Caraş-Severin Energie Infrastructura Timiș

Transelectrica investește 42 de milioane de euro în Banat, pentru retehnologizarea stațiilor de transformare de la Reșița și de la Timișoara

Compania Transelectrica a anunțat că se fac progrese în proiectul investițional de completare a rețelei de 400 kV Banat, parte a Inelului de 400 kV al României. În acest sens are loc retehnologizarea a două stații-cheie: Reșița și Timișoara, investiții cu o valoare totală de aproximativ 42 de milioane de euro. lucrările vor face posibilă închiderea Inelului de 400 kV al României în zona de vest, un proiect strategic pentru securitatea alimentării cu energie electrică a țării și implicit pentru consolidarea rețelei electrice de transport și a interconexiunii cu rețelele statelor vecine.

Odată cu finalizarea tronsonului de Linie Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud-Nădab, în anul 2020, gradul de realizare a Inelului de 400 kV al României atins este de 70%.

„Retehnologizarea stației Timișoara și a stației Reșița reprezintă în acest moment două priorități investiționale pentru completarea Inelului de 400 kV în zona de vest, alături de finalizarea celor aproximativ 340 de kilometri de linie electrică aeriană de 400 kV din componența Axului Banat. România are nevoie de o infrastructură energetică modernizată, fiabilă, capabilă să integreze noi capacități de producție a energiei regenerabile, de aceea închiderea Inelului este un proiect fundamental pentru siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național. După aproape 4 ani de blocaje, am reușit reluarea lucrărilor în Stația Reșița, o stație cu un rol deosebit în zona de vest a țării, ceea ce considerăm un succes, în condițiile în care această investiție va conduce atât la întărirea rețelei în zona de vest, cât mai ales va crea premisele necesare interconexiunii cu Serbia. Creșterea gradului de interconexiune joacă un rol important privind securitatea aprovizionării cu energie electrică a României și contribuie la atingerea țintelor asumate la nivel european.“, a declarat Cătălin Nițu, președintele directoratului Transelectrica SA.

Proiectul de retehnologizare a stației Timișoara se află într-o etapă matură de execuție, termenul de finalizare a lucrărilor fiind anul 2024. Investiția, în valoare de circa 18 milioane de euro, este una complexă și vizează atât retehnologizarea stației existente de 110 kV, cât și construirea unei stații noi cu tensiunea de 400 kV care va permite implementarea proiectului de trecere la tensiunea de 400 kV a Axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad (Axul de 400 kV Banat), un obiectiv strategic al Planului de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport 2020-2029.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat la finele anului 2020, iar prima întâlnire de comandament în cadrul acestui proiect a fost organizat săptămâna trecută, urmând ca în perioada următoare să fie dat ordinul de începere a lucrărilor în șantier. Retehnologizarea stației Reșița, o investiție blocată din anul 2017, are valoare de aproximativ 24 de milioane de euro și va fi finalizată în anul 2023.

Inelul de 400 kV reprezintă un ansamblu de linii electrice aeriene de 400 kV din rețeaua electrică de transport, cu o lungime de aproximativ 1.796 de kilometri, care sunt deja realizate, sunt în curs de execuție sau se vor construi conform Planului de dezvoltare a rețelei pe 10 ani.

În 2020, circa 64% din Inelul de 400 kV era realizat, restul de circa 36% reprezentând segmente care fie se aflau în lucru, fie în diferite faze de pregătire. Prin finalizarea și punerea în funcțiune a liniei 400 kV Oradea Sud-Nădab la sfârșitul anului 2020, Inelul de 400 kV a atins un grad de realizare de 70%.

Închiderea Inelului de 400 kV este fundamentală atât în zona de vest, unde rețeaua electrică de transport se interconectează mai solid cu Europa, cât și în zona de est, unde există dificultăți de evacuare a puterii din zona Dobrogea. Completarea Inelului de 400kV va contribui semnificativ la creșterea siguranței în funcționare a Sistemului Electric Național, creșterea capacității de interconexiune, integrarea energiei din surse regenerabile produsă în zona Dobrogea, optimizarea funcționării pieței de energie electrică și la integrarea acesteia în piața unică europeană de energie (IEM).

În prezent, pe lângă retehnologizarea stațiilor Timișoara și Reșița, pentru completarea Inelului de 400 kV în zona de vest se execută lucrări importante de investiții pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.

Related posts

Trafic restricționat astăzi pe Autostrada A1, până la ora 16.00

Papuc Irina

Operații gratuite la Timișoara, proiect transfrontalier România – Serbia, în valoare de un milion de euro

redactia

Peste 55 de milioane de lei pentru reabilitarea termoficării din Oradea

Traian Dan

Tribunalul Arbitral de la Geneva îi dă dreptate lui Remus Borza

Stefana Muresan

Grupul CIS. 26 de ani în energie

Ligia Voro

Licitație pentru proiectarea și execuția Drumului Apusenilor, contract de 118 mil lei

Stefana Muresan

Aeroportul Iasi este certificat international

Transilvania Business

România, pe cale să devină un jucător decisiv în energia de peste Prut

Stefana Muresan

Hidroelectrica reduce prețul energiei electrice pentru clienții casnici

Traian Dan

Holcim a inaugurat o nouă stație de betoane în Timișoara

Stefana Muresan

UTI și Eldiclau vor construi terminalul II de la Aeroportul Oradea

Stefana Muresan

În primăvară va începe construcţia Uzinei BMW de la Debrecen

Traian Dan

Timișoara pornește în 2021 cu un buget de 1,4 miliarde de lei

Robert Bloancă

2.000 de case cu ieșire la drumuri județene vor avea accesele amenajate

Nora Dumitrescu

Parking cu acoperiș de vegetație la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Terenul pentru edificarea Tunelului Meseș, predat beneficiarului

Nora Dumitrescu

Ce conține planul de dezvoltare al sistemului de transport gaze naturale

Stefana Muresan

Constructorul a scos peste o sută de oameni şi 80 de utilaje pe şantierul Centurii Sud de ocolire a Timişoarei

Robert Bloancă

La Timişoara se doreşte deschiderea unei fabrici de biciclete, o investiţie italiană de 30 de milioane de euro

Robert Bloancă

Romgaz și-a îndeplinit obligația de stocare gaze naturale

Ligia Voro

Au fost finalizate lucrarile de asfaltare pe drumul judetean 151C Tritenii de Jos – limita cu judetul Mures

Stefana Muresan

Noul director al Romgaz Târgu Mureș mizează pe competența, responsabilitatea și experiența angajaților

Ligia Voro

Peste 30 de milioane de lei, sprijinul ROMGAZ pentru comunitate

Ligia Voro

Inginerii absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara au un loc de muncă asigurat. Cea mai mare parte rămân să lucreze în oraș

Robert Bloancă

Leave a Comment