Arhitectura Ultimele stiri

Parcul Est, proiectat cu 1,5 milioane € de Metapolis – Horhat – Atelier Mass

Asocierea Metapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass va proiecta, cu 7,3 milioane de lei, amenajarea Parcului Est din Cluj-Napoca.

Jurizarea celor 27 de proiecte înscrise la concursul internațional de soluții, competiție lansată oficial în 20 octombrie, a avut loc în perioada 5-7 februarie. Pe lângă concurenții din România s-au numărat participanți din Belgia, Bulgaria, Italia, Olanda, Polonia, Ungaria, Marea Britanie și Franța.

Premiul doi a fost adjudecat de Karres en Brands Landschapsarchitecten și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București, iar premiul trei, de Norma Arhitectură și Urbanism, fiind acordate și două mențiuni.

“Shifting Natures propune un spațiu continuu, ce realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. Proiectul combină într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru un desen coerent. E un proiect construit cu mijloace minime (topografie, apă, vegetație, alei); rezultatul aduce o bogăție impresionantă  și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare”, a apreciat juriul.

„Ne aflăm în fața celui mai important proiect verde din istoria acestui oraș. Acest proiect se încadrează în primul rând în dimensiunea strategică verde, nepoluantă a orașului nostru. Alături de cea digitală, această dimensiune verde constituie axa fundamentală de evoluție a orașului nostru pentru creșterea calității vieții. Ne dorim un oraș pentru oameni, nu pentru profit.

Aici avem o dovadă clară: 45,5 ha pentru spații verzi, nu pentru blocuri sau betoane. Avem exemple asemănătoare și în alte cartiere, Zorilor sau în Mărăști – zona Expo Transilvania, unde facem expropieri pentru parcuri. Sprijinim și activitatea economică, dar cu un echilibru și cu accent pe calitatea vieții. Obiectivul nostru este de a asigura dezvoltarea prietenoasă cu mediul în întreaga zonă metropolitană, astfel încât emisiile de gaze cu efect de seră să se reducă cu 10% până în 2030, iar suprafața de spații verzi să urce cu 15%.

Concursurile de soluții reprezintă cea mai bună soluție din punct de vedere tehnic pentru a avea calitate, însă sunt proceduri laborioase, ce necesită timp, dar odată realizate ele sunt pentru eternitate. Chiar dacă durează mai mult, preferăm calitatea în detrimentul cantității”, a declarat primarul Emil Boc.

„O să încercăm să implicăm cât mai multă lume alături de echipa câștigătoare, care are obligația ca în 150 de zile să prezinte un concept definitiv. Ulterior se va intra în etapele procedurale pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal, a proiectului tehnic, a documentației tehnice pentru autorizația de construire, a detaliilor de execuție, astfel încât în 2022 să avem finalizat acest proiect și să putem lansa licitația pentru execuția lucrărilor de amenajare.

Ne propunem să atragem finanțare din fonduri europene, deoarece Clujul Verde, programul de investiții pe care îl derulăm, este în linie cu obiectivele strategice ale UE și cu direcțiile principale de finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Scopul concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării Parcului Est, pentru atribuirea contractului de proiectare. Zona cuprinde luciul de apă și malurile lacului 3 din cartierul Gheorgheni, zona fostei pepiniere, și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Noua amenajare va asigura conservarea habitatului sălbatic, dezvoltat spontan.

Totodată, s-a dorit amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice și care să reactiveze social și funcțional zona prin atractivitatea peisajeră. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, Parcul Est va deveni un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului.

Expoziția tuturor proiectelor participante va putea fi vizitată în perioada 8-14 februarie la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central. Competiția a fost organizată în conformitate cu regulamentul de concursuri al Uniunii Internaționale a Arhitecților. Concursul de soluții a fost public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.

Related posts

Start-up-ul austriac Artivive, co-înființat de un mureșean, schimbă fața artei prin tehnologia realității augmentate

Stefana Muresan

IMM Invest poate fi o oportunitate pentru bănci de a câștiga noi clienți

Traian Dan

Investiţiile străine directe, mai mari cu 17,7%, în primele zece luni din acest an

Stefana Muresan

ES James Rosapepe va primi titlul de Doctor Honoris Causa

Ligia Voro

MHP – A Porsche Company își extinde prezența internațională cu ocazia inaugurării celui de-al doilea birou din România, la Timișoara

Ligia Voro

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Hans-Ewald Reinert şi Wolfgang Kuhnl a 3 companii din domeniul procesării de carne

Papuc Irina

Nou parking în Cluj Napoca, cu trei nivele și teren de sport

redactia

Energy Strategy Summit (ed. IV)- sectorul energetic față în față cu un pachet de strategii

Ligia Voro

CE aprobă tranzacția dintre Vodafone Group și Liberty Global

Ligia Voro

“Vinul.ro & bucate dobrogene” – distincții pentru vinuri și expoziție cu degustare de gastronomie

Ligia Voro

Dacia a înmatriculat peste 47.000 de autoturisme în anul 2020 în România

Traian Dan

Se reiau zborurile de pe Aeroportul din Sibiu: primele destinații – Stuttgart, Viena și München

Ion Surdu

Județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș, conectate printr-un drum modernizat

Nora Dumitrescu

Surpriză electrică la Transylvania Classic Sibiu – BMW Group România va anunţa un proiect special de motorsport

Papuc Irina

Alpin57Lux din Sebeş produce zilnic 100 de tone de îngheţată

Stefana Muresan

Teren de 4 ha, scos la vânzare pentru investitori de Primăria Mediaș

redactia

Artmark: Top cele mai scumpe obiecte de artă care pot fi cumpărate online

Ion Surdu

Banca Transilvania are la dispoziție 3,4 miliarde pentru programul IMM Invest

Nora Dumitrescu

Platformă de biologie moleculară pentru boli infecțioase în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Gala ANIS 2020: Câștigătorii premiilor industriei IT   

Ligia Voro

Studenții din Cluj vor fi învățați să facă afaceri pe fonduri europene

Nora Dumitrescu

Turcii de la Kastamonu au numit un român la conducerea fabricii de prelucrare a lemnului din Reghin

redactia

Shopping City Târgu Mureș se deschide, totuși, pe 26 martie

Ligia Voro

Dr. Ciprian Dan COSTEA, Vicepresident & Board Representative – Autonova Satu Mare: „Să punem la punct infrastructura rutieră, feroviară, maritimă și aeriană…”

Gruita Ienasoiu

Leave a Comment