Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BNR a redus rata dobânzii de politică monetară la 1,25%/an, de la 1,50%/an

Consiliul de administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de vineri, 15 ianuarie 2021, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021. De asemenea, CA al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an, precum și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Inflația

Rata anuală a inflației a continuat să descrească în ultimele două luni ale anului 2020, coborând la 2,14% în noiembrie, de la 2,24% în octombrie, și la 2,06% în decembrie – vizibil sub punctul central a țintei și marginal sub nivelul prognozat, amplificându-și astfel scăderea considerabilă față de decembrie 2019, când s-a situat la 4,04%.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat (care elimină din calculul inflației IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice) s-a redus la 3,4% în noiembrie, de la 3,6% în octombrie, și la 3,3% în decembrie 2020 – în linie cu cea mai recentă prognoză -, în principal pe seama efectelor de bază dezinflaționiste asociate evoluției prețurilor unor produse alimentare procesate, precum și cu aportul minor al temperării deprecierii în termeni anuali a leului în raport cu euro. Dinamica acestei componente continuă să fie marcată de presiunile inflaționiste ale factorilor fundamentali din perioada pre-pandemie, reflectând și așteptările inflaționiste asociate, la care se adaugă influențe venite din redinamizarea consumului în a doua parte a anului 2020, dar și din perturbări pe partea ofertei și din costuri asociate pandemiei și măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus.

Rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum au scăzut în luna decembrie la 2,6% și 2,3%, de la 2,9% și, respectiv 2,7% în luna octombrie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Accesarea tuturor fondurilor europene disponibile, reforma administrativ-teritorială, digitalizare. Apel al mediului de afaceri, adresat Guvernului

Articolul următor

Proiectarea Drumului Expres Oradea- Arad, inclusă în protocolul de asociere

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share