Cultural Fonduri Europene Hobby/Timp liber Proiecte Slider Targuri Turism Ultimele stiri

Organizatorii de evenimente, librăriile și editurile primesc bani de la Guvern

Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a realizat un proiect de schemă de ajutor de stat, pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, unde au fost sistate activitățile, ca măsură de precauție pentru evitarea răspândirii SARS COV-2.

Beneficiari
Schema de ajutor de stat vizează cinci măsuri, iar beneficiarii eligibili sunt entități de drept privat: organizații neguvernamentale și societăți comerciale (atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari) care au desfășurat activități în ultimii doi ani conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului în unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educație culturală. Aceștia trebuie să fie înscriși la data depunerii proiectului în Registrul Sectorului Cultural gestionat de Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), instituție în subordinea Ministerului Culturii.


Platforma și formularul sunt disponibile începând din 19 noiembrie, iar perioada de preînscriere se va încheia miercuri, 25.11.2020. Preînscrierea este necesară pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea sectorului cultural, astfel încât bugetul alocat să fie cel necesar și suficient. După ce Ministerul Culturii va avea estimarea acestui impact bugetar se va putea pune în consultare publică actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat.

Schema de ajutor de stat prezentată astăzi vizează cinci măsuri:
Măsura A: Microgranturi pentru operatorii culturali care nu au venituri din vânzare de bilet. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a sumei de 4.000 euro/beneficiar de ajutor de stat.
Măsura B: Granturi pentru organizare festivaluri culturale se adresează operatorilor culturali care au organizat un festival cultural cu vânzare de bilete. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a biletelor vândute la ediția din 2019 a festivalului, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Măsura C: Granturi pentru organizare evenimente culturale. Se adresează operatorilor culturali au organizat evenimente culturale în anul 2019 și au venituri din bilete vândute.
C.1: Se adresează organizatorilor de evenimente muzicale și evenimente de tip stand-up comedy. Între 1 – 10 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 5% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Între 11 – 50 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 7% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Peste 50 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 9% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
C.2: Se adresează evenimentelor din alte domenii culturale decât domeniul muzical și stand-up comedy. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 50% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Măsura D: Granturi pentru librării. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Măsura E: Granturi pentru edituri. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Etapa de preînscriere în registrul sectorului cultural a operatorilor economici va dura o săptămână. Această etapă este necesară pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii, astfel încât bugetul alocat să fie și cel necesar și suficient. După ce Ministerul Culturii va avea acest impact bugetar, actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat va fi pus în consultare publică. Termenul estimat pentru operaționalizarea schemei va fi începutul anului 2021. Bugetul estimat este de 100.000.000 Euro

Related posts

Universal Alloy, în grafic cu noua uzină de componente de aeronave

Nora Dumitrescu

Electrocenter Due a finalizat lucrările la depozitul Ursus Breweries

Nora Dumitrescu

Consiliul Județean Cluj plătește 2,4 milioane de euro pentru clădirea viitorului spital monobloc

redactia

Dunwell și VGP au finalizat una dintre cele mai mari tranzactii de terenuri din România

Stefana Muresan

Primul zbor Sibiu – Bruxelles Charleroi – Sibiu de pe Aeroportul Internațional Sibiu

Stefana Muresan

Fond de premiere de 60.000 euro pentru programul Bursele ANIS 2019. Încă 4 zile de înscriere

Ligia Voro

Bistrițeanul Cristian Bodnar a câștigat Premiul Nobel pentru Informatică

redactia

Unul din marii dezvoltatori de parcări din Europa, Interparking, a intrat pe piața timișoreană

Stefana Muresan

Tren de mare viteză Budapesta-Cluj-Bucureşti. Ungaria pregătește studiul de fezabilitate

Stefana Muresan

Promisiuni de la Guvern pentru Asociația Municipiilor din România

Traian Dan

Autorităţile locale din România primesc trei milioane de euro pentru a accesa mai bine fondurile europene

Robert Bloancă

Solaris livrează Clujului troleibuze de 30 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Parcare subterană de 2.500 de metri pătrați în centrul istoric al Timișoarei. Primăria caută investitor privat

redactia

Cele mai profitabile fabrici de mobilă din Mureş

Stefana Muresan

Planuri de investiții de 1,6 miliarde lei în rețeaua de distribuție a electricității, în 2019

redactia

VPK Packaging Salonta investește aproape 1 milion de euro într-o hală nouă

Traian Dan

Schaeffler va construi un complex de laboratoare de ultimă generație

Nicolae Pop

Fonduri de peste 29 de milioane de euro pentru proiete în IT

redactia

Primăria Oradea restaurează statuia lui Emanuil Gojdu

Stefana Muresan

ROBOR, cel mai mic nivel din ultimele 7 luni

redactia

Vor să mențină controlul afacerilor de familie, dar nu au planuri de succesiune clare

Ligia Voro

Cele mai multe firme radiate sunt în comerț

Nora Dumitrescu

ITALTEXTIL Sărata, afaceri de 61,8 mil. euro din mătăsuri pentru Louis Vuitton și Hermes

Stefana Muresan

Consiliul Județean Sibiu cofinanțează soluțiile pentru fluidizarea traficului către Cartierul Arhitecților

redactia

Leave a Comment