Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Orășelul “american” al Transilvaniei. Noul Silicon Valley de Cluj

Magnatul din California care a gestionat un fond de investiții de 1 miliard de dolari se pregătește să dea în folosință prima așezare sustenabilă din România ridicată de la zero. Donald James Lothrop și partenerii săi de afaceri pun bazele, în satul Băbuțiu, nu doar ale unui proiect rezidențial cu 600 de vile și cu 3.000 de oameni, printr-o investiție în infrastructură de 50 de milioane de euro, ci și ale unei “Mecca a IT-iștilor”, cu bani aduși tocmai din Silicon Valley. Prețul caselor de aici se va dubla în doi ani, este convins businessmanul american.    

“Acest pământ este aur!

Când România a intrat în NATO și în UE, era clar că va urma o perioadă de stabilitate, iar atunci m-am întrebat: ce am de gând să fac cu banii pe care i-am câștigat în Silicon Valley, să îi las moștenire copiilor mei în Golf? Nu aș putea să fac un bloc în Florești pentru că sunt o mulțime de oameni care construiesc acolo; eu simțeam că trebuie să fac ceva unic, competitiv în România. Avantajul era acest pământ biotic, cu o compoziție chimică foarte ușoară; am testat solul de bacterii, apa de alcalinitate, aerul de dioxid de carbon. Acest pământ este aur! Am cumpărat o mare suprafață, 1.000 de parcele, pentru a ajunge la asta”, mărturisește Lothrop.

Din 1982, când Microsoft a fost creată, până în 1997, era cotată la un nivel scăzut, la Amazon, adevărata creștere a început după 15 ani. Acest proiect va ajunge să fie profitabil abia în 20 de ani. Am putea foarte ușor să vindem primele 28 de case persoanelor din afara României – și Prințului Charles îi plac peisajele din Transilvania – dar am vrut să creez un loc în care românii să trăiască împreună cu copiii lor. A fost un șantier masiv timp de nouă luni, am investit 30 de milioane de lei în case, 2,5 milioane de euro în infrastructură, vânzând jumătate dintre primele case. Voi implica primii 28 de proprietari în proiect, vreau să le știu părerile.

Vreau să creez noul Sand Hill Road 300 din California – clădirea de bază din Silicon Valley. Acolo l-am primit pe Tom Ford, care a construit-o, investitor în fondurile Delphi, pe care eu le gestionam. În 1969 a cumpărat un teren agricol, fără drumuri, în Menlo Park pentru a crea un loc mai bun de locuit decât în San Francisco. Un cerc în mijlocul unei pustietăți a ajuns apoi să fie inima Silicon Valley. De aceea vreau, pentru următoarea fază, să creăm aici o Mecca a creativității și a capitalului IT. Îmi place să îi întreb pe oameni cât cred că ar valora o asemenea casă în Cluj. Ioi, 800.000 de euro!”. Le spun: dacă tu cumperi o casă de 260.000 de euro aici, în doi ani valoarea ei o să fie de 520.000”.

Sat de vacanță pe 100 ha în Bihor

În perioada 2004-2005, investitorii americani au început să caute terenuri potrivite care să nu fie ocupate sau infectate”, în județele Brașov, Cluj, Bihor. De altfel, cu acea ocazie a fost achiziționat un teren de 100 ha în Munții Apuseni pe care se va realiza un alt proiect, de sat de vacanță, pentru cei care își doresc o a doua locuință. În perioada 2006-2011 a fost dezvoltat conceptul Colina Nouă, în 2018 a fost aprobat planul urbanistic zonal, iar acum se derulează cea dintâi etapă a proiectului, cu 28 de case, care se va concretiza în primăvara anului viitor.

“Din start, ideea a fost ca aceste locuințe să nu se afle lângă un mall, lângă linia de tramvai sau unde să mergi cu mașina tot timpul, ci să se creeze o comunitate unde să te simți bine, fără stres, într-un aer sănătos, însă care să îmbine partea de confort cu cea de civilizație, adică să nu te izolezi acolo. Un loc unde toată lumea ajută pe toată lumea, dar și un pol de influență.

