Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Planificăm continuarea telemuncii și după pandemie, dar într-un sistem hibrid | Vertiv – guest view

Adrian Dincă, HR Director, EMEA Manufacturing & GBS,  VERTIV (companie ce face parte din ABSL)

Punct de vedere, Cluj

Pentru acest an, impactul pandemiei a fost limitat în veniturile organizatiilor, asa cum reise si din studiul industriei pentru 2020, realizat de ABSL. A fost mai degrabă o reacție a burselor – care a dus la un blocaj temporar (perioada martie-aprilie), când toată lumea se aștepta să întâmple un nou “2008”. Dar nu a fost cazul, lucrurile au rămas pozitive în industria noastră.

Restructurări nu au exitat în Cluj, în domeniul nostru de activitate. Din fericire, sectorul de serviciilor pentru afaceri nu a fost impactat de această pandemie, spre deosebire de alte industrii, asa cum arata si raportul ABSL.

Organizatiile au regandt practicile de resurse umane, si la fel am facut si noi. Printre trebuie sa transformăm “informalul” în formal. Adică să ne asigurăm că angajații continuă să colaboreze, să empatizeze, deși nu se mai văd. Planificăm continuarea telemuncii și după pandemie, dar într-un sistem hibrid care să îmbine munca de acasă cu cea de la birou și care să încurajeze colaborarea și socializarea. Conform ABSL, 48% dintre companiile respondente vor lua în calcul în 2021 un sistem de muncă hibrid.

Departametele de HR a fost cele mai afectate. În majoritatea organizatiilor era singurul department care continua să vină la birou, ca să asigure onboardingul, diversele formulare care trebuie semante. Ne bucurăm să vedem ca onboardingul s-a mutat online, semnaturile digitale au ajutat departamentele de HR să simplifice volumul de munca. HR-ul, în opinia mea, a trecut prin cea mai mare transformare – a trebuit sa ajute organizatiile sa “tină oamenii împreună”.

Planificăm să ne intoarcem la birou din aprilie 2021. Situatia continuă să fie incertă (existenta vaccinurilor, eficienta restrictiilor, disciplina tuturor), si aceasta perioada s-ar putea prelungi pe tot parcursul anului viitor.

La nivelul industriei din Cluj, rata medie a plecărilor din companii a scazut. Oamenii apreciază mult masurile pe care le-am luat, flexibilitatea de a lucra de acasa (inclusiv faptul că i-am ajutat cu echipamentele de muncă, chiar si cu mobilierul). Ramânem un centru puternic, ne uitam la oportuntăți de crestere și dezvoltare.

Conform ABSL, peste 15.000 de angajați (6% dintre angajații din județ) lucrează la Cluj în industria de business services, pentru anul în curs estimându-se o creștere de 10%.

Companiile din industria locală de business services apreciază faptul că la Cluj recruteaza mai ușor specialisti in software developments, ingineri sau specialiști HR, comparativ cu piața din București.

De asemenea, rata medie a plecărilor din companii este sub media industriei la nivel național.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Semnal de alarmă: în doar 15% dintre proiectele de infrastructură rutieră, global, există o cultură de management al riscurilor

Articolul următor

Aeroportul Internațional Timișoara a pus în funcțiune un nou sistem de balizaj performant

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Piscina de la Poarta Raiului

Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share