Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Poluatorul industrial al Someșului, amendat cu 25.000 de euro

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă  Someș-Tisa (ABAST) au sancționat o societate comercială care a provocat poluarea cu amendă contravențională de 120.000 de lei, în conformitate cu prevederile legii apelor.

Sancțiunea a fost aplicată pentru evacuarea apelor de mină neepurate în emisarul Valea Roșie. În 17 februarie, acestea au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băița, apoi în râul Lăpuș și în Someș.

ABAST a constatat că societatea nu a luat măsurile operative pentru înlăturarea cauzelor și efectelor poluării, care sunt prevăzute în planul de prevenire și combatere a poluărilor accidentale. Acesta este parte integrantă din documentația tehnică care a stat la baza obținerii autorizației de gospodărire a apelor.

Amenda a fost aplicată conform principiului ”poluatorul plătește”, în urma controlului la fața locului și pe baza analizelor efectuate, care au evidențiat depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate.

“Poluarea accidentală a fost închisă, însă rămâne deschisă problematica impactului minier istoric asupra cursurilor de apă. Pe aceste râuri se pot înregistra valori crescute ale poluanților specifici acestor zone (cupru, zinc), precum și ale metalelor grele (cadmiu, plumb și nichel) dacă nu se iau măsuri pentru eliminarea poluării istorice, respectiv investiții pentru epurarea apelor de mină”, conform ABAST.

Anterior, instituția a comunicat că a depistat poluatorul cu ape de mină al râului, acesta fiind societatea Explo Mining Coal. Sursa de poluare provenea din debușarea apelor de mină din perimetrul minier Nistru-Câmpurele. Acestea au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băița, apoi în Lăpuș și în Someș.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Finanțare EximBank de 12 milioane de lei pentru Faist Mekatronic Oradea

Articolul următor

Alexandru Oprea, noul country manager al REHAU România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share