La proiect au contribuit arhitecți din SUA și din România. Oamenii vor veni aici pentru că vor avea ceva peste Cluj-Napoca, nu doar confort rezultat din eficiența energetică a casei, ci și un loc unde se va respecta un regulament de bune practici pe care îl vei lua la cunoștință la semnarea contractului pentru locuință. Adică nu îți latră câinele la 12 noaptea, nu dai petreceri cu manele”, spune Daniel Simionaș, CEO al Colina Nouă.

Terenurile în zonă s-au scumpit de 4-5 ori

Proiectul prevede în final 600 de case, adică un orășel cu 2.500-3.000 de locuitori pe parcursul celor 10 ani de dezvoltare, care să creeze 100 de noi job-uri. Concretizarea utilităților a necesitat 3 milioane de euro, însă 50 de milioane de euro va fi investiția totală în infrastructură. “Este primul model de dezvoltare durabilă a zonei rurale din România, contrar tendinței de depopulare și de degradare a satelor de la noi. Banii din taxe și impozite se vor vărsa la consiliul local, deci vom influența și politici într-un mod democratic, demers care se va traduce într-un foarte bun management administrativ, adică o comunitate rurală prosperă, care să nu mai depindă de mila guvernului, de ajutoarele sociale. De altfel, de când s-a anunțat proiectul nostru, terenurile din zona învecinată s-au scumpit de 4-5 ori”, povestește Daniel Simionaș, CEO al Colina Nouă.

Aici nu vor exista blocuri, ci doar case-tip, cinci modele propuse în prima etapă, cu materiale produse în zonă. Vor fi independente energetic, cu pompe de căldură, panouri fotovoltaice, încălzire din pardoseală și răcire cu panouri radiante în tavan, sistem de ventilație și recuperare a energiei, toate controlabile de pe telefon. Apa va proveni din adâncurile pământului, iar pentru întregul ansamblu există stație de epurare. Gazul metan este respins din start de dezvoltator. Casele vor avea generator de curent și internet de mare viteză prin fibră optică. Nu vor fi garduri betonate între case, ci doar verdeață. Aleile pietonale și pistele de biciclete sunt separate de drumul pentru mașini. Cele mai scumpe locuințe, cele din faza 1, costă între 225.000 și 480.000 de euro.

“În faza următoare a proiectului vor fi și case mai mici, sub acest preț minim. Noi vom preda casele la cheie, inclusiv grădina, care va fi realizată prin consultanța peisagiștilor. În realizarea acestui proiect ne-am dorit ca toate facilitățile – grădiniță, școală, parc, mic magazin – să se găsească foarte aproape de locuință. Iar până la primul hipermarket din municipiu faci 30 de minute, de unde se poate realiza aprovizionarea casei pentru o săptămână.

Vom avea și transport privat până în oraș, cu microbuzul. Să nu uităm că la Băbuțiu avem ferma noastră de legume, certificată organic, toate cele 270 de abonamente fiind achiziționate în primele două săptămâni ale anului de către oameni din Cluj-Napoca. Se produc aici de la sucuri naturale la paste făinoase. Facem fermă de găini, vom reactiva livezile părăsite din comună, iar lactate și carne foarte bune se găsesc în comună”, spune Simionaș.

Profilul viitorului locuitor din Colina Nouă ar fi clujeanul care vrea să se mute cu copii cu tot, să schimbe mediul, informaticienii fiind cei mai vizați, deoarece pot să lucreze de la distanță. “Nu vrem să fim o comunitate izolată, ci una de oameni faini, deschiși. Avem Festivalul Silvoiței, la care au venit 6.000 de oameni, vor fi un Hambar Coffee, centru de socializare în care se pot ține evenimente, pavilion de barbeque, piață săptămânală pentru producători și artizani locali. Sistemul de educație va fi unul internațional, bazat pe copil și nu pe profesor, de la nivel de creșă până la cel de liceu privat. Generalizarea proiectului în alte sate din România este o misiune imposibilă, susțin inițiatorii săi. “Pentru un investitor înseamnă să pui bani înainte, zeci de milioane de euro, care să ți-i recuperezi în 15-20 de ani”.   

