Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Modificarea taxei de salubrizare, în dezbatere publică la Sibiu: „Trecem la modelul «plătește pentru cât arunci»”

FOTO mesageruldesibiu.ro

Taxa de salubrizare în Sibiu urmează să se modifice pentru a respecta principiul „plătește pentru cât arunci”, conform explicațiilor autorităților locale. Noul regulament se află în dezbatere publică, iar principala modificare este modul de calcul al taxei și anume: taxarea nu se va mai face în funcție de numărul de persoane, ci în funcție de numărul de ridicări lunare a pubelelor, în baza unui abonament care include un anumit număr de ridicări pe fiecare tip de deșeu.

Timp de o lună sibienii pot transmite observații și sugestii cu privire la regulament, folosind mijloacele de comunicare electronice. Potrivit primarului Sibiului, această modificare este „o obligație legală pe care o avem de a implementa modul de taxare numit “plătește pentru cât arunci”, instituită pentru a atinge țintele de reciclare și reutilizare a deșeurilor stabilite prin legislația națională”.

De asemenea, Primăria Sibiu a transmis că modificarea regulamentului este necesară și pentru alinierea taxei noilor tarife ale operatorilor de salubrizare. Totodată, taxa trebuie aliniată cu noii indicatori de colectare selectivă pe care România trebuie să îi respecte:

  • maxim 40% de deșeuri reziduale din totalul cantității de deșeuri generate
  • 13,8% deșeuri reciclabile
  • 46,2% biodeșeuri

Tipuri de abonamente:

În primă fază, tuturor cetățenilor li se va atribui abonamentul PRACTIC din oficiu.

Trecerea la abonamentul ECO se face doar în condițiile limitative stabilite de Regulament și anume:
Pentru cetățenii care locuiesc la case – dacă în anul 2021 numărul de ridicări a pubelei negre a corespuns cu numărul redus de ridicări prevăzut de abonamentul ECO, din anul 2022 se poate solicita de către cetățean trecerea la abonamentul ECO
În cazul cetățenilor de la blocuri – dacă pe parcursul anului 2021, locatarul face dovada că în 10 din cele 12 luni ale anului a valorificat deșeurile reciclabile prin înscrierea în programul Reciclează Activ. Acest Program presupune valorificarea deșeurilor reciclabile prin predarea acestora la unul dintre cele 6 centre private de reciclare, lista centrelor urmând să fie afișată pe site-ul sibiu.ro, după aprobarea noului Regulament.

Trecerea la abonamentul MAXI se poate face la cerere, oricând pe parcursul anului, fără a fi necesară îndeplinirea vreunei condiții.

În prezent, taxa de salubrizare pentru utilizatorii casnici este de 11 lei/persoană pe lună.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sustenabilitate, responsabilitate socială și implicare în contextul pandemiei: teme de dezbatere la „POSITIVE BUSINESS. A talk about sustainability and positive impact in business”

Articolul următor

Sălăjenii cer bani de la Compania de Investiții să își modernizeze drumurile

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share