Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ajutor european pentru fermele de bivoli din Sălaj

Regulamentul privind Politica Agricolă Comună (PAC) va conține dezvoltarea unor mecanisme de sprijin pentru crescătorii de bivoli, susține europarlamentarul Daniel Buda.

Acesta a vizitat o fermă de bivoli din județul Sălaj. Cei care au peste 45 de ani își mai aduc aminte, cu siguranță, de ciurdele întâlnite în fiecare dimineață pe drumurile mai mult sau mai puțin circulate, mai ales în Transilvania.

Astăzi, în locul ciurdelor de altădată, te-ai fi așteptat să găsești ferme moderne și dotate cu noile tehnologii. Din nefericire, frumoasele cornute le mai găsim doar în pozele bunicilor sau ici colo pe la câte un fermier care se încăpățânează să reușească în acest domeniu.

Cele câteva zeci de capete se constituie, putem spune, într-o afacere de familie. Fondurile europene sunt prezente și aici, dovadă fiind adăpostul modern și condițiile de întreținere. Bivolul românesc este o rasă rustică și rezistentă. 

Trebuie găsite mecanisme de ameliorare a acestuia, să acordăm certificate de origine pentru masculii aparținând acestei specii. Laptele și carnea de bivol sunt recunoscute ca având calități benefice pentru sănătate. 

Din păcate, numărul de bivoli a scăzut foarte mult în România și asta deoarece întreținerea și creșterea acestora sunt mult mai mari decât prețul de vânzare, riscurile ca această specie să devină o raritate în România fiind mari.

Dificultățile și lipsa unei forțe de muncă stabile și calificate, a unei piețe predictibile și capabile să absoarbă întreaga cantitate de carne la prețuri care să le depășească pe cele de cost reprezintă neajunsuri suficiente pentru a nu permite o dezvoltare constantă a sectorului, susține europarlamentarul clujean.

Am reușit să obținem în regulamentul privind PAC dezvoltarea unor mecanisme de sprijin pentru crescătorii de bivoli. Sprijinul cuplat va fi în continuare disponibil pentru exercițiul financiar 2021-2027. Legislația de la nivel național și politicile europene trebuie să înglobeze cele mai bune mecanisme pentru a putea susține crescătorii de bivoli”, a precizat Buda.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă Programul Wellness financiar

Articolul următor

Producție de compuși anorganici, recuperarea și rafinarea metalelor prețioase din diferite tipuri de deșeuri, realizate într-un laborator al UBB

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share