Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

20% din suprafețele agricole din România vor fi cultivate în sistem ecologic în 2027

În perioada 2021-2024 sunt alocate 550 de milioane de euro din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru subvenții pe hectar acordate fermelor din agricultură ecologică.
În anul 2019, în România, doar 2,43 % (395,5 mii ha) din suprafața agricolă utilizată a fost cultivată în sistem ecologic, comparativ cu circa 7% în UE 28. Din suprafața totală cultivată, ponderea cea mai mare o dețin cerealele: 32,07%, urmate de culturile permanente pășuni și fânețe- 24,33% și culturi industriale. Numărul redus al unităților de procesare în sistem ecologic (191 în anul 2019), în condițiile unei cereri în creștere a consumatorilor pentru produse care să corespundă orientării lor către o dietă cu un aport adecvat de elemente nutritive, necesită stimularea investițiilor în vederea obținerii de produse calitative care să permită un stil de viață sănătos.

Oficialii consideră că susținerea agriculturii ecologice va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, studiile demonstrând o reducere a amprentei de carbon/tonă de alimente produsă din agricultura ecologică față de agricultura convențională datorită renunțării la îngrășăminte chimice și pesticide.

În contextul Pactului Ecologic European, agricultura ecologică reprezintă o importantă componentă a implementării prevederilor Strategiei „De la fermă la consumator”.

Concret se va acordarea sprijin financiar pentru suprafețele cultivate în sistem ecologic care vizează o țintă de 20% din suprafața agricolă a României în anul 2027, prin conversia pajiștilor preponderent din zonele montane și colinare la sistemul ecologic, a suprafețelor din zonele de agromediu și din zonele cu constrângeri specifice și naturale. De asemenea susținerea investițiilor în fermele ecologice care integrează funcția de procesare, funcția agropedagogică, funcția agroturistică, precum și alte scheme de calitate vor fi sprijinite. Dezvoltarea unei ecoscheme pentru a preveni pierderile financiare în cazul împăduririi naturale a pajiștilor care nu sunt necesare comunității este de asemenea în plan.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Raport BNR: România trebuie să înceapă corecţia macroeconomică în 2021

Articolul următor

INS: Tendință de scădere a activității în construcții și servicii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share