Arhitectura Bihor Comunitate Cultural Educatie Fonduri Europene Proiecte Slider Turism Ultimele stiri

Proiect ,,Art Nouveau 2’’ de peste 1,8 milioane de euro pentru Oradea

Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef (IAS) a câștigat recent un important proiect cu finanțare europeană: „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau”, acronimul proiectului fiind Art Nouveau 2.

Contractul de finanțare a fost deja semnat luna trecută cu Autoritatea de Management. Proiectul depus de IAS a fost selectat din 276 de proiecte.

Apreciez efortul colegilor din cadrul Instituției Arhitectului Șef și mă bucură faptul că proiectul Art Nouveau 2 al Primăriei municipiului Oradea a fost selecționat dintr-un număr de 276 de proiecte, astfel încât, prin accesarea acestei finanțări, patrimoniul orădean Art Nouveau va fi și mai mult pus în valoare”, a precizat viceprimarul Arina Moș.
Afișul proiectului

Proiectul se derulează în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2022 și are un buget total de 1.827.119 euro, distribuit între cei 9 parteneri implicați: Primăria Oradea în calitate de lider de proiect, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Institutul Național al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta -Ungaria, Muzeul de Arte Aplicate din Viena – Austria, Muzeul de Arte si Meșteșuguri din Zagreb – Croația, Universitatea Tehnică din Bratislava – Slovacia, Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria și Institutul Național de Protecție a Monumentelor Culturale din Serbia.

Cele mai importante axe ale proiectului Art Nouveau 2 sunt: dezvoltarea educației și a cercetării profesionale în ceea ce privește cunoașterea curentului Art Nouveau, planificarea urbană, promovarea patrimoniului Art Nouveau – secțiune legată foarte strâns de turism și celebrarea Zilei Internaționale Art Nouveau în 2021 și 2022.

Instituția Arhitectului Șef a accesat acest proiect cu scopul valorificării patrimoniului Art Nouveau al orașului Oradea prin punerea în valoarea a tuturor obiectivelor Art Nouveau și prin promovarea acestui patrimoniu cultural atât în țară, cât și în străinătate. În continuare, se vor pregăti documentațiile necesare achizițiilor publice pentru toate activitățile proiectului”, a precizat directorul IAS Adriana Lipoveanu.

Obiectivele urmărite prin acest proiect

Prin câștigarea acestui proiect, Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Municipiului Oradea are la dispoziție un buget total de 257.000 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei Oradea.

Instituția Arhitectului Șef va folosi bugetul care îi revine prin proiect pentru realizarea următoarelor obiective: elaborarea unui studiu de mobilitate în partea centrală a orașului; elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru transformarea unui spațiu public identificat pe baza studiului de mobilitate, într-un spațiu care să favorizeze mobilitatea sustenabilă; organizarea unei școli de vară pentru urbaniștii din Oradea, care va reuni urbaniști din toate țările participante la proiect, școală al cărei scop este realizarea unui schimb de exeriență cu unii dintre cei mai buni arhitecți din Europa; un curs de instruire a ghizilor de turism orădeni în sensul promovării patrimoniului Art Nouveau; realizarea unui set de materiale de promovare a patrimoniului Art Nouveau a orașului și distribuirea acestora către operatorii de turism, dar și organizarea Zilei Mondiale Art Nouveau în 2021 și 2022.

Muzeul Orașului Oradea va dezvolta mai multe programe educaționale

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural (MOO), implicat la rândul său în acest proiect, beneficiază de un buget total de 98.605 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei.

Muzeul Orașului Oradea va fi implicat în proiect în colaborare cu partenerii prin dezvoltarea unor programe educaționale pentru tineri, respectiv organizarea unei expoziții. Acestea vor fi completate de o serie de filme şi spoturi de promovare a Art Nouveau-ului orădean. Scopul acestor activități este de a prezenta frumusețea și particularitățile patrimoniului Art Nouveau local, respectiv de a dezvolta în comunitate aprecierea față de moștenirea culturală.

