Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primarul Oradiei, Florin Birta, vrea să țină sus ștacheta ridicată de Ilie Bolojan

Florin Birta, viceprimar în mandatul 2016-2020 al lui Ilie Bolojan, a fost ales ca primar al orașului Oradea cu peste 70% din voturile orădenilor. Oradea este orașul din România cu cea mai mare dezvlotare în ultimii ani. Despre viitorul acestui oraș, despre proiectele de viitor și despre sprijinul comunității de business orădene, Florin Birta a răspuns într-un interviu pentru revista Transilvania Business.

Cine sunteți dumneavoastră, domnule Florin Birta? Punctați, pe scurt, câteva date esențiale din cariera dumneavoastră!

De profesie jurist, 37 de ani, licenţiat în Drept, activez în administraţie de 12 ani. Din 2016, până să devin primar, am fost viceprimar în administrația primarului Ilie Bolojan, cel care mi-a fost mentor, am fost președinte al Clubului Sportiv Municipal Oradea între anii 2009-2016, consilier al primarului Ilie Bolojan în perioada 2008-2009, director la Cancelaria Instituției Prefectului între anii 2007-2008, dar și consilier judeţean în perioada 2008-2016.

Ce reprezintă pentru dumneavoastră faptul că peste 70% dintre orădeni v-au vrut în fruntea Oradiei pentru următorii patru ani?

Încrederea pe care mi-au acordat-o orădenii mă onorează și mă obligă în același timp. Orădenii au apreciat cum s-a dezvoltat orașul în toți acești ani de administrație Bolojan și ne-au acordat votul lor de încredere pentru ca Oradea să rămână pe mâini bune și să putem continua proiectele începute, și asta vom face, cu siguranță!

Este greu, este ușor să vii la conducerea orașului Oradea în urma lui Ilie Bolojan, unul dintre cei mai apreciați primari din țară?

Nu este uşor să fii primar după Ilie Bolojan, cel care a schimbat fața orașului nostru și cel care a fost unul dintre cei mai apreciați primari din țară, dar mi-am asumat acest lucru. În fond eu am fost și în anii precedenți parte din această echipă care a transformat orașul, am învățat de la cel mai bun primar iar acum, prin acest parteneriat – Birta la Primărie și Bolojan la județ – sunt convins că vom avea în continuare parte de o dezvoltare fulminantă, de data aceasta atât pentru Oradea cât și pentru Bihor.

Florin Birta: „Avem proiecte pentru cel puțin 12 ani înainte”

Oradea a cunoscut o dezvoltare ascendentă în ultimii ani. Veți reuși să susțineți ritmul și pentru următoarea perioadă?

Așa cum spuneam, Oradea s-a dezvoltat foarte mult în acești ani, dar mai avem încă foarte multe proiecte mari de infrastructură, cum ar fi pasajele subterane din Centrul Civic, noi poduri pietonale peste Criș, pasaje subterane și supraterane și în alte zone importante din oraș, legătura orașului cu Autostrada, noi drumuri de legătură cu localitățile din Zona Metropolitană, construcția noului Spital de Boli Infecțioase, plus alte proiecte în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, condus acum de Ilie Bolojan. Suntem obișnuiți cu un ritm accelerat de muncă și multe proiecte și asta vom face și în anii următori, așa cum am mai spus, avem proiecte pentru cel puțin 12 ani înainte.

Care sunt provocările cu care ați venit la conducerea orașului Oradea?

O mare provocare este gestionarea efectelor pandemiei cu care ne confruntăm, atât sanitare cât și economice. Tocmai de aceea vom construi din fonduri europene un Spital nou de Boli Infecțioase și Pneumologie pe strada Vlădeasa, pe un teren al Consiliului Județean, proiect pe care l-am anunțat încă din această vară, iar anul viitor vom începe lucrările. Se vor edifica 3 pavilioane, parter, plus 4 etaje, unul destinat unității de primire şi terapie intensivă şi două pentru secțiile de infecțioase şi de pneumologie şi TBC.

Totodată accelerăm finalizarea proiectelor începute, demarăm lucrările la noile investiții care trebuie să înceapă și pregătim proiectele pentru următoarea axă de finanțare europeană, în așa fel încât să folosim la capacitate maximă banii europeni pe care îi avem la dispoziție.

Mediul de afaceri din Oradea se luptă să ajungă la nivelul mediului de afaceri din orașele dezvoltate, gen Cluj Napoca, Timișoara. Cum v-ați propus să-i ajutați pe oamenii de afaceri din Oradea?

Înființarea parcurilor industriale și oferirea de facilități celor care au venit să dezvolte firme în parcurile industriale a reprezentat o dezvoltare pentru mediul de afaceri din Oradea și implicit o dezvoltare economică a orașului. Avem trei parcuri industriale funcționale, în al 4-lea parc urmează să introducem utilitățile. Avem planuri urbanistice zonale aprobate pentru fiecare parc în parte. Celor care doresc să deschidă firme în parcurile industriale li se eliberează autorizația de construire în 5 zile, avem scutire de impozit pe clădire și teren în procent de 50% pentru firmele care funcționează aici și tocmai datorită acestor facilități, parcurile sunt ocupate în proporție de aproape 100%, iar în Parcul Industrial II mai avem disponibile 40 de hectare.

Ce se mai aude cu proiectul Make IT în Oradea?

