Bistrița-Năsăud Investitii Judete Turism Ultimele stiri

Beclean – un oraș cu echipă, viziune și strategie de secol XXI

Micuțul oraș de pe Someșul Mare, știut până mai ieri datorită cântecului „Drumul Gării din Beclean”, a cunoscut în ultimii 20 de ani o dezvoltare remarcabilă. După ce a pus orașul, prin Băile Figa, pe harta centrelor balneoclimaterice din România, echipa condusă de primarul Nicolae Moldovan, aflat la cel de-al șaselea mandat, a mers mai departe, având la ora actuală în implementare 12 proiecte cu finanțare europeană în valoare de 50,4 milioane de euro și alte două proiecte în valoare de 13 milioane de euro pentru care urmează să fie semnate contractele de finanțare.

Proiectele de mobilitate urbană

Primul proiect – “Drumul Gării din Beclean. Îmbunătățirea mobilității urbane a orașului Beclean” este un proiect în valoare de 5 milioane de euro și se află în execuție. Pe scurt, proiectul prevede reducerea emisiilor de carbon în zona urbană a Becleanului. La această dată, toată infrastructură rutieră aferentă este construită, reabilitată sau modernizată și se fac achiziții specifice prin proiect. Au fost achiziționate primele 5 autobuze electrice care vor dispune de o autobază modernă, cu stație electrică de reîncărcare, de 31 de stații de transport public și trei sisteme de e-ticketing. Pentru a rula pe pistele de biciclete realizate prin proiect, cei care iubesc pedalatul vor avea la dispoziție 50 de biciclete pe care le vor putea accesa prin cele trei sisteme de bike-sharing, în timp ce deținătorii de mașini electrice vor avea la dispoziție trei stații de reîncărcare rapidă.

Al doilea proiect – “Îmbunătățirea mobilității urbane a orașului Beclean. Etapa a doua – Extinderea” este un proiect în valoare de cinci milioane de euro și lucrările se află în execuție. Proiectul prevede: amenajarea de alei de traseu pentru transportul în comun, reabilitarea de trotuare, extinderea zonelor pietonale și amenajare de piste de biciclete adiacente străzilor modernizate prin proiect, dar și piste de biciclete independente iluminate cu led. Mai este prevăzută suplimentarea numărului de autobuze electrice cu încă 3, iar al stațiilor cu încă 20. Prin proiect vor fi asfaltate toate străzile din oraș, la fel ca și aleile din cartierul Podirei, aferent Stațiunii Figa, în timp ce bătrâna punte de la Beclenuț va fi înlocuită cu un pod modern. Traficul din oraș va beneficia de o semaforizare inteligentă și monitorizare video.

Cele două proiecte vor fi completate de un al treilea proiect de dezvoltare a mobilității urbane – etapa a treia, “Becleanul – oraș inteligent” – un proiect de 7,8 milioane de euro.

Proiecte care urmăresc creșterea calității vieții oamenilor

Centrul Recreativ Legacy, proiect de 4,9 milioane de euro, va dispune de bazin de înot cu funcții recreative și de recuperare, bazine de recuperare și relaxare, bazin cu apă sărată, zonă de relaxare și recreere, punct de prim ajutor, sală de bowling și fitness, bibliotecă pentru copii și adulți, sală de gimnastică, ateliere creative, spațiu expozițional, spații verzi (6.800 mp), locuri de joacă pentru copii, mobilier urban în limita terenului, sisteme de supraveghere video și Wi-Fi.

Acest centru multifuncțional, la care se lucrează în prezent la fundație și la structura de rezistență, va îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din Beclean și împrejurimi prin dezvoltarea unor activități de petrecere a timpului liber, în special a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile, prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților. Centrul va fi cu acces gratuit pentru anumite categorii țintă.

Centrul social de zi este un proiect de 4,2 milioane de euro, aflat în execuție. Se lucrează la fundație și la structura de rezistență. Centrul va oferi, în mod gratuit pentru toți beneficiarii, servicii și diverse activități de recuperare medico-socială, ajutând la îmbunătățirea vieții pentru grupurile vulnerabile: persoane de vârsta a treia, persoane cu dizabilități, copii care provin din familii aflate în dificultate, persoane toxico-dependente. Principalele dotări cuprinse în proiect sunt: pistă de biciclete iluminată cu tehnologie LED pentru legătura cu pistele de biciclete construite în cadrul celorlalte proiecte, mobilier urban, loc de joacă pentru copii pe amplasamentul aferent investiției, pe suprafața de 1 ha, amfiteatru în aer liber, sistem smart Wi-Fi pentru întreaga zonă.

Centrul social de zi prin „GAL” Ținutul Haiducilor (recuperare balneo) este tot un proiect implementat la Beclean cu fonduri europene, în valoare de aproximativ 430.000 de euro. Noul Centru de zi „GAL” va îmbunătăți serviciile sociale integrate din zonă prin construirea, înființarea și dotarea centrului cu echipamente specifice serviciilor medicale de recuperare, proiectul fiind menit să readucă în atenţia comunităţii grupurile vulnerabile. Grupul țintă este alcătuit din 66.798 de persoane care reprezintă populația Becleanului și persoane din GAL Ținutul Haiducilor.

”Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului Orășenesc Beclean”, proiect în valoare de 2,2 milioane de euro, cu lucrări în execuție și finalizate în proporție de 75% își propune modernizarea cabinetelor, montarea unui lift de persoane în exterior, panoramic, montarea unor panouri solare pentru prepararea apei calde menajere, montarea unor panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, mobilier medical în toate cabinetele, dotarea cu aparatură medicală și echipamente IT în toate cabinetele și laboratoarele deținute, reconfigurare și modernizare curte interioară.

