Arhitectura Bihor Cultural Fonduri Europene Slider Ultimele stiri

La Oradea va fi amenajat un Muzeu al Francmasoneriei

Lucrările de restaurare și conservare la Muzeul Francmasoneriei au fost finalizate, imobilul fiind pregătit acum pentru amenajarea ca muzeu în vederea introducerii în circuitul turistic.

Situată pe str. Calea Armatei Romane nr. 14, clădirea de patrimoniu care va adăposti Muzeul Francmasoneriei este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea. A fost construită în anii 1901-1902, constituind o creație reprezentativă a arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos (membri ai Lojei masonice de la Budapesta) și o capodoperă a orașului prin modernitatea ei excepțională, cu o arhitectură eclectică și secession.

O clădire unică în Oradea

Valorificarea clădirilor de patrimoniu reprezintă de mai mulți ani unul dintre obiectivele importante ale Primăriei Oradea, lucrările de restaurare și conservare ale acestora având ca rezultat atragerea unui număr mare de turiști, care vin în Oradea tocmai pentru a se bucura frumusețea, istoria și arhitectura locală pusă în valoare prin astfel de lucrări. La fel cum am procedat în cazul Casei Darvas – La Roche, ne dorim ca și Muzeul Francmasoneriei să intre în circuitul turistic. Clădirea a adăpostit, aproape o jumătate de secol, Loja Masonică Sfântul Ladislau, fiind unică prin faptul că este singura clădire din oraș construită după stilul tipic strict masonic”, a precizat primarul Florin Birta.

Astfel, fațadei îi lipsesc cu desăvârșire ferestrele, având doar un portic bine marcat, mărginit de doi pilaștri laterali. Spre centru, clădirea are două colonete terminate în capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice grecești. Partea superioară a porticului cuprinde elemente neoclasice, ce se îmbină cu ornamentațiile specifice masoneriei. Caracterul misterios al clădirii este susținut și de prezența celor 8 sfincși, pe acoperiș, cu rolul de a proteja membrii societății de spiritele malefice.

Muzeul Francmasoneriei se va deschide în această vară

Deschiderea Muzeului Francmasoneriei va avea loc cel mai probabil în luna iulie a acestui an.

Organizarea muzeului va respecta structura lojii masonice inițiale.

Astfel, la intrarea în muzeu se va amenaja o zonă de recepție, în dreapta va fi „Sala Templului” – o sală de expoziție care va fi amenajată ca un templu masonic, cu sprijinul Marii Loji Naționale din România, cea care va ajuta la amenajarea muzeală prin donația unor exponate masonice, iar în stânga va fi „Sala pașilor pierduți” amenajată ca un hol de trecere spre Templu. Separat se va putea vizita „Cabinetul de reflexie”, lângă care va fi amenajat „Biroul Maestrului Lojii”, cele două săli fiind situate la mijlocul clădirii muzeului.

Planul de amenajare a expoziției permanente aferente sălilor din spațiul numit Muzeul Francmasoneriei cuprinde atât punerea în valoare a încăperilor conform denumirii acestora și a activităților ce se desfășurau aici, inclusiv prezentarea obiectelor și mobilierului specific, cât și prezentarea unui concept expozițional într-o manieră inedită, prin amplasarea și dotarea cu echipamente IT.

În amenajarea spațiilor muzeale ale clădirii monument istoric se are în vedere ca expoziția să prezinte în cel mai mic detaliu funcțiunea încăperilor conform denumirii specifice francmasoneriei și, în egală măsură, să fie adaptată exigenţelor tuturor categoriilor de vizitatori.

Lucrările de execuție la obiectivul „Restaurarea, conservarea și integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei din Oradea din str. Calea Armatei Romane nr. 14” au început în aprilie 2018 și fost finalizate și recepționate la sfârşitul anului trecut.

Clădirea Muzeului Francmasoneriei din Oradea, formată din construcții și teren cu o suprafață totală de 1.714 mp, face parte din zona centrală a municipiului Oradea – suprapusă peste orașul istoric. Clădirea este clasificată ca monument istoric și reprezintă o adevărată bijuterie arhitectonică în stil secession. Accesul la obiectivul de patrimoniu se face de pe strada Armatei Române nr. 4, ceea ce oferă accesibilitate directă prin căi de comunicații locale, fiind la o distanță de aproximativ 500 m de şoseaua de centură a oraşului Oradea – care leagă următoarele drumuri europene: E60, E79 şi E671 – prin care se face legătura cu Aeroportul Internațional Oradea.

