Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Firmele din Regiunea Vest, dezavantajate la ajutorul de stat

Producătorii de materiale de construcții, companiile de reciclare, procesatorii de carne, clinicile medicale vor beneficia până la 50% finanțare nerambursabilă prin intermediul unei scheme de ajutor de stat ce susține investițiile.

Program de finanțare l a fost extins până la 31 decembrie 2023, iar investițiile se pot implementa până la sfârșitul lui 2028. În ciuda unui an dificil, marcat de criza Covid, ce a afectat majoritatea industriilor, construcțiilore au înregistrat o creștere de 20% în primele 10 luni din 2020, estimările specialiștilor fiind că se va menține pe un trend ascendent și în acest an.

“Vedem un apetit foarte ridicat pentru finanțare în special din partea companiilor specializate în producția de beton, mixturi asfaltice, agregate sau prefabricate. Companiile își gestionează în 2021 mult mai atent resursele, analizând opțiunile de finanțare prin fonduri europene sau ajutoare de stat”, a declarat Roxana Mircea, partener în cadrul REI Finance Advisors, companie de consultanță specializate în atragerea de finanțări nerambursabile.

Achizițiile pot fi demarate după ce s-a depus planul de afaceri la minister și s-a derulat procedura de achiziție. Nu este nevoie să se aștepte emiterea acordului încă 3-4 luni. Schema acordă 10% finanțare nerambursabilă pentru proiectele implementate în București, 35% – Ilfov și Vest (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) și 50% finanțare nerambursabilă în restul județelor țării.

Eligibile pentru finanțare sunt atât start-up-uri, deținute de acționari care nu mai sunt implicați în alte companii ce activează în același domeniu, IMM sau companii mari, cu mii de angajați. Condiția este ca aplicanții să fi înregistrat profit în cel puțin unul din ultimii trei ani de activitate.

Pe lista cheltuielilor eligibile se numără investițiile noi, construirea de clădiri de la 0, extinderea clădirilor existente sau achiziții de echipamente care să conducă la diversificarea produselor societății, creșterea capacității sau schimbarea fluxului tehnologic. Nu este posibilă renovarea de clădiri sau achiziția de clădiri existente.

“Pentru un grant de 600.000 de euro, dacă proiectul nu prespune construcții și nu implică taxe la bugetul local, societatea trebuie să creeze 30 de noi locuri de muncă la un salariu brut de 3.500 de lei sau să raporteze plata de impozit pe profit de 600.000 euro în cinci ani; perioada se poate prelungi la șapte ani în cazul în care nu se reușește plata taxelor, în contextul pandemiei”, a mai precizat Roxana Mircea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parteneriat SmartBill-Frisbo pentru integrarea serviciilor automatizate de facturare, gestiune și efulfillment ale comercianților online

Articolul următor

ibis TimiȘoara City Center, deschis oficial

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share