Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-a stabilit topul atracțiilor turistice din Sălaj

Grădina Botanică Jibou, Castrul Roman Porolissum și Grădina Zmeilor din Bălan sunt cele mai vizitate obiective turistice din județul Sălaj, conform clasamentului realizat de un portal de specialitate.

Topul este completat de Izvoarele Barcăului, Castelul Bathory Șimleu Silvaniei, Cetatea Almașului, Piatra Dracului Hida, Mănăstirea Strâmba, Băile Boghiș și Casa Memorială Iuliu Maniu, potrivit platformei turistice Scumpa Noastră Românie (SNR).

Grădina Botanică din orașul Jibou reprezintă un punct de atracție pentru foarte mulți vizitatori din țară și de peste hotare. Aceasta a luat ființă în 1968 din inițiativa profesorului Vasile Fati. În prezent, se întinde pe o suprafață de 25 ha, așezată în cadrul ansamblului Wesselenyi.

Colecțiile cuprind 5.000 de specii de plante provenite din variate zone geografice ale lumii. Anual, Grădina Botanică editează catalogul de semințe și mostre de plante, prin intermediul căruia unitatea întreține un schimb activ cu 450 de grădini botanice și alte instituții de profil din întreaga lume.

Aceasta a devenit centru de cercetări biologice, în cadrul căruia Grădina Botanică este domeniul principal de activitate alături de cercetare, microproducție, activități muzeistice și acvaristice. Prima seră a fost construită în 1970, pe 110 mp, prin eforturi proprii, urmată de alte șase, destinate adăpostirii colecțiilor de plante propicale, subtropicale și mediteraneene, două laboratoare integrate, o centrală termică.

Lucrările pentru grădina japoneză au început în 2003, constând în amenajarea a două lacuri artificiale și a unor construcții decorative. Ulterior s-a lucrat pentru sectorul sistematic, sector în formă octogonală. Parcul zoologic a fost creat în 2004, fiind completat de voliere cu diferite specii de păsări, în 2013.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău a demarat proiectul ,,Circuitul anotimpurilor”, prin care municipiul este promovat ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ. Primul traseu a fost organizat în 29 februarie, în Țara Silvaniei. Prima excursie a fost organizată pentru un grup de 32 de persoane.

Printre atracțiile turistice din județ se mai numără calcarele din Rona, Poiana Narciselor, Rezervația Tusa – Barcău, muzeele tradiționale din Iaz și Ciumărna, Muzeul Memorial al Holocaustului Șimleu Silvaniei, Complexul Complexul Șincai-Coposu Bobota, Cetatea Medievală Cheud.

Top atracții turistice Sălaj

1.Grădina Botanică Vasile Fati Jibou
2. Castrul Roman Porolissum
3. Grădina Zmeilor
4. Izvoarele Barcăului
5. Castelul Bathory Șimleu Silvaniei
6. Cetatea Almașului
7. Piatra Dracului-Hida
8. Mănăstirea Strâmba
9. Băile Boghiș
10. Casa Memorială Iuliu Maniu

Sursa: SNR

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

EnergoBit, în criză de meseriași

Articolul următor

CBRE: În 2020 s-au tranzacționat peste 240.000 mp de spații de birouri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share