Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșul începe să cumpere clădiri monument istoric

Consiliul Județean (CJ) Maramureș va constitui un fond de dezvoltare anual a patrimoniului cultural care îi va permite achiziția de clădiri monument istoric și punerea lor în valoare.

Forul județean a aprobat hotărârea în urma căreia încheie un protocol de colaborare și cooperare cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), care prevede implementarea unor proiecte pilot, de restaurare și punere în valoare a patrimoniului cultural de la nivelul județului Maramureș.

”Acest protocol va veni în sprijinul Maramureșului pentru a pune în valoare patrimoniul cultural pe care îl avem în județ. INP ne va sprijini în ceea ce privește studiile de fezabilitate, studiile istorice și tot ceea ce înseamnă demersurile în reabilitarea unei clădiri istorice.

Acesta este un punct foarte important, având în vedere faptul că astfel de studii costă destul de mult și avem nevoie de specialiști de nivel înalt în acest tip de clădiri, astfel încât să le putem valorifica. Avem în județ clădiri importante care trebuie salvate și care trebuie puse în valoare”, a declarat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.

Un prim pas legat de protejarea patrimoniului a fost realizat în ședința în care a fost aprobată exercitarea de către județ a dreptului de preempţiune asupra unui imobilul monument istoric, situat pe str. Vasile Lucaciu, din Baia Mare.

“CJ nu deține nicio clădire care să fie clasificată de tip A sau B din punct de vedere istoric. Prin exercitarea dreptului de preempțiune asupra imobilului, în valoare de 400.000 de euro, cu o suprafață de 700 mp, facem un prim pas către modernizare atât a patrimoniului istoric din Maramureș, cât și a centrelor istorice din municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, prin valorificarea acestor clădiri”, motivează conducerea instituției.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lufthansa vine la Iași. Din luna mai va opera zboruri directe spre Frankfurt

Articolul următor

Apare un nou complex sportiv la Câmpia Turzii. Cu skatepark și patinoar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share