Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Terenurile de construcție din Cluj au crescut de la 11 la 20%

Dinamica teritoriului construit de pe axa est-vest a municipiului Cluj-Napoca a urcat foarte mult în ultimele două decenii, aici fiind incluse și comunele Florești și Apahida.

Un grup de cercetători ai Facultății de Geografie a UBB a publicat un articol în jurnalul academic Applied Sciences care descrie un studiu inovator ce analizează modul în care s-a dezvoltat zona metropolitană Cluj-Napoca din 2000 până în prezent, utilizând imagini obținute prin sateliți.

Bazat pe analiza integrată a indicilor de teledetecție, a zonelor construite pentru anii 2000, 2005, 2010, 2013, 2016 și 2019 a fost identificată o dinamică puternică în ceea ce privește creșterea suprafețelor construite, atât pentru ani consecutivi, cât și pe întreaga perioadă de analiză.

Analiza datelor cantitative obținute din exploatarea bazelor de date digitale, rezultate din implementarea modelului propus, evidențiază o dinamică foarte mare pentru întreaga perioada analizată (2000–2019) a teritoriului construit aferent comunelor Florești și Apahida.

Această dinamică poate fi explicată prin amplasarea celor două unități teritoriale pe axa de dezvoltare est-vest a orașului, dictată de morfologia locului care constituie coridorul râului Someșul Mic. Pentru Cluj-Napoca, se poate observa aceeași dinamică accentuată, realizându-se o creștere a suprafețelor construite de la 11,13% în 2000 la 20,07% în 2019,  aproape o dublare a suprafețelor construite în perioada analizată

Dinamica accentuată a piețelor imobiliare din ultimii 20 de ani a determinat ca o mare parte a teritoriilor din imediata vecinătate a marilor centre urbane să își schimbe categoria de utilizare a terenului, într-un ritm accelerat. De cele mai multe ori, utilizarea terenului se modifică în funcție de cerințele pieței, terenurile predominant agricole fiind ocupate de construcții cu funcții rezidențiale sau industriale.

Metodele sunt structurate într-un model relativ complex, bazat pe teledetecție și tehnici de analiză spațială. Autorii cercetării sunt Bogdan-Eugen Dolean, Ștefan Bilașco, Dănuț Petrea, Ciprian Moldovan, Iuliu Vescan, Sanda Roșca și Ioan Fodorean.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„Carmangeria bunicilor”, prima carmangerie din Bihor cu produse tradiționale atestate

Articolul următor

Wipro, the new tenant of Globalworth Square: 11,000 sqm brokered by Griffes

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share