Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Sibiului propune ca aproape jumătate din bugetul pentru 2021 să fie alocat transportului și mobilității

FOTO: Ovidiu Matiu

Primăria Sibiului a publicat pentru consultare publică propunerea de buget local pentru anul 2021. Cea mai mare sumă este alocată domeniilor „Transport și Mobilitate”, respectiv infrastructură și mobilitate acctivă, precum și domeniului „Sport, cultură și spații verzi”.

„Bugetul de Stat pentru anul 2021 a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial în data de 9 martie. Conform procedurilor legislative, acum putem să prezentăm și noi propunerea pentru bugetul local al municipiului Sibiu pentru anul 2021. Aceasta este publicată pe site-ul sibiu.ro și va rămâne afișată pentru dezbatere și consultare publică, iar apoi va fi supus aprobării Consiliului Local. Important de subliniat este faptul că bugetul local pentru anul 2021 este orientat către dezvoltarea municipiului, mai mult de jumătate din acesta fiind alocat investițiilor și proiectelor ample ale Sibiului”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Propunerea de buget a Sibiului poate fi găsită aici.

Pe scurt, bugetul total al municipiului Sibiu în 2021 este estimat la o sumă de 954,70 milioane lei, mai mare cu aproximativ 10% față de bugetul anului precedent, potrivit calculelor autorităților locale. Creșterea se datorează, în principal, veniturilor din contractele de finanțare din fonduri externe nerambursabile obținute de administrația locală.

VENITURILE TOTALE ale bugetului provin din următoarele surse:
41% – Venituri proprii, adică încasările din taxe și impozite și cotele defalcate din impozitul pe veniturile sibienilor
31% – Excedentul bugetar din anii precedenți, care va fi utilizat integral pentru finanțarea investițiilor deja contractate și a căror execuție este în curs
24% – Fonduri europene obținute de Primăria Sibiu, în anul 2021 veniturile estimate din fonduri nerambursabile fiind de aproximativ 230 de milioane de lei, provenind din cele 24 contracte de finanțare nerambursabilă semnate. Menționăm că valoarea totală a contractelor de finanțare nerambursabilă semnate de administrația locale este de 305 milioane lei, cu perioadă de implementare 2018-2022
4% – Sume defalcate din TVA, adică sume care estimăm că vor veni de la Bugetul de Stat pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap, salariile asistenților personali, salariilor profesorilor, etc

CHELTUIELILE TOTALE propuse în buget însumează de asemenea 954,70 milioane lei. Cea mai mare parte – 57%, adică peste 540 de milioane de lei – vor merge către investiții pentru dezvoltarea orașului. Diferența de 43% va fi utilizată pentru cheltuieli curente pentru administrarea orașului, cum ar fi iluminatul public, activitatea culturală, sportivă și de agrement, întreținerea parcurilor și zonelor verzi, reparațiile la străzi, subvenția pe care Primăria Sibiu o acordă pentru buna funcționare a transportului public, subvenția acordată cetățenilor pentru energie termică, reparații și achiziția de dotări pentru unitățile de învățământ, funcționarea Primăriei Sibiu și a serviciilor publice din subordinea Consiliului Local, etc.

Cele mai importante sume vor fi alocate următoarelor domenii:

TRANSPORT ȘI MOBILITATE – 40% din bugetul total, reprezentând 376 de milioane de lei. Acest capitol include printre altele lucrări la drumuri și poduri, continuarea modernizării cartierelor de blocuri, construcția de parcări zonale, reparații străzi, precum și subvenția acordată societății de transport public pentru acoperirea gratuităților acordate elevilor și pensionarilor, reducerile acordate donatorilor de sânge, etc.

În acest capitol sunt incluse investiții în infrastructură, ceea ce înseamnă continuarea sau începerea lucrărilor, reparații capitale de cartiere, construcția noului drum de legătură între cartierele Ștrand și Turnișor, modernizarea podului peste Cibin, amenajarea unei parcări supraterane etc.

SPORT, CULTURĂ ȘI SPAȚII VERZI – 17 % reprezentând 160 de milioane de lei.

Potrivit Primăriei, în acest an sunt prevăzute fonduri pentru finanțarea programelor de interes public cultural, educațional, comunitar și sportiv în sumă de 15,87 milioane lei, din care:
Agenda Culturală – 6,5 milioane lei
Agenda Sport –7 milioane lei
Agenda Comunitară – 400.000 lei
Agenda Educațională – 300.000 lei

EDUCAȚIE – 13% din totalul bugetului, adică 127 de milioane lei. În această sumă sunt incluse atât investițiile, cât și lucrările de reparații, dotările și alte cheltuieli pentru buna funcționare a unităților de învățământ

PROTECȚIA MEDIULUI – 6% din buget, reprezentând 59 de milioane de lei

SĂNĂTATE – 4% din bugetul local, reprezentând 42 de milioane de lei

Autoritățile locale precizează că aceste date vor mai suferi modificări pentru că se așteaptă ca Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu și Consiliul Județean Sibiu să comunice sumele care vor fi alocate municipiului din cotele defalcate din TVA și din impozitul pe venitul global.

FOTO: Ovidiu Matiu

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ELITE ÎN BUSINESS Banat-Transilvania. Top 220 companii cu capital străin: locurile 51-75

Articolul următor

Antreprenorii de la Sophia vor ridica o piscină la standarde europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share