Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum se obține energia electrică și care este viitorul său?

High voltage electric tower on sunset time and sky on sunset background.

Recent, cei care nu sunt mulțumiți de prețul energiei sau de relaționarea cu furnizorul, pot să își aleagă altul, fără a schimba rețeaua prin care energia se transmite și fără efort.

Acest lucru este posibil datorită liberalizării pieței de energie și datorită unui număr din ce în ce mai mare atunci când vine vorba de producător și furnizor de energie electrica.

Desi cu toții folosim energia electrică, puțini sunt cei care știu cum se obține și care este procesul prin care aceasta ajunge de la centrală în casa consumatorului.

Cum se produce energia electrică?

Consumul din ce în ce mai mare de energie electrică a dus la găsirea unor soluții din ce în ce mai diversificate de producție.

Prima resursă valorificată în acest sens a fost energia apelor, printr-o hidrocentrală. Ulterior, oamenii au început să folosească diverși combustibili fosili în termocentrale, precum și alte resurse, cum ar fi energia solară, energia eoliană, energia atomică sau energia termomarină. Astăzi, aproape 99% din energia furnizată la nivel mondial este asigurată de 3 tipuri de centrale: termocentrale, hidrocentrale și centrale nuclear electrice. Totuși, se duc eforturi constante să se treacă la o producție mult mai verde, panourile solare sau centralele eoliene fiind într-o dezvoltare continuă.

Cum arată viitorul pe piața energiei electrice?

Întreaga noastră societate are nevoie de o cantitate din ce în ce mai mare de energie electrică. Tocmai de aceea, se caută încontinuu soluții de producție și de depozitare a acesteia. Foarte multe tehnologii sunt deja prezente pe piață sau sunt în curs de dezvoltare.

Pentru depozitare. Depozitarea energiei electrice a fost întotdeauna o problemă. Foarte multă vreme, energia produsă a ajuns să se piardă pentru că nu a existat o soluție optimă de depozitare. Astăzi, se încearcă dezvoltarea unor pilule de combustibil, a unor baterii Litiu-Aer sau a unor rețele prin care energia să fie depozitată prin intermediul hidrogenului. Depozitarea termică este și ea o soluție optimă, folosită mai ales la energia solară.

Transferul energiei prin rețele inteligente. Transferul energiei către oameni se face din ce în ce mai inteligent. Astfel, există contoare electrice care pot înregistra consumul în timp real, infrastructuri care sunt din ce în ce mai sigure și mai rapide și soluții prin care energia să fie transportată prin rețele îngropate.

Obținerea energiei. În ceea ce privește obținerea energiei electrice lucrurile stau din ce în ce mai bine. Sunt folosiți din ce în ce mai mulți biocombustibili (biodieselul din microalge, etanolul, etc) și sunt inventate tot felul de soluții inedite, precum sticla fotovoltaică. Practic,  în viitor energia se va putea obține de la geamurile unei clădiri.

De asemenea, există o mulțime de alte tehnologii, precum fuziunea de inerție sau energia geotermală și de biomasă, care pot asigura cantități considerabile de energie electrică.

Este important să știm ce energie consumăm, deoarece producția sa poate fi extrem de dăunătoare pentru pământ. În același timp însă, producția poate fi verde și poate contribui la dezvoltarea rapidă a întregii noastre societăți.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

La Oradea va fi amenajat un Muzeu al Francmasoneriei

Articolul următor

Trei evenimente BRIGHT pentru cei cu idei SMART la Make IT in Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share