Judete Sibiu Ultimele stiri

Primăria Sibiului propune ca aproape jumătate din bugetul pentru 2021 să fie alocat transportului și mobilității

Primăria Sibiului a publicat pentru consultare publică propunerea de buget local pentru anul 2021. Cea mai mare sumă este alocată domeniilor „Transport și Mobilitate”, respectiv infrastructură și mobilitate acctivă, precum și domeniului „Sport, cultură și spații verzi”.

„Bugetul de Stat pentru anul 2021 a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial în data de 9 martie. Conform procedurilor legislative, acum putem să prezentăm și noi propunerea pentru bugetul local al municipiului Sibiu pentru anul 2021. Aceasta este publicată pe site-ul sibiu.ro și va rămâne afișată pentru dezbatere și consultare publică, iar apoi va fi supus aprobării Consiliului Local. Important de subliniat este faptul că bugetul local pentru anul 2021 este orientat către dezvoltarea municipiului, mai mult de jumătate din acesta fiind alocat investițiilor și proiectelor ample ale Sibiului”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Propunerea de buget a Sibiului poate fi găsită aici.

Pe scurt, bugetul total al municipiului Sibiu în 2021 este estimat la o sumă de 954,70 milioane lei, mai mare cu aproximativ 10% față de bugetul anului precedent, potrivit calculelor autorităților locale. Creșterea se datorează, în principal, veniturilor din contractele de finanțare din fonduri externe nerambursabile obținute de administrația locală.

VENITURILE TOTALE ale bugetului provin din următoarele surse:
41% – Venituri proprii, adică încasările din taxe și impozite și cotele defalcate din impozitul pe veniturile sibienilor
31% – Excedentul bugetar din anii precedenți, care va fi utilizat integral pentru finanțarea investițiilor deja contractate și a căror execuție este în curs
24% – Fonduri europene obținute de Primăria Sibiu, în anul 2021 veniturile estimate din fonduri nerambursabile fiind de aproximativ 230 de milioane de lei, provenind din cele 24 contracte de finanțare nerambursabilă semnate. Menționăm că valoarea totală a contractelor de finanțare nerambursabilă semnate de administrația locale este de 305 milioane lei, cu perioadă de implementare 2018-2022
4% – Sume defalcate din TVA, adică sume care estimăm că vor veni de la Bugetul de Stat pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap, salariile asistenților personali, salariilor profesorilor, etc

CHELTUIELILE TOTALE propuse în buget însumează de asemenea 954,70 milioane lei. Cea mai mare parte – 57%, adică peste 540 de milioane de lei – vor merge către investiții pentru dezvoltarea orașului. Diferența de 43% va fi utilizată pentru cheltuieli curente pentru administrarea orașului, cum ar fi iluminatul public, activitatea culturală, sportivă și de agrement, întreținerea parcurilor și zonelor verzi, reparațiile la străzi, subvenția pe care Primăria Sibiu o acordă pentru buna funcționare a transportului public, subvenția acordată cetățenilor pentru energie termică, reparații și achiziția de dotări pentru unitățile de învățământ, funcționarea Primăriei Sibiu și a serviciilor publice din subordinea Consiliului Local, etc.

Cele mai importante sume vor fi alocate următoarelor domenii:

TRANSPORT ȘI MOBILITATE – 40% din bugetul total, reprezentând 376 de milioane de lei. Acest capitol include printre altele lucrări la drumuri și poduri, continuarea modernizării cartierelor de blocuri, construcția de parcări zonale, reparații străzi, precum și subvenția acordată societății de transport public pentru acoperirea gratuităților acordate elevilor și pensionarilor, reducerile acordate donatorilor de sânge, etc.

În acest capitol sunt incluse investiții în infrastructură, ceea ce înseamnă continuarea sau începerea lucrărilor, reparații capitale de cartiere, construcția noului drum de legătură între cartierele Ștrand și Turnișor, modernizarea podului peste Cibin, amenajarea unei parcări supraterane etc.

SPORT, CULTURĂ ȘI SPAȚII VERZI – 17 % reprezentând 160 de milioane de lei.

Potrivit Primăriei, în acest an sunt prevăzute fonduri pentru finanțarea programelor de interes public cultural, educațional, comunitar și sportiv în sumă de 15,87 milioane lei, din care:
Agenda Culturală – 6,5 milioane lei
Agenda Sport –7 milioane lei
Agenda Comunitară – 400.000 lei
Agenda Educațională – 300.000 lei

EDUCAȚIE – 13% din totalul bugetului, adică 127 de milioane lei. În această sumă sunt incluse atât investițiile, cât și lucrările de reparații, dotările și alte cheltuieli pentru buna funcționare a unităților de învățământ

PROTECȚIA MEDIULUI – 6% din buget, reprezentând 59 de milioane de lei

SĂNĂTATE – 4% din bugetul local, reprezentând 42 de milioane de lei

Autoritățile locale precizează că aceste date vor mai suferi modificări pentru că se așteaptă ca Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu și Consiliul Județean Sibiu să comunice sumele care vor fi alocate municipiului din cotele defalcate din TVA și din impozitul pe venitul global.

FOTO: Ovidiu Matiu

Related posts

New at MIPIM 2018 – An Africa Forum, a Legal Forum and a PropTech Lab

Ionut Oprea

Shakespeare School sărbătoreşte 15 ani

Ionut Oprea

Projecting the future

Ionut Oprea

Încă o parcare publică etajată în Oradea

Ligia Voro

Fan Courier va avea hub regional la Cluj

Nora Dumitrescu

Licitație de peste 80 mil. euro pentru achiziția de medicamente oncologice

redactia

Oradea va avea două centre de colectare selectivă a deșeurilor

Traian Dan

Familia Lazăr din Baia Mare, afaceri de peste 52 mil. euro din carne şi preparate

Stefana Muresan

Concurs de soluții de arhitectură pentru amenajarea standului național al Marii Britanii la târgul de carte Bookfest

redactia

Traficul greu, eliminat la Turda. Apare centura de ocolire

Nora Dumitrescu

Primele 200.000 de teste rapide pentru depistarea Covid-19 ajung miercuri la București

Ion Surdu

BVB urmează trendul internațional și urcă la maxime istorice

Ligia Voro

Brandul de ciocolată belgiană Leonidas se extinde în franciză în Braşov, Oradea şi Sibiu

redactia

Perspective pentru România de la Franz Weiler, CEO Uniqa Asigurări și președinte Foreign Investors Council

redactia

Ordin al Ministerului Sănătății: se suspendă pentru 6 luni exportul mai multor medicamente și dispozitive medicale

Papuc Irina

Vara spre toamnă la Popasul din Deal

Gruita Ienasoiu

Mihai Aniței (Azomureș), co-autor al volumului ”Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale”

Stefana Muresan

GIC a finalizat acordul de achizitie a P3

Ionut Oprea

Schaffer – cele mai performante încărcătoare frontale din România

Stefana Muresan

Hunedoara: Peste 20 de castele și muzee, prezentate la Târgul European al Castelelor

Stefana Muresan

Investițiile nete în economia românească au crescut în 2019 cu aproape 18%

Papuc Irina

Câmpia Turzii și-a activat supraveghere video de ultimă generație

Nora Dumitrescu

Fida Solutions va realiza portalul online al proiectului Mara Strategy

Nora Dumitrescu

1.520 km de infrastructură și 20.300 de clădiri racordate de Netcity Telecom

Ligia Voro

Leave a Comment