Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Opera nr. 1 a lui Ghenie din țară, licitată la 100.000 €

Premieră pentru piața românească de artă – o operă de mari dimensiuni, semnată de artistul Adrian Ghenie, reprezentant al Școlii de Artă de la Cluj, este scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 100.000 de euro.

Prețul și mărimea operei fac ca ,,Energia” să reprezinte cea mai valoroasă lucrare din cele 200 de capodopere din licitația de primăvară Artmark ce va avea loc în martie. Opera semnată de Ghenie scoasă la vânzare în România are 2 m și imaginează o lume astrală, care se naște din propria ei energie.

O lucrare cu aceeași tematică, însă cu dimensiunea la jumătate, a fost adjudecată în cadrul ultimei licitații de artă postmodernă și contemporană, din februarie, pentru 110.000 euro. În licitație, Ghenie mai este prezent cu un portret al poetului portughez ,,Fernando Pessoa”, cu pornirea de la 1.000 de euro.

Opera este una dintre cele șapte lucrări ce ilustrează seria ,,Nevermore”, dedicată poemului “The Raven”, scris de Edgar Allan Poe. Cele două opere ale lui Ghenie, alături de cele 200 semnate de mari maeștri ai artei românești, pot fi admirate în regim gratuit la Palatul Cesianu-Racoviță.

Operele lui Ghenie au fost cele mai tranzacționate ale unui artist român în 2020 pe plan mondial. Cea mai mare vânzare a înregistrat-o la o licitație la Hong Kong (5 milioane de euro), urmată cele de la Londra (4,1 milioane), Hong Kong (3,1 milioane) și Londra (2,6 milioane), conform unei analize a Artmark. Ghenie este urmat în top de Rubin Leuven, Arthur Segal, Victor Brauner.

La Universitatea de Artă și Design din Cluj l-a avut profesor pe Ioan Sbârciu şi a fondat, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă în Berlin. Ghenie este cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume. Printre fanii artistului se numără magnatul francez François Pinault, directorul grupului de lux Kering.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CJ Bihor recomandă instituțiilor subordonate să identifice proiecte finanțabile din fonduri UE

Articolul următor

Tur de forță al Uniunii Naționale a Patronatului Român în Parlament

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share