Sistemul integrat de management al deșeurilor (SMID) realizat eficient în Sălaj a devenit un model de inspirație pentru administrația brașoveană.
Forul județean din Sălaj a reușit să finalizeze cu succes proiectul de 35 de milioane de euro. Vicepreședintele CJ Sălaj, Robert Szilagyi, coordonatorul direcției de investiții, a primit o delegație de la CJ Brașov căreia i-a prezentat toate detaliile despre proiect.
„Sălajul a devenit un exemplu de bune practici la nivel național. Colegii din Brașov sunt interesați să construiască un SMID, așa că le-am pus la dispoziție experiența noastră în implementarea investiției din mandatul anterior.
Gestionarea deșeurilor în județul Sălaj constă nu doar într-o groapă de gunoi, ci într-un sistem integrat, începând de la tratarea mecanico-biologică a gunoaielor, procesare, selectare, unitate de fabricare a compostului, transformarea și tratarea levigatului.
Ne mândrim cu această investiție deoarece suntem printre puținele județe din țară unde funcționează acest SMID. Le-am adus în atenție colegilor dificultățile implementării unui astfel de proiect, dar și problemele birocratice de care ne-am bătut. Le urez succes colegilor de la CJ Brașov în implementarea proiectului lor privind gestionarea deșeurilor”, a declarat Robert Szilagyi.
Menționăm că Primăria Oradea a propus creșterea tarifului pentru depozitarea pe halda municipiului a deșeurilor aduse aici din alte județe, de la 3,5 la 10 euro/tonă, ca măsură de descurajare a cererilor venite din afara Bihorului. Platforma Eco Bihor primește transporturi lunare din Cluj, Caraș Severin, Alba și Maramureș.