Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Artiștii din Cluj: “Piața imobiliară ne omoară”

Antreprenoriatul artistic este ucis la Cluj din cauza imposibilității închirierii de spații, chiriilor exagerate și presiunilor financiare personale, acuză artiștii locali. Fundația Fabrica de Pensule (FFP) va lansa o platformă-manifest pentru lipsa spațiilor artistice din cauză că mai toate imobilele devin clădiri de birouri.

Proiectul Rubik va fi concretizat într-o platformă de reperare, conectare și consolidare a inițiativelor artistice independente profund afectate de creșterea agresivă a pieței imobiliare din Cluj-Napoca. Acesta a luat naștere din nevoia de a semnala un curent alarmant care afectează o scenă artistică până recent efervescentă și de a susține inițiative locale remarcabile, dar fragile.

Rubik se formulează ca un spațiu-gazdă menit să reprezinte multiple identități, care pentru început a reperat patru inițiative locale (Grota, AiciAcolo Pop Up Gallery, Gara Mică, Lateral ArtSpace) a căror activitate este marcată de severitatea pieței imobiliare și de înmulțirea proiectelor de tip office care acaparează recentele reconfigurații ale orașului

”Stabilirea spațiului într-o zonă puternic gentrificată a fost o decizie luată în mod deliberat pentru a aduce în discuție problematica sustenabilității spațiilor culturale într-un oraș care e din ce în ce mai mult pro business în detrimentul oricăror altor inițiative.

În ultimii ani, atât noi, cât și alte organizații artistice și culturale ne-am pierdut spațiile, fiind sufocați de proiecte imobiliare, de agresivitatea pieței și lipsa susținerii structurale. Rubik e mai mult decât un simplu proiect expozițional, e un semnal de alarmă care sperăm să nu rămână fără ecou” – a menționat Helga Thies, coordonator al programului de arte vizuale al FFP.

Inițiativa artistică Grota va demara proiectul Special Magick ca reacție la scena contemporană și ca formă de solidaritate artistică. Aceasta și-a încetat activitatea în 2015 din cauza imposibilității închirierii unui spațiu similar, a chiriilor exagerate și a presiunilor financiare personale.

Expoziția reprezintă o continuare a activității spațiului expozițional și o reacție la chiriile exagerate din ultimii ani. Aceasta păstrează spiritul Grota, motivat de dorința de a promova artiști cu puțină vizibilitate și a căror muncă nu este un produs instituțional. Spațiul Rubik se va deschide pe str. Anton Pann nr. 16. Rubik este un proiect al FFP,  asociațiile ArtSpace și Young Actions and Abstractions, inițiativele Grota și Gara Mică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Addictive Brewing, bere de poveste

Articolul următor

Cum te ajută Gothaer să-ți protejezi viața în timpul pandemiei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share