De asemenea, Primăria Beclean a accesat fonduri care au vizat creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe în valoare de 2,1 milioane de euro, până la această oră fiind reabilitate un număr de 313 unități locative. Urmează o a doua etapă, în care sunt prinse alte 216 locuințe.

Creșterea eficienței energetice a fost urmărită și în sectorul de iluminat public, unde se derulează un proiect în valoare de 4,5 milione de euro, urmând a fi instalați 40 de km de iluminat stradal cu becuri economice.

Prin proiectul „Dezvoltarea și regenerarea spațiilor publice din orașul Beclean” în valoare de 5.183.359 de euro, proiect pentru care urmează să fie semnată finanțarea, se are în vedere ca toate spațiile publice din zonele centrale și din cartierele de locuit ale Becleanului să beneficieze de îmbunătățirea zonelor verzi. Practic, vor fi construite, modernizate și extinse spațiile publice verzi din tot orașul.

Oferta culturală și educativă se va desfășura la standarde europene

Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, investiție în valoare de 3,9 milioane de euro, va ține cont de principalele oferte culturale, artistice și educaționale din orașul Beclean și va avea: scenă mare sală de spectacole, sală de lectură, mediatecă – sală de proiecție film, sală de repetiții, foaier, spații administrative, sală multifuncțională de capacitate medie, spații pentru activități interactive și de societate, locuri de parcare și spații verzi.

Grădinița ,,Albă ca Zăpada”, cea mai frumoasă și modernă grădiniță din județul Bistrița-Năsăud, este unul dintre cele mai ambițioase și, totodată, benefice proiecte cu fonduri europene din Beclean. Grădinița „Albă ca Zăpada” este un proiect în valoare de 1,4 milioane de euro și în prezent este finalizată în proporție de 95 la sută – mai sunt de așteptat mobilierul și ultimele retușuri la amenajările exterioare.

Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean va beneficia de intervenții la standarde europene, astfel: modernizare clădire, mobilier modern pentru cele 20 de săli de clasă și mobilier specific pentru cele 7 laboratoare, materiale și echipamente sportive, amenajare de suprafață sintetică pe cele două terenuri de handbal exterioare.

Varianta de ocolire a orașului Beclean a intrat în linie dreaptă

Cel mai recent proiect accesat de administrația beclenară se referă la Varianta de ocolire a orașului Beclean, cu o valoare de 15.384.740 de euro care va scoate în întregime din oraș traficul de camioane. Acesta urmează să asigure și legătura dintre drumul Trans Regio TR45 Beclean-Salva și Drumul Expres DX 4A Dej – Beclean – Bistrița, investiții care sunt cuprinse în cadrul Master Planului general de transport al României. Lungimea variantei de ocolire a orașului Beclean este de 1,195 km cu partea carosabilă de 7 m și platforma de 10 m. Se va realiza un pod peste râul Someșul Mare, cu lungimea de 583,6 m și două tronsoane de drum național european, cu două benzi de 3,5 m fiecare și un acostament de 1,5 m.

Din momentul de față începem implementarea unui proiect mult așteptat: Varianta de ocolire a orașului Beclean! Mulțumesc tuturor pentru toată încrederea!

(Publicat în ediția print TB nr.98 – noiembrie/decembrie 2020)

Related posts

Cum a afectat Covid-19 comerțul internațional de mărfuri: lovituri pentru industria Automotive și energie, dar surpriza vine din altă parte

Papuc Irina

Noua fabrică Techtex prinde contur în Maramureș

Nora Dumitrescu

Măcelarii de la Moldovan, demonstrație în trei generații la Carnexpo

Nora Dumitrescu

Se înființează Registrul Laptelui

redactia

Techsylvania 2017 – casual smart for the tech culture in Ro

Stefana Muresan

Producătorul german Varta va investi 50 mil. lei pentru a produce la Braşov baterii pentru aparate auditive

redactia

Pria Urban Innovation & E-Mobility Conference, energized by ENGIE Romania, 15 aprilie, online, 11.00 AM

Ionut Oprea

Românii și italienii, cei mai ingrijorați de schimbările climatice

Ligia Voro

Pfeiffer Vacuum își mută activitatea în Parc industrial Nervia, după o investiție de 13 mil. euro

redactia

PayWell 2019: 25% dintre companii iau în considerare importul de angajați pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă

Papuc Irina

Fan Courier adoptă chatboţi Druid pentru interacţionarea cu clienţii

Traian Dan

Optimist, Autostrada Transilvania va lega Tîrgu Mureș de Cluj-Napoca în 2019

Ligia Voro

Clujenii sunt invitați să petreacă o noapte albă în compania artei contemporane

Ligia Voro

iCEE.fest: UPGRADE 100 – start în mai puțin de 24 de ore

Ligia Voro

Stadionul Măgura, modernizat de Compania Națională de Investiții

Nora Dumitrescu

EMS – supplier of the best flooring systems

redactia

Antreprenoriatul feminin clujean, reprezentat la Parlamentul European, de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj

Stefana Muresan

Pfeiffer Vacuum s-a mutat din oraș. Uzină de 13 milioane de euro la Apahida

redactia

S-au finalizat lucrările la clădirea ambulatoriului Spitalului Militar Oradea

Traian Dan

ANCOM a anunțat tarife mai mici în România pentru terminarea apelurilor mobile

Papuc Irina

Dunwell: 6.000 mp pentru XXXLutz, în depozitul WDP din Dragomirești

Ion Surdu

Festivalurile Untold și Neversea speră la ridicarea restricțiilor

Nora Dumitrescu

Medicina viitorului în tratamentul AVC prezentată la Târgu Mureș

Ligia Voro

Clujenii de la Oncos se extind în Ardeal

Nora Dumitrescu

Leave a Comment