premii din anul 2020 sunt:

  • restaurarea exemplară a bazilici „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila (Italia), grav avariată de cutremurul devastator din anul 2009;
  • remarcabilul proiect „Rețeaua Tramaontana III” (Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Spania), dedicat cercetării patrimoniului tangibil și intangibil din regiunile montane ale Europei și
  • marea expoziție „Auschwitz. Nici demult. Nici departe” (Polonia, Spania), ce a marcat aniversarea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de concentrare.

Laureații Marilor Premii, aleși de un juriu independent format din experți și din membrii Consiliului de Administrație al Europa Nostra, vor primi câte 10.000 euro fiecare.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție.

Intervențiile sunt desfășurate de către Asociația MONUMENTUM (titularul și dezvoltatorul proiectului), Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, Asociația „Vernacular” și Asociația „Arhaic”. Rețeaua este în continuă creștere, cu un număr de intervenții planificat pentru 2020 printr-un număr de alte patru organizații: Asociația „Actum”, Asociația „Inima Olteniei”, Asociația „Atelierul de Patrimoniu” și Asociația „Rost”. Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales, și al asociației The Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.

Marea majoritate a activităților constau în înlocuirea învelitorilor degradate, asigurarea zidurilor împotriva prăbușirii, refuncționalizarea drenajelor de apă și stabilizarea picturilor murale. Începând cu 2016, au fost derulate o serie de intervenții la clădiri, precum: biserici, mori de apă, conace, stații CFR, ruine de fortificații ș.a.m.d.

Un element important al proiectului este concentrarea acestuia în jurul deciziilor locale și al proprietății patrimoniului. „Ambulanța pentru monumente” operează ca o inițiativă umbrelă, în cadrul căreia fiecare organizație lucrează sub forma unei francize, păstrându-și independența deciziilor luate la firul ierbii. Comunitățile lucrează împreună cu voluntarii, oferindu-le masă și găzduindu-i în casele lor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CJ Bihor a făcut primul pas pentru drumurile noi din Zona Metropolitană

Articolul următor

BCR lansează primul program de Mindfulness financiar din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share