Lucrările de restaurare au fost realizate de Euras S.R.L și au fost executate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară: 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea lucrărilor a fost de 5.948.978,73 lei (+TVA).

Clădirea Muzeului Francmasoneriei are suprafață desfășurată de 442 mp și o suprafață construită la sol de 442 mp, regim de înălțime P.

Investiția a constat în refacerea completă a faţadei, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplării noi din lemn, desfacere/refacere a șarpantei în zona cu regim de înălţime P, refacerea învelitorilor cu tablă plană faltuită, compartimentarea încăperilor, restaurarea picturilor, restaurarea lambriurilor, refacerea în totalitate a sistemului de conducere a apelor pluviale (jgheaburi, burlane) și racordarea direct în canalizare, dar și intervenţii la sistemele de ventilare, climatizare şi modernizarea sistemelor sanitare şi electrice.

Astfel, lucrările au vizat Corpul C1 monument istoric – Muzeul Francmasoneriei, dar și Corpurile C2 și C3, clădiri care vor deservi clădirea principală, respectiv monumentul istoric Muzeul Francmasoneriei.

Mobilierul și vitrinele aferente spațiului expozițional, urmează să fie livrate în primăvara acestui an, fiind achiziționate în cadrul proiectului pe fonduri europene. Momentan se lucrează la execuția acestora, conform contractului de furnizare mobilier. Totodată, după furnizarea mobilierului, se vor presta serviciile de digitizare ale imobilului.

Related posts

Trencadis, Tremend, Accesa IT Consulting şi Qualitance – în topul firmelor europene cu cea mai rapidă creştere

Stefana Muresan

Aur'a, apa plată din Munţii Banatului, la petrecerile private de la Festivalul de Film de la Cannes

Stefana Muresan

Centrul Cultural German – 25 de ani de activitate

Stefana Muresan

ANRE a publicat Ordinul: Românii cu fotovoltaice acasă pot vinde energia în reţea

redactia

Primul Lidl din Câmpia Turzii va avea sens giratoriu

Nora Dumitrescu

SIBIU, A CAPITAL OF CULTURE ANIMATED BY MORE THAN ONE HUNDRED EVENTS. 2018 – A YEAR MARKED BY THE CENTENARY OF THE GREAT UNION

Stefana Muresan

Pakistanezii vor să trimită jumătate de milion de muncitori în România

Stefana Muresan

Noul ministru al Sănătății din România este din Sibiu. A lucrat în spitale din Europa și este chirurg la Polisano

Papuc Irina

Autonet Import, alături de absolvenți, se bucură de reușita primei clase de învățământ dual

Gruita Ienasoiu

Proprietarii privați fără resurse din Ardeal, sprijiniți să își facă împăduriri

Nora Dumitrescu

foodpanda oferă opțiunea de livrare fără contact între livrator și client

Ligia Voro

3 miliarde de lei pentru modernizarea subsecțiunii tronsonului feroviar Apața-Cața

Stefana Muresan

Povestea primei pensiuni care a accesat fonduri europene din Regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

Oradea prelungește plata taxelor cu bonificație până la 30 aprilie 2020

Traian Dan

CFR Infrastructură a deschis zeci de șantiere în Regionala Cluj

Nora Dumitrescu

Ventilator mecanic 100% românesc – primele rezultate ale echipei care dezvoltă echipamentul la Mureș: „Funcționează impecabil”

Ion Surdu

Automobile Bavaria Group, creșteri spectaculoase!

Stefana Muresan

Maramureșul și-a făcut entitate pentru gestionarea deșeurilor

Nora Dumitrescu

Consorţiul Universitaria se reuneşte la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Digitalizare națională: Trei măsuri propuse de patronatul din IT pentru contracararea efectelor crizei economice

Ion Surdu

Nomade Communication. Cum să îți spui povestea?

Ligia Voro

UMF Tîrgu Mureș, o universitate deschisă spre valorile internaționale

Stefana Muresan

Cele mai apreciate companii din industria serviciilor de afaceri, premiate la Gala ABSL România 2018

Stefana Muresan

Afacerile din zona Mara-Gutâi se dezvoltă pe fonduri europene

Nora Dumitrescu

Leave a Comment