Analize Opinii Real Estate Ultimele stiri

Modalități de gestionare a clădirilor de birouri în anul 2021

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services

Anul 2020 a adus o serie de schimbări radicale în toate domeniile de activitate și a influențat ireversibil modul în care trăim, lucrăm și interacționăm. În condițiile în care pandemia continuă să pună probleme în toate tipurile de spații – industriale, comerciale, de birouri – managerii de facilități au acum o responsabilitate considerabilă în asigurarea siguranței sanitare. Această așteptare le oferă momentul oportun pentru a actualiza sistemele interne și pentru a duce procesele de gestionare a facilităților la nivelul următor.

Pe de altă parte, managerii de facilități din clădirile de birouri se confruntă acum cu o serie mare de provocări, de la găsirea de soluții pentru ocuparea spațiilor libere, la găsirea celor mai bune soluții de optimizare a costurilor. De aceea venim aici cu patru recomandări privind modalități de gestionare a facilităților (facility management – FM) în anul 2021.

1. Explorați oportunitățile SPaaS (spațiul ca serviciu)
Pe măsură ce munca la distanță continuă să devină noul „normal”, multe clădiri de birouri vor avea mai multe spații disponibile decât înainte. Acest spațiu liber nu este întotdeauna ieftin de întreținut, mai ales dacă trebuie să mențineți temperatura potrivită și în zonele care nu sunt utilizate. Spațiul ca serviciu (SPaaS) pornește de la ideea că proprietarii de clădiri pot oferi chiriașilor închirieri de spații pe termen mai scurt plus funcții de suport concepute pentru a le îmbunătăți experiența de utlizare. Înainte de pandemie exemple de SPaaS puteau fi găsite doar în spațiile de folosinta colaborativa, tip HUB. Cel mai frecvent, companiile care gestionau aceste spatii au adăugat valoare sub formă de evenimente exclusive, servicii de suport și tipărire sau chiar cafenele. Acum acest model poate fi preluat și de clădirile de birouri pentru anumite spații vacante.

2. Automatizarea ca facilitate de confort si transparenta de cost pentru utilizatorul final
Automatizarea poate oferi o serie de îmbunătățiri sistemului existent de gestionare a facilităților. Există o varietate de soluții de automatizare a clădirilor (Building Management Systems – BMS) care pot fi implementate pentru a economisi timp și bani. Adaptarea spatiilor de lucru in functie de utilizator pe baza de scenarii memorate pentru fiecare utilizator se poate face automat si in timp real. Adaptarea tine cont de nivelul de iluminare, conditiile climatice precum si accesul al facilitatile din saptiu (vidoconferinta, sonorizare ambientala, umbrire,..). La fel si utilizarea spatiilor poate fi alocata si facturata pe centre de cost sau clienti in functie de durata ocuparii spatiului si recunoasterea utilizatorului. Repartizarea costurilor si inclusiv a contorizarii utilitatiilor care deservesc spatiul se poate face automat si va genera o transparenta a costurilor si eficientizarea acestora. Controlul facilitatilor din spatii este alocat pe baza de utilizator si este deja prezent sub forma de aplicatie pe telefoanele mobile si comunicatie via bluetooth.

3. Utilizați Internetul lucrurilor (IoT)
Internetul lucrurilor (IoT) și tehnologiile care cresc gradul de conectare al dispozitivelor (M2M) și al oamenilor fac un loc de muncă mai sigur și mai eficient – atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al securității muncii si al productivității. Internetul Lucrurilor (IoT)este un sistem de dispozitive construit cu capacități de conectivitate intre echipamente care le permit acestora să comunice și să schimbe date între ele. Cu tehnologia IoT, companiile pot crea sisteme de mare eficiență, iar managerii de facilități le pot folosi pentru a-și optimiza parametrii de administrare a proprietăților. De exemplu, dacă o companie implementează munca în schimburi, tehnologia IoT poate fi utilizată pentru a gestiona mai bine resursele pentru angajați, prin programarea ventilației, alocarea deskurilor, alimentarea cu consumabile a imprimantelor, a cafetierelor, spatiilor sanitare pentru a crea condiții sigure, respectiv a asigura distanțare fizică precum și multe altele.

