Asigurări/Burse Ultimele stiri

RAPORT ASF 2020: Piața RCA, vulnerabilă – primii doi asiguratori dețin împreună o cotă de piață de 75%

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat astăzi Raportul privind evoluția pieței asigurărilor în 2020. Anul trecut, valoarea primelor brute subscrise de către societățile de asigurare a crescut cu 4,6%, ajungând la 11,5 miliarde de lei. Ponderea primelor brute subscrise este reprezentată majoritar – 81% – de activitatea de asigurări generale. “O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare. Se observă continuarea creșterii concentrării pe piața RCA din România, primii doi asigurători (City Insurance și Euroins) deținând o cotă de piață cumulată de circa 75%”, se arată în raport. Cele mai importante date le puteți citi mai jos sau puteți studia întreg raportul. 

 

În anul 2020, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 11,5 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 4,6% față de valoarea înregistrată în anul anterior.

Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF.

Creșterea ponderii primelor brute subscrise (PBS) pentru asigurările generale în volumul total de PBS de societățile autorizate și reglementate de ASF în anul 2020 comparativ cu 2019 a avut loc pe fondul creșterii PBS pentru activitatea de asigurări generale (+6,3%), concomitent cu o ușoară scădere a valorii subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viață (-1,6%).

Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 71% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 57% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în anul 2020.

Deși segmentul asigurărilor de viață a înregistrat o scădere ușoară față de anul anterior, comparativ cu 2016 – 2018, volumul primelor brute subscrise continuă să se afle la valori mai ridicate, depășind nivelul de 2,2 miliarde lei în anul 2020, fiind susținut de o creștere cu 1,6% a subscrierilor pentru clasa C1, Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare, ce reprezintă circa 65% din totalul subscrierilor pentru asigurările de viață. Astfel, scăderea modestă a activității de asigurări de viață a fost imprimată de reducerea volumului de prime brute subscrise pentru clasa C3, Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții, ce deține o pondere de 27% în totalul PBS pentru activitatea de asigurări de viață.

Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze dinamici pozitive și în anul 2020, cu un volum al subscrierilor de peste 451 milioane lei, în creștere cu aproximativ 18% față de anul precedent, majorându-și ponderea în totalul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF la 3,9% de la 3,5% în 2019.

Contextul actual, marcat de incertitudini sporite cu privire la evoluția viitoare a activităților economice, amplificate de efectele negative ale pandemiei de COVID-19, a determinat creșterea interesului pentru asigurările de garanții (clasa A15). Asigurările de garanții au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 465 milioane lei în anul 2020, în creștere cu 68% față de anul precedent, aducându-și, astfel, aportul la tendința de diversificare a pieței asigurărilor din România.

Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în anul 2020 în baza dreptului de stabilire (FOE-freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul sucursalelor, un total al primelor brute subscrise de peste 1 miliard lei (8,16% din totalul primelor brute subscrise în România de societățile locale autorizate de ASF și de sucursalele asigurătorilor autorizați în alte state membre UE).

O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare. Se observă continuarea creșterii concentrării pe piața RCA din România, primii doi asigurători (City Insurance și Euroins) deținând o cotă de piață cumulată de circa 75%.

Din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF în anul 2020 (11,5 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 355 milioane lei, reprezentând aproximativ 3% din volumul total al primelor subscrise, în creștere cu aproximativ 38% comparativ cu anul anterior (circa 257 milioane lei).

Despăgubirile brute plătite de societățile de asigurare pentru activitățile de asigurări generale și de viață (incluzând răscumpărările parțiale și totale și maturitățile) au înregistrat o valoare de circa 6,93 miliarde lei în anul 2020, reprezentând circa 60% din volumul total al primelor brute subscrise pe parcursul anului 2020. Se observă o atenuare a ritmului de creștere a valorii despăgubirilor brute plătite în perioada de referință față de dinamicile anuale înregistrate în perioadele anterioare.

Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale a înregistrat o valoare supraunitară (105,79%) în anul 2020, însă se observă menținerea tendinței de scădere față de anul anterior (109,45%). Această evoluție a avut loc pe fondul reducerii ratei daunei și a menținerii ratei cheltuielilor la un nivel relativ similar cu cel înregistrat în anul anterior.

