Analize Comert Constructii Industrie Servicii Slider Ultimele stiri

INS: Tendință de scădere a activității în construcții și servicii

Potrivit anchetei de conjunctură realizate de către Institutul Național de Statistică (INS) pentru perioada decembrie 2020 – februarie 2021, managerii estimează o scădere a activității în construcții și servicii, o scădere moderată a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii, și o creștere moderată a prețurilor în industria prelucrătoare și comerțul cu amănuntul.

INS anunță că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%). Dintre activitățile care vor înregistra cele mai mari scăderi se află cele de fabricare a altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%) și cele de tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -32%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -38%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

Servicii

Conform estimărilor din luna decembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -17%). Dintre activitățile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele ale hotelurilor și ale altor facilități de cazare (sold conjunctural -57%) și activitățile de jocuri de noroc și pariuri (sold conjunctural -56%). În sectorul de servicii se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -11%).

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.382 agenţi economici), construcţiilor (1.255), comerţului cu amănuntul (2.490) şi serviciilor (2.860). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Related posts

Parcul logistic din Gilău, conectat la transportul metropolitan

Nora Dumitrescu

Turcii de la Kastamonu au numit un român la conducerea fabricii de prelucrare a lemnului din Reghin

redactia

Creștere de 7% pentru Sunimprof Rottaprint în S1 2019

Ligia Voro

Salariul minim brut pe economie va crește cu 3%, până la 2.300 de lei/lună

Traian Dan

Fermierii pot solicita sprijinul pentru creșterea animalelor pe trimestrul IV 2020

Traian Dan

A patra ediție a CEARC, eveniment marca VITACOM, ”Autostrada afacerilor profitabile”

Stefana Muresan

Transgaz, profit net de peste 602 milioane de lei, la 31 decembrie 2017

Stefana Muresan

Sibiu: Strada care leagă trei cartiere de Zona Industrială Est intră în reparații

Papuc Irina

Eli Park 3 – un proiect logistic de 72.000 mp, în zona Buftea Chitila

redactia

Peștera Meziad și Peștera cu cristale Farcu sunt deschise și în extrasezon

Traian Dan

Pleacă nemții, vin francezii. Grupul Parisot va avea fabrică în Sălaj

Nora Dumitrescu

Electrica va moderniza stația sa de distribuție de la Sighet

Nora Dumitrescu

Consiliul Județean Bihor a votat pentru cea mai ieftină variantă a Centurii Aleșd

Traian Dan

BearingPoint România sărbătorește 10 ani de existenţă şi anunţă planuri mari de creştere

Ionut Oprea

Castel construit în 1680 în Transilvania, una dintre cele mai bune afaceri familiale din Europa

Stefana Muresan

CORESI AVANTGARDEN – proiect de regenerare urbană în Brașov

Nicolae Pop

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Hans-Ewald Reinert şi Wolfgang Kuhnl a 3 companii din domeniul procesării de carne

Papuc Irina

Timișul și Aradul, pe primele poziții în topul tranzacțiilor cu terenuri agricole; Bistriţa Năsăud, la coada clasamentului

Stefana Muresan

Alu Menziken, investiții de 44 mil. euro într-o nouă fabrică din Medieșul Aurit, județul Satu Mare

Stefana Muresan

Centru economic de educație și afaceri pentru întreprinzătorii tinerii din Salonta

Traian Dan

Consiliul Investitorilor Străini: Sănătatea economiei este oglinda deciziilor publice

Stefana Muresan

Mass Mutual închiriază spații de birouri în Record Park, proiectul atingând o rată de închiere de 94%

Ion Surdu

ADR Vest, patru noi contracte de finanţare

redactia

Curse spre Egipt și Turcia de pe Aeroportul Oradea

Traian Dan

Leave a Comment