Bihor Comunitate Fonduri Europene Slider Ultimele stiri

Fonduri pentru primăriile bihorene în funcție de indicatorii de performanță

În cadrul unei conferințe de presă susținute în 19 noiembrie 2020, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat 12 indicatori de performanță pentru primăriile din județul Bihor, care vor sta la baza dezvoltării administrațiilor locale și care vizează schimbarea la față a județului Bihor. Acești indicatori au fost creați după o analiză a tuturor unităților administrativ-teritoriale și au scopul de a aduce o evoluție din punct de vedere administrativ și economic în întreg județul.

Indicatori de performanță

Prin cei 12 indicatori se propune ca relația dintre Consiliul Județean Bihor și primăriile din județ, în speță alocările de fonduri și politicile Consiliului, să se bazeze pe teme obiective, iar aspectele politice să devină probleme secundare.

Cei 12 indicatori sunt clasificați în trei capitole, iar aceste capitole se referă la: buna gestionare a banilor publici, curățenie în tot județul și fondurile atrase și capacitatea administrativă.

În ceea ce privește Buna gestionare a banilor publici”, acest capitol are ca obiective: servicii publice la costuri rezonabile și sustenabile. În acest sens cei 5 indicatori sunt: cheltuielile de personal/cap de locuitor (indicator ce arată cât îi costă pe cetățenii unei localități serviciile oferite de primărie), cheltuieli de personal/veniturile proprii (indicator ce prezintă dacă din veniturile proprii o primărie își poate suporta cheltuielile de personal), veniturile din impozitul pe salarii (IVG)/locuitor(indicatorul arată dacă pe teritoriul unei localități există activități economice și locuri de muncă), veniturile proprii (fără IVG)/locuitor sau gospodării (indicator ce arată, în raport cu valoarea de piață a proprietăților, dacă nivelul de impozitare e stabilit în mod corect și echitabil) și gradul de colectare al veniturilor (indicator ce arată în ce măsură o primărie își previzionează corect încasările din impozite și dacă le încasează sau nu).

Capitolul Curățenie în tot județul”, are ca obiective: drumuri fără buruieni pe marginile acestora, terenuri agricole cultivate și colectarea funcțională a deșeurilor menajere. Intră în acest capitol următorii indicatori: starea de curățenie a șanțurilor și acostamentelor drumurilor (indicatorul va arăta în ce măsură responsabilul de curățenie a drumului își achită sarcinile prin respectarea regulamentului privind curățenia = trei cosiri/an), terenurile agricole din vecinătatea drumurilor modernizate să fie cultivate, iar pășunile întreținute, albiile și luncile râurilor păstrate în stare de curățenie, sisteme de colectare a deșeurilor menajere funcționale (taxe de penalizare aprobate (x2) acolo unde operatorii încheie contracte directe cu fiecare gospodărie precum și taxe speciale aprobate și operaționale acolo unde operatorul încheie contracte cu primăria), și, în fine, asociere în vederea amenajării unor deponee zonale pentru deșeurile de mari dimensiuni.

Ultimul capitol Fonduri atrase și capacitate administrativă”, are ca obiective: atragerea de fonduri europene și guvernamentale, asocierea primăriilor pentru gestionarea unor proiecte și finalizarea și punerea în funcțiune a proiectelor în curs. În acest sens cei doi indicatori sunt: fonduri europene sau guvernamentale atrase și investiții funcționale.

Ilie Bolojan

Schimbarea la față a județului Bihor este obiectivul administrației noastre. Nu putem schimba la față județul fără să avem ca parteneri principali primarii din județul Bihor, indiferent de culoarea politică, indiferent de mărimea localității. Pentru acest lucru avem nevoie de resurse, de parteneri și avem nevoie să știm care e drumul pe care trebuie să îl urmăm. Am încredere că primarii vor face ceea ce trebuie și vor fi buni gospodari. Ne dorim ca primăriile să ajungă la un grad de colectare a impozitelor de peste 89-90% în anii următori și am convingerea că adoptarea acestor hotărâri va face să avem un grad de colectare mai bun, iar modul de repartizare al fondurilor de la Consiliul Județean către primăriile din județ se va face direct proporțional cu ce va face fiecare primărie,” a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Related posts

Transportatorii din Ardeal își vor școli angajații pe banii Europei

Nora Dumitrescu

Drusal va opera la Maramureș pe o platformă temporară

Nora Dumitrescu

Clujul are stand la Târgul de Crăciun de la Koln

Nora Dumitrescu

Târgul internațional de mașini agricole SIMA Paris, amânat pentru februarie 2021

Traian Dan

MHP – A Porsche Company își extinde prezența internațională cu ocazia inaugurării celui de-al doilea birou din România, la Timișoara

Ligia Voro

Marile festivaluri ale Transilvaniei, “back in business”

Nora Dumitrescu

Realizarea Hidrocentralei de la Tarniţa, obiectiv prioritar în noul Program de guvernare

Stefana Muresan

IBF 2019 – oportunități pentru dezvoltarea capacității de export și a investițiilor românești pe piețele externe

Ligia Voro

Romanian Gastronomy in the XXI Century – O carte manifest pentru gastronomia românească a secolului XXI

redactia

Kinderpedia, cea mai inovativă platformă digitală pentru educație, devine sistemul operațional principal în toate unitățile Maple Bear din Europa Centrală și de Est

Papuc Irina

Castrul de la Porolissum va fi mai atractiv pentru turiști

Nora Dumitrescu

Nemții de la Polipol, investiții masive în fabrica de canapele din Satu Mare

Stefana Muresan

Premieră în execuția de structuri cu cerință de beton aparent pentru noul sediu BT din Cluj-Napoca

Ionut Oprea

Facebook lansează Messenger Rooms: aplicația de chat devine un instrument mult mai competitiv

Ion Surdu

Vastint închiriază 1.700 m² în cadrul Timpuri Noi Square către Zitec

Ionut Oprea

Libraria online Libris.ro a crescut cu 40% in primele 6 luni ale anului, pana la 18.3 milioane de lei

Stefana Muresan

Americanii modernizează Baza aeriană de la Câmpia Turzii. Investiții de 35 de milioane de dolari

redactia

TBI Bank garantează clienților dobândă de 1% la depozite pentru retragerile înainte de termen

Ligia Voro

Cătălin Tănăsie, Salesforce Architect Verticala Digital Business Solutions (DBS), NTT DATA Romania: “Pentru mine e inovator să fac parte dintr-o companie care e interesată și de interacțiunea cu propriii angajați”

redactia

Producătorul german de echipamente audio Sennheiser va construi o fabrică în Braşov

Stefana Muresan

Australienii de la ADX Energy au încasat 1,5 milioane dolari de la Reabold Resources pentru proiectul din Parța, județul Timiș

redactia

Oradea creşte capacitatea de testare Covid – 19 la peste 500 de probe pe zi

Traian Dan

Aeroportul clujean se modernizează cu 20 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Investiții de peste 10 milioane de euro, prin Regio-POR, în județul Hunedoara. Se înființează Muzeul Civilizației Dacice la Orăștie

Nicolae Pop

Leave a Comment