Proiectul continuă acțiunile începute de IAS în 2017

Practic, prin acest nou proiect Primăria Oradea continuă eforturile îndreptate spre promovarea și protejarea patrimoniului Art Nouveau din regiunea Dunării, după finalizarea cu succes a implementării proiectului „Protejarea și promovarea sustenabilă a moștenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării – acronim Art Nouveau”, proiect câștigat în anul 2017 și finanțat tot prin Programul de Cooperare Transnațională Dunărea.

Prin câștigarea proiectul din 2017, Instituția Arhitectului Șef a reușit să elaboreze Planul Urbanistic Zonal pentru zona construită protejată din centrul istoric și a realizat video mapping-ului din Piața Unirii (spectacol de sunet și lumini), în cadrul căruia trei clădiri de pe aliniamentul Palatului Vulturul Negru au fost animate şi colorate pe parcursul unor proiecţii video dedicate celebrării Zilei Internaționale Art Nouveau. Tot în cadrul acelui proiect s-a realizat inventarierea patrimoniului Art Nouveau al tuturor partenerilor implicați (clădiri, obiecte muzeale, obiecte edilitare).

Related posts

Relansarea Rasei Pinzgau de Transilvania începe la Sângeorgiu de Mureș

Stefana Muresan

FUTURE: Programul dedicat studenților – angajaților – profesorilor se lansează oficial la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Grupul Grampet a intrat într-un consorţiu care va deschide o rută navală între porturile Constanţa şi Batumi/Poti

Papuc Irina

Supermarketurile din Oradea se închid la ora 21:00. Se închid și bazarurile

Traian Dan

Centru Expozițional şi Park&Ride, pe 42 de hectare, lângă aeroportul Cluj

Stefana Muresan

UBB, primul loc în topul universităților din România

Stefana Muresan

Povestea se colorează mai departe. DAW Bența, celebrată la majorat printr-o Gala Aniversară

Ligia Voro

VIDEO. Ambasadorul Germaniei recită din Eminescu, în română și germană

redactia

Văile Sălajului, conectate la șosele de mare viteză

Nora Dumitrescu

Au fost desemnate start-up-urile participante la Internet & Mobile World 2018

Stefana Muresan

Centru afterschool din fonduri europene într-o comună din Arad

redactia

MedLife își mărește pachetele de acțiuni din grupurile SAMA Craiova și PDR Brașov

redactia

S-au semnat primele trei contracte privind realizarea drumului expres Craiova – Piteşti, peste 1,8 miliarde de lei pentru 57 km

redactia

Spitalele Județean și Municipal Oradea, reabilitate cu fonduri europene

Traian Dan

Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia – 100 de ani de la înființare. Centenarul primului liceu de stat înființat după Marea Unire

redactia

Provocări și previziuni despre IT-ul românesc: „Noi am reușit în ciuda faptului că suntem în România, nu datorită faptului că suntem în România”

Ion Surdu

Orădenii sunt chemați să aleagă proiectul pentru amenajarea Digi – parcării

Traian Dan

Globalworth begins construction of Constanta Business Park, the largest mixed-use park in Romania

Papuc Irina

Certificatele de urbanism vor fi obținute pe internet în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Mai multe comune din Maramureș, aproape de faliment

Nora Dumitrescu

Neon Lighting va ilumina Zalăul cu 21 de milioane de lei

Nora Dumitrescu

Sondaj CURS: 71% dintre români dețin carduri bancare, iar unul din cinci spune că nu face plăți pe internet pentru că nu știe cum

Ion Surdu

Petroliștii de la MOL au finanțat 2.000 de proiecte cultural-sportive

Nora Dumitrescu

Concursul Național de Inovație Tehnică și IT DaVinci, în Regiunea Transilvania

Ligia Voro

Leave a Comment