Editorial Real Estate Slider Ultimele stiri

Dan Zaharia – Extind, Iasi: Cuvinte cheie în noul normal, cum putem folosi lecţia lui 2020 pentru modelarea prezentului

Parcă nicicând nu mi-a venit atât de greu să fac proiecții la un început de an. Cred că lecția lui 2020 pentru mine cel puțin a fost să mă bucur de fiecare zi pe rând și să mă focalizez mai mult pe modelarea prezentului.

Totuși nu mă pot abține să nu urmăresc evoluția unor cuvinte si cifre cheie pentru noul normal pe care cred că îl trăim deja.

Acest material a apărut şi în revista PIN Magazine: cele 70+ pagini ale revistei industriei ITO regionale – PINmagazine nr.14.  Citeste online AICI

VACCIN: Vaccinarea va deveni o condiție obligatorie pentru acces la educație, călătorii externe, acces la evenimente, revenire la birouri, dar cu păstrarea alternativei de participare online pentru cei care nu doresc vaccinarea. Marii angajatori dar și micii antreprenori vor investi in vaccinarea propriilor angajați, dar vor menține regulile de igienă și distanțare pentru vizitatori / clienți.

HIBRID: Pe un program de tip 5 zile la birou + 2 libere nu mai pariază nimeni. Se vehiculează însă formule #hibrid de tip 4-1-2 sau chiar 3-2-2 (zile la birou / coworking – zile acasă – zile libere). Chiar și pe reglementări privind reducerea programului de lucru la 4 zile sau sub 40 de ore / săptămână, dar cu păstrarea nivelului de salarizare ????.

WELLBEING: Noile birouri nu vor reveni la compartimentări excessive din secolul trecut cu birourile șefilor la fereastră, dar nici spre spațiile deschise din perioada recentă, în care suprafața per angajat devenise un indicator important. “Oameni, nu metri pătrați” este un motto pe care noi, la Extind, îl promovăm de acum câțiva ani către dezvoltatori si companiile client. Această criză sanitară a permis companiilor prezente în IAȘI sa ajungă fără costuri imobiliare suplimentare la un număr de angajați de 120-150% din capacitatea fizică a birourilor, astfel încât un scenariu hibrid cu o gândire de tip #wellbeing va fi necesar de proiectat până in 2022-2023, când vor fi livrate noile birouri din United Business Center si Silk District. Contractele de închiriere vor deveni mai flexibile in ceea ce privește clauzele de reziliere, de des/creștere a suprafețelor, iar certificarea clădiri verzi de birouri va deveni un standard pentru orice dezvoltator de anvergură.

BENEFICII: Vor conta mult mai mult beneficiile din zona de sănătate (ex. SanoPass, Arcadia, Kinetic Regina Maria), cele educaționale (reconversie și up-skilling la Scoala Informala de IT) și coworking (ex. abonamente plătite de companie la Fab Lab).

CONTAINER: Redimensionarea unor concepte in format de tip #container va deveni de actualitate: birouri, drive-in (franciza Spartan), office food truck (Teo’s Cafe, Picanteria, The Box, 7am Coffee to Go), tiny-house movement (Gramma Wines), coworking (Fab Lab Mobile), turism, retail, banking, vacante (autorulotele Smiley Camper), stații de alimentare auto, automate de retail etc.

LIVE INTERACTIV: Evenimentele corporate vor fi un mix online și offline de public și speakeri, dar care vor evolua spre studiouri interactive și nu doar simple transmisii pe Zoom / FB live. Vor fi necesare nu doar platforme software performante cât și echipe de regie în locația principală (lumini, video-foto, call-center etc.).

ELECTRIC: 2021 va fi anul Daciei Spring care, la 9.000 euro după stimulente, va revoluționa trecerea la mobilitatea pe propulsie electrică, cumulat cu alte programe guvernamentale în care stațiile de alimentare auto electrice și panourile fotovoltaice vor deveni parte din cotidian.

Deci să recapitulăm cuvintele cheie de urmărit în 2021: VACCIN – HIBRID – WELLBEING – BENEFICII – CONTAINER – LIVE INTERACTIV – ELECTRIC. Iar strict pentru IASI și Moldova: AEROPORT – CENTURA – URBANISM – BIROURI – PARCURI INDUSTRIALE – TRENURI METROPOLITANE – UNIVERSITATE – AUTOSTRADĂ

Autor: Dan ZAHARIA

Acest material a apărut şi în revista PIN Magazine: cele 70+ pagini ale revistei industriei ITO regionale – PINmagazine nr.14.  Citeste online AICI

 

Related posts

Arad: 300 de biciclete pentru elevi, din bani europeni

Stefana Muresan

Stațiile de transformare de 110kV care deservesc CHE Voila și CHE Viștea, modernizate

Ligia Voro

România: prețurile la serviciile culturale au înregistrat cel mai mare declin din UE, în ultimul deceniu

Papuc Irina

Producătorul de mobilă Simex din Sălaj, afaceri de aproximativ 7 mil. euro

Stefana Muresan

Ministrul Economiei: România discută la Bruxelles despre un pachet de sprijin direct pentru IMM-uri, în valoare de 750 de milioane de euro

Ion Surdu

Economistul Walter Block susține conferința “THE 𝗣𝗔𝗡𝗗𝗘𝗠𝗜𝗖 𝗜𝗡𝗧𝗘𝗥𝗩𝗘𝗡𝗧𝗜𝗢𝗡𝗜𝗦𝗠”. Un eveniment Academeya

Ligia Voro

Orădenii care își plătesc impozitele online pot câștiga o zi de distracție la Aquapark Nymphaea

Traian Dan

Forestierii vor să se dezvolte prin investiții asigurate din fonduri europene

Traian Dan

Fostul Palat al Telefoanelor din Brașov se va transforma în hotel

Stefana Muresan

Digitalizare în utilități: Blockchain și alte tehnologii

Ligia Voro

Alba Iulia, primul oraș din România premiat de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere

Stefana Muresan

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România are un nou președinte

Papuc Irina

Case pasive, locuințe inteligente de lux și cartiere construite inclusiv cu infrastructură, la Târgul Imobiliarium din Capitală

Stefana Muresan

Fermieri campioni la rapiță cu producții de peste 5 t/ha

Stefana Muresan

Lotul patru al Autostrăzii Lugoj- Deva va putea fi dat în circulaţie în octombrie, dau asigurări antreprenorii spanioli

Stefana Muresan

Narcis Neaga, directorul general al CNAIR, își face public salariul

Ligia Voro

Cupru Min, venituri în creştere cu 35,8% în 2017

Stefana Muresan

S IMMO AG: Sun Plaza in Bucharest extended

Ionut Oprea

SIXT Group Romania, partener de mobilitate pentru Banca pentru alimente

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 3: Remus Aurel Bența – Antreprenoriat și inovație

Ligia Voro

Cerere de finantare europeana pentru modernizarea infrastructurii medicale recuperatorii din Cluj

redactia

Oradea atrage o nouă investiție în producție, cea mai mare din ultimii 5 ani. Sogefi Suspensions vine cu 50 mil. euro

redactia

Lucrările de reparaţii pe DN 1C Dej – Baia Mare, demarate la sfârşitul lunii mai de FCC Construccioni

Stefana Muresan

Magazinul București din centrul Capitalei va fi livrat integral la finalul lui 2019

Ligia Voro

Leave a Comment