Alte aspecte relevante pentru evoluția domeniului de FM în 2021:
Principalele provocări cu care se confruntă evoluția furnizorii FM sunt flexibilitatea de a se adapta la costul variabil generat de ocuparea variabila a spațiului , asigurarea securității muncii personalului in condițiile restrictive de limitare a răspândirii a pandemiei, ușurința în adaptarea la noile așteptări ale clienților.

Tendințele majore din managementul facilităților țin de experiența oferită clienților, modul de utilizare al datelor colectate prin sistemele BMS și formarea unei comunități bazată pe sustenabilitate și solidaritate.

Relevanța și influența IoT, precum și a (AI ) Inteligenței Artificiale, vor continua să crească în pondere acest domeniu, iar rezultatul va fi trecerea de la o abordare reactivă la una predictivă.

Related posts

INTERVIU/ Florica Bărbuceanu, director IDSA: „Implicarea în realizarea testelor de biologie moleculară pentru identificarea SARS-COV-2 este un gest de responsabilitate, unitate și spirit de echipă”

Papuc Irina

Sute de angajați ai Groupe Renault Romania împreună cu familiile lor s-au solidarizat în lupta cu cancerul mamar

Ligia Voro

Proiecte europene de peste 52 mil. euro pentru reabilitarea drumurilor judeţene din Sibiu

Stefana Muresan

Constructorul a reînceput activitatea pe lotul 2 al autostrăzii Ogra – Campia Turzii

redactia

Prima cladire din Oregon Park, inchiriata integral

Transilvania Business

Estoria City: The new normal: solvency, flexibility and trust

Ionut Oprea

Shortlist announced for the inaugural Hungarian & Balkan Real Estate Awards 

Ionut Oprea

Canadienii de la Litens, fabrică în Timiș

Stefana Muresan

Chapman Taylor designs Fabrica de Paine office development

Ligia Voro

Consultații “second opinion” și diagnostic precis la un click distanță

Stefana Muresan

Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova – 24 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde euro, înființată de un orădean

redactia

Proprietarii fermelor piscicole din Transilvania, convocați la Cluj

Nora Dumitrescu

Ecosistemul pentru start-up-uri La French Tech România a fost lansat

Ligia Voro

Fonduri europene de 116 milioane de euro, pentru împăduriri şi înfiinţarea de perdele forestiere

redactia

Francezii de la SNEF vor să preia furnizorul local de soluţii şi servicii IT Net Brinel

redactia

Producătorul român de medicamente Antibiotice Iași a înregistrat venituri mai mari în 2019. Exporturile au crescut cu 25%

Papuc Irina

Primăria Timișoara oferă peste 25 de milioane de euro pe 4 ani pentru servicii de salubrizare stradală

Stefana Muresan

Aproape 2.000 de apartamente noi în cartierul Tractorul din Brașov

redactia

ITALTEXTIL Sărata, afaceri de 61,8 mil. euro din mătăsuri pentru Louis Vuitton și Hermes

Stefana Muresan

Primul eveniment online dedicat comerțului electronic în Republica Moldova – Pria E-Commerce Online Conference 10 iunie 2020 de la 11,30

Papuc Irina

Life Solutions, soluții pentru medicina personalizată, de la diagnostic la tratament

Stefana Muresan

Grupul Mobiente-Limtex și-a lansat propriul brand AMAVI la Oradea

Traian Dan

Managerii NTT, BT și MOL îl vor consilia pe rectorul UBB

Nora Dumitrescu

Quai Antoine Ier: superyacht lifestyle exhibition at the 2017 MYS

Ionut Oprea

Leave a Comment