Satul fără garduri

Beniamin Pop, brand design strategy & creative director, spune că aici nu se poate vorbi despre industrie imobiliară, ci despre “well being”. “Prima problemă care s-a pus la acest proiect a fost distanța minimă necesară față de oraș. E un teren enorm, de 140 ha, unde prin design ești încurajat să ai activități în aer liber și un stil de viață sănătos: fermă certificată ecologic, sistem de alei pietonale, piste întregi de biciclete, centru de educație nu doar pentru copii, ci și pentru părinți.

Vorbim apoi despre confortul și designul caselor, având prilejul de a lucra cu o echipă de opt arhitecți, coordonați de Cristian Bănuț și de Michael McInturf, cu un studio de arhitectură în Cincinnati și care s-a ocupat de master plan. Este o colaborare între echipe de arhitecți, designeri, peisagiști pentru a vedea ce tip de bordură alegem, ce corp de iluminat, ce mobilier urban.

Unii ar spune “Păi nu aveți garduri!”, dar aici nu poți epata, să ai o casă mai frumoasă ca a vecinului. Toate casele sunt la fel de atrăgătoare, unele mai mari, altele mai mici, dar au aceeași linie de arhitectură, același confort. Unii oameni vor găsi exact ceea ce caută, alții nu, prima categorie fiind de “beautiful minds”, ca în filmul cu Russell Crowe, cu idei foarte faine, care, undeva, vor să schimbe ceva”.

Amenajare în stil francez

Designer peisagist este Ana Horhat, care provine dintr-o familie de artiști și s-a întors în țară după ce a făcut facultatea de profil la Roma. “Inițial am studiat dreptul, dar această încorsetare nu m-a prins și mi-am găsit drumul în arta grădinilor. Mi se pare foarte interesant să construiești o comunitate prin intermediul peisajului. Aici exista o pepinieră, am fost foarte surprinsă de numărul de specii, în jur de 40, 3.000 de arbori, am înțeles nevoia de a aclimatiza anumite specii și cea de a folosi anumite specii locale care să fie integrate în peisajul înconjurător, abordare greu de găsit în proiectele din România ultimilor ani.

Îmi venea în minte un parc în Franța, creat de faimosul peisagist Michel Corajoud. M-am implicat de la Master Plan – în discuțiile cu arhitecți, vizionari, educatori, până la speciile din care va fi făcut gardul viu, arborii plantați pe străzile principale, în curți sau spațiile comune. Am făcut diverse teste: să vedem care gard viu crește mai repede, care are nevoie de mai multă apă. Ideea este ca de la an la an umbra să fie mai mare, florile mai dese și mai colorate, gardul viu mai înalt. Oamenii să nu se aștepte la un nivel imediat, ci la o creștere împreună.

 

Cine este Don Lothrop

Fostul managing partener al Delphi Ventures, fond de capital de risc în domeniul sănătății, a reușit să strângă 1,1 miliarde de dolari pentru a investi în 170 de companii de biotehnologie, dispozitive și servicii medicale. 100 dintre aceste business-uri au obținut lichidități prin oferte publice de acțiuni sau prin achiziție. Absolvent al Harvard Business School, a mai activat în multinaționalele KPMG, General Mills, Bain & Company, Marquette Ventures. În România, a inițiat New Vista Partners, companie de investiții în afaceri imobiliare ce valorifică piața în creștere a comunităților de wellness, dar și platforma media Press One. 

 

Proiectul Colina Nouă

Localizare: Vultureni-Băbuțiu
Teren: 140 ha
Spații verzi: 80 ha
Case: 600
Locuitori: 3.000
Infrastructură: 50 mil. euro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

206 cereri de ajutor de stat în sectorul vitivinicol din Transilvania și Banat

Articolul următor

Românii aleg plajele exotice în locul pârtiilor de ski pentru vacanța de iarnă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share