Real Estate Ultimele stiri

CBRE, Industrial Destinations: topul regiunilor cu spatii industriale in constructie

București și Timiș conduc în topul celor mai dinamice regiuni, cu 240.000 mp în construcție 2020 a adus un volum record de tranzacții: peste 930.000 mp închiriați 400.000 mp de spații industriale sunt în construcție la nivel național, dintre care 60% sunt deja pre-închiriate.

Stocul modern de spații industriale din România a depășit în 2020 pragul de 5 mil. mp și urmează să ajungă la aproximativ 5,5 mil. mp în acest an, peste 60% din suprafața aflată în construcție fiind deja pre-închiriată, potrivit raportului de research Romania Industrial Destinations, lansat de CBRE.

„2021 are toate premisele pentru a fi un an formidabil pentru piața de spații industriale din România, după ce 2020 s-a dovedit un an record cu peste 930.000 mp tranzacționați. Dezvoltatorii investesc în diferite zone ale țării: de la consacrata zonă a Timișului până la Brașov și Bacău, care încep sa prezinte un interes tot mai mare, beneficiind de terenuri cu potențial pentru dezvoltare și de forță de muncă disponibilă”, a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România.

Sursă: CBRE Research

CBRE a intermediat recent cea mai mare tranzacție de prelungire din ultimii ani, respectiv reînnoirea contractului de 85.000 mp de către retailerul Carrefour în cadrul parcului industrial P3 Bucharest Park. Printre cele mai mari tranzacții încheiate în 2020 se mai numără: Ikea (70.000 mp în CTPark Bucharest West) și Profi (58.500, respectiv 57.000 mp în WDP Timișoara și WDP Craiova).

La nivel național, în prezent sunt în construcție aproximativ 400.000 mp de spații industriale, o suprafață de peste 60% fiind deja pre-închiriată, potrivit datelor CBRE Research. Astfel, după ce în 2020 stocul de spații industriale din România a crescut cu peste 570.000 mp, activitatea de dezvoltare continuă alert și în acest an, impulsionată de gradul de neocupare de doar 8% la nivel național.

Cu un stoc existent de 2,3 mil. mp, București și împrejurimile, respectiv Ilfov, continuă să atragă cel mai mare volum de noi dezvoltări, fiind în construcție peste 140.000 mp. Pe locul următor, cu un stoc de 1,2 mil. mp, se află regiunea de nord și nord-vest a țării, care include Timișoara Arad și Cluj-Napoca. În această zona, dezvoltatorii au în construcție aproximativ 130.000 mp, dintre care peste 100.000 mp se află în județul Timiș, conform raportului Romania Industrial Destinations.

„Timișoara și Arad continuă să atragă atenția companiilor care au nevoie de spații logistice, bucurându-se de infrastructură și acces facil către București și granițele de nord și nord-vest ale țării. Discutăm cu multe companii, inclusiv din industria de retail și domenii conexe, care sunt interesate să își extindă sau să își mute spațiile de depozitare în această zonă”, a declarat Daniela Gavril, Head of Research, CBRE România.

O altă zonă dinamică în termeni de noi proiecte este regiunea din centrul României, care include orașe precum Deva, Sibiu, Târgu-Mureș și Brașov, unde există un stoc de circa 670.000 mp care urmează a crește cu 10% doar în acest an, dintre care aproximativ 15.000 mp sunt în construcție în Brașov.

Estul și nord-estul României, cu destinații precum Bacău și Iași, a ajuns de curând pe radarul investitorilor în sectorul industrial, având avantaje precum costuri reduse cu forța de muncă, absența marilor dezvoltatori internaționali și o ofertă consistentă de terenuri disponibile pentru dezvoltare, mai relevă raportul Romania Industrial Destinations.

România a avut în ultimii cinci ani un ritm rapid de dezvoltare al pieței industriale, stocul dublându-se în această perioadă. Cu toate acestea, cu doar 260 mp de spații industriale per mia de locuitori,  țara noastră se situează sub media regională. Spre comparație, Polonia are o medie de 510 mp per mia de locuitor,i iar Cehia, 840 mp per mia de locuitori. În următorii 5 ani, calculele noastre indică o creștere a stocului de spații industriale cu peste 50%, până la 8 mil. mp, în acest moment, dezvoltatorii având aproape 400.000 mp de spații industriale în construcție.

Related posts

Schaeffler începe producția în masă a motoarelor electrice

Nicolae Pop

Mandatul directorului general al Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a fost prelungit cu încă patru ani

Papuc Irina

Peste 78 de milioane de lei pentru „Campusul pentru învățământul special din Oradea”

Traian Dan

S-a deschis centrul universitar de industrii creative de pe Dealul Lomb

Nora Dumitrescu

O nouă parcare în centrul Oradiei în valoare de peste 13,5 milioane de lei

Traian Dan

Sameday lansează un nou serviciu de livrare la domiciliu. „Încercăm să ne adaptăm”

Ion Surdu

UVT, printre cele mai bune 1000 de universități din lume

Stefana Muresan

Ungurii mai fac un pas pentru TGV-ul Budapesta – Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Delegația Cluster Mobilier Transilvan, la cele mai mari evenimente din lume dedicate industriei mobilei

redactia

Borcanul cu Magiun din prune Topoloveni, în coşul cu cadouri oferit din partea României pentru preluarea Preşedinţiei Rotative a UE

redactia

Fiscalizarea bacșișului – o nouă încercare

Ligia Voro

Cluj Napoca: Un nou pod va trece peste Someș

redactia

Bihorul și Maramureșul, în topul cererilor la APIA

Nora Dumitrescu

Gastronomii din Sălaj au făcut show în Slovacia

Nora Dumitrescu

EuropaProperty announces short-list for 7th annual CEE Investment & Green Building Awards

Ionut Oprea

Electrolux Satu Mare își va relua activitatea cu condiții sporite de securitate

Traian Dan

MedLife – cifră de afaceri pro-formă de aproape 197 mi. lei în T1, în creştere cu 34%

Stefana Muresan

Patru oferte pentru linia de sortare a Poștei Române din Cluj

Nora Dumitrescu

Street Food Festival își amână edițiile din Transilvania

Nora Dumitrescu

Automobile Bavaria Group deschide un centru pentru marca Volkswagen, în Baia Mare

redactia

Un startup din Sibiu vrea să folosească tehnologia blockchain pentru ajuta medicii și pacienții

Papuc Irina

Acţionarul majoritar al Retrasib Sibiu a lansat o ofertă de preluare integrală a producătorului român pentru 9,6 mil.lei

Stefana Muresan

Final call for nominations at the 15th annual EuropaProperty SEE Real Estate Awards Gala & Forum

Papuc Irina

„Proiectul pentru România” va aduce anual 345 milioane de euro la bugetul de stat

Traian Dan

Leave a Comment