Am demarat acest proiect pentru a dezvolta mediul IT din Oradea și pentru a sprijini elevii și studenții de la acest profil pentru a rămâne în Oradea și pentru a colabora cu firmele de IT. Make IT în Oradea este o asociație non-profit, fondată în această toamnă, cu obiectivul de a dezvolta industria creativă din regiune prin înființarea de startup-uri inovatoare în sectorul tehnologic

Sunt acum în etapa în care lansăm prima linie de finanțare și mentorat dedicată celor pasionați de tehnologie, cu idei de afaceri în domeniu. Bugetul de start al acestuia a fost de peste 330.000 de euro, din care 300.000 de euro au fost finanțati de Primăria Oradea, iar partenerii, respectiv companiile locale de IT au contribuit fiecare cu câte 5.000 de euro.

Make IT in Oradea a lansat programul pentru startup-uri, prin care oferă pasionaților de tehnologie, care au idei de afaceri inovatoare și care doresc să pornească o afacere, mentorat și finanțări de până la 50.000 de euro

Strategia Make IT in Oradea pentru anul 2021 vizează dezvoltarea unei comunități locale de startup-uri în IT, în trei etape, respectiv identificarea și selectarea ideilor inovatoare din domeniul IT, apoi transformarea acestora în idei de afaceri sub îndrumarea unor mentori cu experiență, iar în etapa finală finanțarea fiecărei afaceri selectate, cu sume de până la 50.000 de euro.

Se știe că Oradea a pierdut mult, atât din punct de vedere turistic, cât și economic, din cauza Aeroportului. Ce ar trebui făcut pentru ca Oradea să beneficieze de mai multe curse spre și dinspre Europa?

După ce Consiliul Județean a gestionat prost Aeroportul și a pierdut cursele externe în urmă cu doi ani, în această toamnă, Primăria Oradea a semnat cu Ryanair contractul pentru efectuarea de curse externe spre patru destinații. Actualele restricții impuse de pandemia de Covid 19 le-a amânat puțin până în februarie, dar pot să vă spun încă o dată că în parteneriat cu Consiliul Județean, așa cum ne-am asumat, vom dezvolta Aeroportul, care este o condiție de bază a dezvoltării unui oraș și vom atrage și mai multe curse externe.

Antreprenorii români din diaspora și-ar putea aduce o contribuție importantă la dezvoltarea Oradiei. Are Primăria în plan proiecte pentru a-i atrage pe acești antreprenori în Oradea?

Oradea în sine, prin dezvoltarea pe care a avut-o în ultimii ani, a fost ca un magnet atât pentru unii orădeni care au decis să se întoarcă acasă după ani de străinătate cât și pentru alții care au ales să se mute în Oradea. Avem antreprenori din diaspora care au revenit acasă după mulți ani și care în prezent conduc afaceri de succes aici. Avem câteva proiecte pentru a aduce cât mai mulți oameni acasă din Diaspora, care ar putea contribui la dezvoltarea orașului. Pot să vă spun că vom construi un cartier al Diasporei în Oradea, în care le vom pune la dispoziție celor care revin parcele pentru a-și construi case, iar pe unul dintre antreprenorii întorși acasă îl vom numi ambasador al diasporei în Oradea, acesta urmând să fie un promotor în aducerea orădenilor din diaspora acasă.

Anul acesta s-au făcut pași importanți în construirea Autostrăzii Transilvania în apropierea Oradiei. Care sunt proiectele Primăriei pentru facilitarea legăturilor dintre Oradea și autostradă?

Un proiect foarte important pentru Oradea este legătura orașului cu autostrada, un proiect în parteneriat cu Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructrură Rutieră, prin care vom realiza un drum nou de 19 km, cu 4 benzi, în regim de autostradă, care va asigura o conexiune rapidă a celor care locuiesc sau tranzitează Oradea. Un alt drum important pe care îl vom realiza este drumul expres Oradea – Arad, care va fi realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Arad și Consiliul Județean Arad, prin care Oradea se va conecta atât la Autostrada A3 cât și la Autostrada A1 Arad.

Oradea este campioană la accesarea de fonduri europene. Păstrând tradiția, ce proiecte aveți în pregătire pentru viitorul apropiat pentru dezvoltarea orașului?

Am pregătit o serie de proiecte pe zona de mobilitate, avem realizarea noilor pasaje subterane de pe bulevardul Magheru, cele de la magazinul Crișul și de la Gară, realizarea a două noi poduri pietonale peste Criș, construirea Spitalului nou despre care vă spuneam, proiecte pentru extinderea spațiilor pietonale, dar și înnoirea continuă a flotei de tramvaie și autobuze pentru a încuraja transportul în comun.

Cum ați dori să arate Oradea peste patru ani?

Mai dezvoltată, mai prosperă și mai frumoasă, un oraș viu, în care oamenii să se simtă în siguranță acasă, un oraș prietenos cu vizitatorii, cu muzee deschise și clădiri de patrimoniu reabilitate. De la un ciclu la altul, orădenii au fost obișnuiți ca orașul să arate tot mai bine, prin investițiile realizate, și asta vom face și mai departe, vom transforma în continuare orașul, în așa fel încât să fim mândri de el!

TRAIAN DAN

Articol apărut în numărul 98 al Revistei Transilvania Business

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Casta.eu: Militari, Titan și Berceni, cartierele cu cele mai multe apartamente scoase la vânzare în ultimele 3 luni. Peste 1.500 de proprietari au cerut ofertă instant prin serviciul InstaBuy

Articolul următor

În 2020, AFI Europe România a continuat proiectele de dezvoltare, în ciuda pandemiei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share