Agricultura Fonduri Europene Ultimele stiri

Retrospectiva atragerii fondurilor europene în agricultură și dezvoltare regională

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a efectuat în 2020 plăți totale cu peste 400 de milioane de lei mai mult decât a planificat inițial, iar suma plătită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) către fermieri a depășit 3 miliarde de euro. Agerpres a făcut o retrospectivă a agriculturii românești în anul 2020, zdruncinată de secetă și pandemie. 

Potrivit datelor transmise de MADR, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a efectuat în acest an plăţi totale în valoare de peste 1,4 miliarde de euro, depăşind astfel ţinta de un miliard de euro asumată la începutul anului.

Până în prezent, toate plăţile efectuate de AFIR prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) au depăşit 7 miliarde de euro, iar din această sumă, 5,2 miliarde euro reprezintă valoarea rambursată aprobată de Comisia Europeană, ceea ce ridică gradul de absorbţie al PNDR 2020 la peste 71%.

Din totalul fondurilor nerambursabile plătite, peste 3,6 miliarde de euro au fost efectuate pentru proiectele de investiţii în mediul rural, pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor, pentru acţiunile şi investiţiile Grupurilor de Acţiune Locală, pentru investiţii de reducere a efectelor dezastrelor naturale.

De asemenea, prin măsurile delegate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au fost efectuate plăţile compensatorii către fermieri în valoare totală de peste 3,3 miliarde miliarde de euro.

În total, au fost depuse 73.690 de cereri de finanţare conforme, prin care s-au solicitat 9,6 miliarde de euro. Dintre acestea, 47.539 de cereri, cu o valoare de 5,4 miliarde de euro, au fost selectate pentru finanţare. Cele 63.431 de contracte încheiate de AFIR cu beneficiarii PNDR 2014-2020 însumează 5,5 miliarde de euro, aici fiind cuprinse şi contractele de finanţare preluate prin procedura de tranziţie din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013.

În ceea ce priveşte plăţile efectuate de APIA, în anul financiar 2020, Comisia Europeană a rambursat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) suma de 1,896 miliarde de euro, procentul de absorbţie pentru plăţile directe în Campania 2019 fiind de 98,57%.

Referitor la măsurile de dezvoltare rurală delegate de AFIR, prin intermediul declaraţiilor trimestriale de cheltuieli aferente anului financiar 2020, România a solicitat Comisiei Europene suma de 487,91 milioane de euro, reprezentând plăţi efectuate de APIA şi doar contribuţia Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), fără cofinanţare naţională.

În ceea ce priveşte suma plătită din Bugetul Naţional (BN) în anul financiar 2020, aceasta se ridică la 688,75 milioane de euro, sumă ce conţine şi cofinanţarea măsurile de dezvoltare rurală menţionate anterior.

Începând cu data de 16 octombrie 2020, până la data de 15 decembrie 2020, APIA a autorizat la plată suma de 1,79 miliarde de euro din FEGA, FEADR şi cofinanţare de la Bugetul Naţional (BN), iar 1,07 miliarde de euro din sumă urmează să fie rambursată de către Comisia Europeana la data de 5 ianuarie 2021.

Sintetic, situaţia sumelor pe fonduri aferentă perioadei 16 octombrie 2019 – 15 decembrie 2020 arată că suma totală plătită din totalul fondurilor gestionate de APIA se ridică 4,86 miliarde de euro, din care prin FEGA 3,247 miliarde de euro, prin FEADR 818,72 milioane de euro, iar din bugetul naţional 797,15 milioane de euro.

Întreaga restrospectivă a anului în domeniul agriculturii, pe Agerpres.

Related posts

Canadienii de la Bombardier, cifră de afaceri de peste 17 mil. euro, în creștere cu 27%

Stefana Muresan

ALBALACT – o poveste a laptelui și a succesului românesc de 50 de ani

Ioan Sandor

“Țevarii” de la Tenaris pregătesc schimbul de mâine în facultăți

Nora Dumitrescu

Depozitele persoanelor fizice și juridice au crescut cu aproape 10% luna trecută, depășind 355 miliarde de lei

Papuc Irina

Șase noi proiecte câștigate de UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș

Ligia Voro

Parking cu acoperiș de vegetație la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Pfeiffer Vacuum își mută activitatea în Parc industrial Nervia, după o investiție de 13 mil. euro

redactia

Proiect: Terenurile aflate pe traseul BRUA, scoase din circuitul agricol fără acordul proprietarilor

Stefana Muresan

Foto – exclusiv: Romania’s Real Estate Yearbook 2020 la Expo Real Munich 2019

Nicolae Pop

Dr. Oana Taban, Fondator și Director General Dent Estet: “Strategia noastră este să menținem și în anii următori ritmul de creștere exponențială și consistentă față de competitori și față de evoluția pieței”

Stefana Muresan

Mâine se lansează Consiliul Național pentru Transformare Digitală: va avea șapte priorități

Ion Surdu

Voucherele de vacanţă au scos la lumină economia care funcționa la negru

Ligia Voro

Licitații publice pentru vânzarea de monede virtuale – premieră la Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Ion Surdu

La fiecare trei minute un proiect este depus pe aplicaţia Start-Up Nation 2018. Tinerii stau treji nopţile numai să-şi facă propria afacere pe banii statului

redactia

Parteneriat cu DAFCOCHIM dezvoltat foarte rapid, potrivit top managerului Arysta

Ligia Voro

Weinfest Medias 2019. Turrepitz – paznicul cetății – te cheamă în vechea metropolă de vin a Transilvaniei

Nicolae Pop

România a preluat preşedinţia Consiliului UE în domeniul sănătăţii

redactia

O plantație de aluni din Timiș produce materie primă pentru Ferrero Rocher sau Raffaello

Stefana Muresan

Casa Rusu își relochează sediul în Vox Technology Park și închiriază 500 de metri pătrați

Papuc Irina

Indemnizații pe perioada stării de urgență și pentru avocați

Traian Dan

Indienii fac covoare cu lână din Bistrița

Stefana Muresan

Marquardt Sibiu navighează cu bine pe valul pandemiei

Transilvania Business

Sondaj UE: Trei din cinci români apreciază pozitiv măsurile UE antiCOVID

Gruita Ienasoiu

Retrasib Sibiu, cu un nou președinte al CA

Ligia Voro

Leave a Comment