La finalul lunii decembrie 2020, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare se situa la un nivel de peste 18 miliarde lei, în creștere cu 6% față de sfârșitul anului 2019 (17.825.299.639 lei). Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 55% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 45% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viață.

Și în anul 2020 indicatorii de solvabilitate la nivelul agregat al pieței asigurărilor au continuat pe un trend ascendent. Ratele SCR și MCR calculate la nivelul pieței ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea totală a necesarului de capital au înregistrat valori supraunitare. Rata SCR la nivelul pieței s-a situat la un nivel de 1,89, iar rata MCR la o valoare de 4,66.

La finalul lunii decembrie a anului 2020, atât valoarea activelor, cât și cea a obligațiilor societăților de asigurare (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au înregistrat modificări comparativ cu valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. Activele totale au crescut cu 8%, iar datoriile totale ale societăților de asigurare au crescut cu 7% în anul 2020 comparativ cu valoarea înregistrată în anul anterior.

Primele distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurările generale și asigurările de viață s-au situat la o valoare de 7,86 miliarde lei în anul 2020, în creștere cu 9,1% față de anul anterior. Ponderea veniturilor din activitatea de distribuție în volumul de prime distribuite la nivelul pieței de brokeraj în asigurări a fost de 17,74% (comision mediu), pe segmentul asigurărilor generale acesta fiind de 17,77%, iar pe segmentul asigurărilor de viață fiind de 43,49%.

Întregul raport îl puteți lectura dând click peEvolutia pietei asigurarilor 2020_20210318_site24032021

Related posts

Start-Up Nation 2018, aproape de lansare

Ligia Voro

Relansarea Cupru Min, primul proiect finanţat de Fondul Suveran de Investiţii

Stefana Muresan

Universitatea Babeș-Bolyai intră într-un proiect european de antreprenoriat

Nora Dumitrescu

Patru elevi din Sighetu Marmației au creat o microîntreprindere de artizanat

Nora Dumitrescu

Managerii din industrie, comerț și construcții, optimiști pentru revenirea economică

Traian Dan

Primele 11 autobuze electrice ajung la Cluj, finanțare din fonduri elveţiene

Stefana Muresan

Zalăul a accesat proiecte europene de 100 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Producătorul de utilaje agricole Maschio Gaspardo din Arad, parteneriat financiar de 14 milioane de euro cu EximBank

Stefana Muresan

Oradea pe primul loc în topul pressone.ro – „Cele mai bune orașe din România”

Traian Dan

Ecodestinaţia Pădurea Craiului, promovată la târgurile de turism din Amsterdam şi Oslo

redactia

Brandul Banca Transilvania valorează o jumătate de miliard de dolari

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] The Pearl of Transylvania: the Medieval Citadel of Sighişoara

Ligia Voro

Erbașu, Concelex și Tera Gaz vor construi “conservatorul” din Mănăștur

Nora Dumitrescu

Rombat din Bistriţa, profit triplat anul trecut

Stefana Muresan

ALISIA ENCO isi face intrarea in high life-ul modei la Monaco

Ionut Oprea

Studiu CBRE: Investițiile imobiliare au totalizat 395 mil. euro în S1

Papuc Irina

Fermierii pot solicita sprijinul pentru creșterea animalelor pe trimestrul IV 2020

Traian Dan

Grecii de la Mytilineos, fabrică destinată reciclării zgurii la Copșa Mică, investiție de 40 de mil dolari

Stefana Muresan

CCIA Timiș, sprijin pentru 25 de firme ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanțare

Stefana Muresan

Două lansări consecutive ale Synevo la Cluj-Napoca și Brașov

Ligia Voro

Schaeffler va construi un complex de laboratoare de ultimă generație

Nicolae Pop

Astra Vagoane Călători s-a asociat cu chinezii care produc trenuri de mare viteză care ating 350 km/oră

Stefana Muresan

PROFI ajută prin angajări

Ligia Voro

Ministrul Agriculturii a pus retailerii și crescătorii de ovine la aceeași masă

Stefana Muresan

Leave a Comment