Localități din județele Maramureș, Hunedoara și Sibiu sunt prinse în primul un program educațional pentru ecoturism, o combinație de învățare de la distanță și proiecte derulate în localitate.
Programul este oferit gratuit tinerilor între 13 și 21 ani din mediul rural care vor să își fructifice pasiunile pentru patrimoniul cultural sau natural în vederea unor cariere oferite de oportunitățile de dezvoltare a ecoturismului din România.
Acesta oferă o combinație de învățare de la distanță (online) pe care tinerii o parcurg alături mentori și experți de la Fundația Noi Orizonturi (FNO), urmată de activități practice și proiecte derulate de tineri în localitatea lor (offline) cu susținerea unui adult care poate fi antreprenor, profesor, bibliotecar, părinte.
Tinerii au, la alegere, nouă subspecializări, fiecare rezultând într-un serviciu sau produs concret, pentru comunitatea din care fac parte, în domeniile producători locali, trasee turistice, port popular. 12 echipe au finalizat cu succes a doua etapă a programului și au idei concrete de proiecte: tururi ghidate prin natură sau care să exploreze comorile culturale mai puțin promovate ale localității, șezători pentru turiști.
Echipele vor primi premii în bani pentru a-și pune în practică ideile de valorizare a patrimoniului local. Finanțarea proiectelor tinerilor este asigurată de către Alstom și printr-o campanie de fundraising realizată în rândul diasporei românești, susținută de Romanian United Fund.
„Nu este prima oară când tineri de vârstă școlară se implică și reușesc să facă o diferență pozitivă în comunitatea lor. Prin ceea ce numim învățare pe bază de proiecte, tineri din comunități rurale precum Breb, Baru, Rășinari, Panaci, Picior de Munte dar și comunități mici precum Baia Sprie au învățat să folosească aplicații precum Google Maps, Questo, să descopere locuri speciale și să creeze o poveste care să le lege ajungând să-și pună comunitatea pe harta turistică a lumii”, spune Anca Gaidoș, director al FNO.
În contextul în care turismul sustenabil se bucură de o creștere globală, România fiind o țară care are peisaje tradiționale locuite, programul Edulab pentru Ecoturism este o pepinieră pentru viitori antreprenori în afaceri mici, prietenoase cu mediul, ce valorizează patrimoniul cultural și natural al localităților cu potențial ecoturistic.