Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UBB va construi un nou cămin pentru a atenua creșterea chiriilor

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a anunțat că își va asuma, prin programul Goes Green, paradigma verde și de dezvoltare durabilă ca direcție strategică și în cazul construcțiilor sale noi, inclusiv a căminului studențesc propus în Campusul Hasdeu.

Propunerea de realizare a noului cămin studențesc vine în contextul în care UBB, cea mai mare universitate a țării, cu 40.000 de studenți prezenți fizic pe parcursul întregului an universitar în Cluj-Napoca, reușește să soluționeze pozitiv doar o mică parte dintre cererile de cazare formulate anual de studenți, aceștia solicitând în mod constant suplimentarea locurilor în cămine.

„Studenții sunt una din comunitățile care dezvoltă orașul, ei trebuie să aibă acces la facilități moderne și mai ieftine de cazare, într-un oraș tot mai scump. Altfel, avantajele competitive ale orașului și renumele de “academic” sunt puse la risc. Unde este mai natural să construiască UBB un cămin pentru studenți, dacă nu în campusul de cămine pentru studenți?”, subliniază rectorul UBB, Daniel David.

„UBB va face construcția și va amenaja împrejurimile acesteia luând în calcul cele mai avansate tehnologii verzi și de dezvoltare urbană modernă, în urma unui concurs public de proiecte, ai cărui termeni vor fi dezbătuți public.

Universitatea are deja această experiență, când construcția complexului Avalon (str. Republicii nr. 37) a generat inițial suspiciuni similare legate de mediu și dezvoltare urbană, dar în final a devenit un model de construcție urbană în paradigma verde”, conform conducerii instituției.

Aceasta subliniază necesitatea unei discuții focalizate rațional pe mediu ca valoare în sine, în coordonare cu alte valori importante pentru universitate (incluziune) și comunitate (dezvoltare urbană durabilă).

„Atunci când vorbim despre mediu, nu neapărat numărul celor care susțin o petiție este relevant. Atenția la mediu nu se realizează doar prin număr, mediul fiind o valoare în sine, chiar dacă numărul celor care susțin un astfel de demers nu este întotdeauna majoritar”, precizează rectorul UBB.

Studenții susțin inițiativa construirii unui nou cămin, considerând că acesta ar trebui să constituie una dintre prioritățile unui centru universitar.

„Construirea unui nou cămin în Hasdeu este o nevoie a studenților așteptată de ani de zile. Acest cămin ar contribui la dezvoltarea universității prin atragerea de noi studenți la Cluj, odată cu creșterea oportunităților de studiu pe care UBB le oferă.

Dezvoltarea rapidă a Clujului a determinat o creștere excesivă a prețurilor chiriilor, iar astfel căminul ar rezolva o serie de probleme sociale cu care se confruntă studenții. Ei se confruntă anual cu problema numărului mare de solicitări pentru locurile de cămin dintre care un număr destul de mare rămân nerezolvate din cauza lipsei spațiului suficient de cazare.

Studenții sunt parteneri ai platformei UBB Goes Green; anual contribuim la plantarea de arbori și la întreținerea spațiului verde pe care universitatea îl deține”, afirmă Ionuț Zbranca, prefectul studenților din UBB.

Inițiativa construirii unui cămin nou a fost lansată public în urmă cu mai mulți ani, reprezentanții UBB subliniind că vor ține cont de aspectele legate de protecția mediului și de calitatea vieții clujenilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dacia a prezentat conceptul Dacia Bigster, un aer cool în Segmentul C

Articolul următor

Oradea scumpește tariful la gunoi pentru deșeurile provenite din afara județului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share