Bihor Cultural Eveniment Slider Turism Ultimele stiri

2020, an dificil pentru APTOR, dar în care s-a reușit atenuarea efectelor crizei

City-managerul Primăriei Oradea, Mihai Jurca, împreună cu directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), Alexandru Chira, au prezentat marți, 9 februarie 2021, raportul de activitate al APTOR pe anul 2020.

APTOR este organizația de management al destinației realizată în baza unui parteneriat public-privat, între autoritatea locală din Oradea și cei mai importanți actori turistici din Oradea și Băile Felix.

În deschiderea conferinței de presă, city-managerul Mihai Jurca a vorbit despre impactul pandemiei de Covid 19 asupra sectorului turistic: „Anul trecut a avut un impact consistent asupra industriei turistice și asupra activității APTOR. Vorbim de niște cifre destul de dramatice, vorbim de scăderi de peste 90%, în special în zona unităților de cazare, care au fost închise în primăvara anului trecut, de o scădere cu 20% a gradului de ocupare, de o înjumătățire a numărului total de turiști care au ajuns în Oradea. A fost un an dificil, dar care în condițiile date a reușit totuși să atenueze din efectele negative, atât datorită eforturilor făcute de industria turismului, cât și prin măsurile pe care noi le-am întreprins pentru a susține o revigorare, cel puțin pe perioada verii, a fluxurilor turistice”.

În acest sens, APTOR a gândit și generat două tipuri de programe: unele adresate turiștilor, iar altele agențiilor de turism, toate având scopul ca orașul să poată să recapete o parte din fluxurile turistice. Obiectivul acestor programe a fost acela de a ajuta industria turismului prin măsuri active, care să genereze flux turistic.

Cu toate problemele iscate de contextul pandemic, APTOR a reușit organizarea unui eveniment important la finalul verii, este vorba de Festivalul internațional de film Transilvania TIFF, care a avut loc în Cetatea Oradea și care s-a desfășurat cu respectarea tuturor normelor de siguranță”, a completat Mihai Jurca.

Anul 2020 a avut un start extrem de bun, cu 31% peste valorile din 2019. Primele semne ale pandemiei le-am simțit începând cu data de 8 februarie, iar rezultatele îngrijorătoare le-am simțit odată cu luna martie, după instalarea stării de urgență. Luna cu record negativ pentru anul trecut a fost luna aprilie, respectiv luna în care mare parte dintre hoteluri și-au închis ușile, alegând să-și salveze cât mai mult din costurile cu utilitățile și să trimită personalul în șomaj tehnic pentru a avea un suport din partea statului. Primele semne de recuperare s-au simțit în luna iunie, iar lunile iulie, august și septembrie putem spune că au fost niște luni bune în contextul dificil al crizei sanitare. Cea mai bună lună a fost luna august, cu o scădere cu doar 28% față de august 2019. Per total, anul 2020 s-a încheiat cu un minus de 48% față de anul 2019. Deși este o cifră îngrijorătoare, trebuie luat în considerare faptul că la nivel de România, procentul de afectare a fost de 60%, iar la nivel european de 70%. Deci, Oradea, cu toate că a fost afectată de pandemie, a reușit să încheie anul cu o cifră mult mai bună comparativ cu situația înregistrată la nivel de ţară sau de Europa”, a precizat Alexandru Chira.

Related posts

Ventilator mecanic de urgență, conceput la Universitatea Tehnică

Nora Dumitrescu

Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume: fermierii au nevoie de povești pentru a-și valorifica mai bine produsul

redactia

Guvernul inaugurează cea mai lungă pârtie din nordul țării. Construcția a durat 10 ani, investiție de 15 milioane de euro

redactia

Allianz achiziționează 30% din E.ON Distribuție România

Ligia Voro

Brașovul începe actualizarea Planului Urbanistic General cu peste 3,4 milioane lei, în cinci etape

Ion Surdu

Plimbare virtuală printre monumentele Art Nouveau ale Oradiei

Traian Dan

Proiectantul Spitalului Pediatric din Cluj va primi 6,5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Autostrada Cluj – Mureș se apropie de final

Nora Dumitrescu

Maramureșul și-a făcut entitate pentru gestionarea deșeurilor

Nora Dumitrescu

Sibiul vrea în Top 20 destinații europene

redactia

Primăria Oradea vrea o parcare “în trepte”, lângă Spitalul Judeţean

redactia

RE/MAX România: Volumul tranzacțiilor de închirieri s-a triplat în S1 2019

Ligia Voro

Luni, 18 mai, se redeschid bazarurile din piețele municipiului Oradea

Traian Dan

| De anul viitor se anunta zbor direct Iasi-Dubai

Aproape 3,2 milioane de euro pentru aeroportul din Maramureș

redactia

Cluj IT Cluster organizează cea de-a 5-a ediţie a evenimentului Cluj Innovation Days – “Breaking New Digital Ground!”, în parteneriat cu Urbanize Hub, APM Cluj şi Agenţia de Marketing Loopaa

Stefana Muresan

Germania, Franţa şi Italia, primele trei ţări care controlează subgrupuri de întreprinderi din România

Stefana Muresan

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Comisia Agri din PE vine în sprijinul fermierilor cu măsuri concrete!”

Ligia Voro

Clujenii de la TCI Contractor General și o companie ieșeană, contract de aproape 6 mil. euro pentru construcția Băilor Sărate de la Ocna Mureș

redactia

iQuest devine Nagarro și își continuă activitatea în România sub noul brand

Papuc Irina

Șimleu Silvaniei va avea școală de robotică

Nora Dumitrescu

Școala de Bani lansează cursul online de educație financiară pentru părinți

Traian Dan

Guvernul a adoptat studiul de fundamentare pentru Autostrada Comarnic-Brașov

Ligia Voro

Bazele Wizz din Timișoara și Sibiu, din nou operaționale

Nora Dumitrescu

Leave a Comment