Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujenii de la EPMC vor superviza lărgirea plajelor de la Marea Neagră

Compania clujeană de mediu EPMC Consulting a fost desemnată ca supervizor-inginer în proiectul lărgirii plajelor de pe litoralul românesc.

Din vara acest an, plajele din Mamaia vor fi mult mai late. Proiectul derulat de Administrația Națională Apele Română și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) vizează reducerea eroziunii costiere (faza a doua, 2014-2020). Acesta are valoarea de 3,8 milioane de lei.

Proiectul vizează continuarea măsurilor necesare reducerii eroziunii costiere în zonele Stăvilare, Mamaia, Tomis – Casino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter  -Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai. În cadrul contractului, derulat de antreprenorul Boskalis pentru ABADL, EPMC Consulting are rolul de supervizor/inginer, ca lider al asocierii alături de SJS Engineering.

“Imaginile filmate cu drona de Boskalis, pentru raportarea progresului execuției în zona Mamaia, ne relevă descărcarea nisipului în zonele programate până la data curentă, iar în cazul în care condițiile meteo sunt favorabile este planificată mutarea conductei de scufundare în pozițiile următoare, conform graficului de lucrări”, conform EPMC.

Pentru lotul 2, Mamaia, Boskalis a folosit cea mai modernă tehnologie specializată din lume – dragă absorbant refulantă, cu care a extras nisip din larg, de la o distanță de 12 km și o adâncime de 25 m. Draga a fost conectată la o conductă submersă de 2 km, care asigură legătura cu țărmul, aducând pe plajă 4,3 milioane mc de nisip. Lotul 2 a fost înnisipat pe 6.950 ml și a creat o nouă porțiune de plajă, de 53 ha.

La finalul fazei II vor fi create 226 ha de plajă nouă, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor ecosistemului marin și la dezvoltarea socio-economică a întregului litoral românesc. În faza I s-au derulat proiectele prioritare, propuse a se finanța ca fiind de maximă urgență, în sectoarele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord.

Faza I, din perioada 2012-2015, a fost finanțată din Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013. Cifrele finanțării pentru perioada 2014-2020: valoarea proiectului, 841 milioane euro, cu taxa pe valoarea adăugată, dintre care fonduri externe nerambursabile (85% din valoarea eligibilă) – 602 milioane, cofinanțare de la bugetul de stat (15% din valoarea eligibilă) – 106 milioane, neeligibil – 132 de milioane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Maramureșul va avea traseu Food & Bike

Articolul următor

Caută respectul, caută Michelin Zalău – un mod mai bun de a avansa în carieră!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share