Real Estate Ultimele stiri

Județele care nu au proiecte de retail modern

Harta de retail modern a României se completează județ cu județ, dezvoltatorii imobiliari livrând în ultimul an primele proiecte de retail modern în patru județe care nu erau acoperite, și anume Dâmbovița, Covasna, Harghita și Călărași. Mai mult, în următoarea perioadă urmează a fi bifate și județele Vaslui, Caraș-Severin și Olt, astfel că ultimele „redute” necucerite de către dezvoltatorii de centre comerciale vor rămâne Teleorman și Giurgiu, potrivit raportului Retail Regional Cities realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Prin centru comercial modern, Cushman & Wakefield Echinox descrie proiectele noi sau care au trecut printr-o renovare semnificativă de-a lungul ultimilor 20 de ani și a căror suprafață închiriabilă depășește 5.000 de metri pătrați. Alexandria, reședința județului Teleorman, și Giurgiu, au în prezent galerii comerciale, dar acestea sunt sub pragul de 5.000 de metri pătrați.

Dezvoltatorii imobiliari sunt activi în special pe segmentul parcurilor de retail în care accesul în magazinele mari este realizat direct din exterior, acestea fiind preferate mallurilor care cuprind mai multe spații comune, implică investiții mai ridicate și sunt supuse mai multor restricții în situații medicale delicate. Astfel, cu excepția Dâmbovița Mall, centru comercial de tip mall deschis de Prime Kapital și MAS Real Estate la Târgoviște, în celelalte județe recent acoperite de dezvoltatori au fost inaugurate parcuri de retail, respectiv Sepsi Value Center la Sfântu Gheorghe (județul Covasna), NEST Retail Park la Miercurea Ciuc (județul Harghita) și Catex Retail Park în Călărași.

Mai există în prezent cinci județe fără centre de retail modern, județe cu o populație totală de circa 1,8 milioane de locuitori. Reșița, cu o populație de circa 73.000 de locuitori, este cel mai mare oraș fără un proiect de retail modern, aici fiind planificat de către Ceetrus un proiect major de regenerare urbană ce va cuprinde și un centru comercial de aproximativ 35.000 de metri pătrați. În Slatina, dezvoltatorul belgian Mitiska REIM plănuiește atât extinderea proiectului existent, cât și dezvoltarea unui nou parc de retail cu o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați. Nu în ultimul rând, în județul Vaslui Prime Kapital va dezvolta Bârlad Value Centre (16.500 de metri pătrați închiriabili), în timp ce grupul polonez Scallier plănuiește un parc de retail Funshop în reședința județului.

Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Faptul că dezvoltatorii de retail își îndreaptă atenția și către o serie de orașe terțiare, considerate mai puțin ofertante până în prezent, denotă faptul că piața de retail modern din România rămâne în continuare atractivă, oferind un potențial semnificativ de dezvoltare. Iminenta întregire a ofertei de spații comerciale la nivel național nu va face decât să aducă România aproape de nivelul țărilor mai dezvoltate din centrul și vestul Europei, țări în care fiecare comunitate beneficiază de opțiuni de retail modern adecvate puterii de cumpărare și obiceiurilor de consum.”

Pe de altă parte, viitoarea ofertă de spații comerciale din București este limitată, cele mai importante proiecte aflate în acest moment în construcție și a căror livrare este planificată în 2021 fiind extinderea centrului comercial Colosseum din zona de nord-vest a Capitalei, prima fază a centrului comercial de tip outlet Fashion House Pallady şi Greenfield Plaza, componanta de retail a ansamblului rezidenţial Greenfield din Băneasa. Aceste trei dezvoltări însumează o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați, potrivit raportului Bucharest Retail Market.

Cu un stoc de retail de doar 65.000 de metri pătrați și o densitate de 171 de metri pătrați / 1.000 de locuitori, sectorul 5 al Capitalei este cel mai slab deservit de proiecte de retail modern, cele mai importante dezvoltări din această zonă fiind Vulcan Value Center și Liberty Center.

Principalele proiecte comerciale inaugurate în ultimul an în județe fără proiecte de retail modern

Related posts

Omul de afaceri Dorel Goia mai vrea o fabrică în Europa Centrală

Stefana Muresan

UTI și Eldiclau vor construi terminalul II de la Aeroportul Oradea

Stefana Muresan

Join the largest Event Dedicated to the Romanian Business Services Sector, November 18th

Ionut Oprea

FOTO: Proiecte de politici publice schițate la Cluj de mai multe organizații

Ligia Voro

Carmen Neagu, director general EnergoBit: Centrala de la Luduş, un proiect în care putem arde gazul cu o eficienţă dublă

Stefana Muresan

Ministrul Transporturilor: “Am deblocat autostrada Sălaj – Bihor”

Nora Dumitrescu

CTP pregătește obținerea certificării BREEAM

Ionut Oprea

Japonezii de la Roki, cu clienți precum General Motors, Nissan şi Mazda, deschid o fabrică la Arad

Stefana Muresan

Produsele de Cluj vor fi livrate în toată România

Nora Dumitrescu

Aeroportul din Sibiu, primul din țară care va avea o bibliotecă pentru pasageri

Stefana Muresan

Automobile Dacia extinde cei 69.000 mp de spațiu logistic închiriat de la Globalworth

Ion Surdu

Investiție de peste 40 mil. euro într-un spital pentru copii din Arad

Stefana Muresan

Vitacom pregătește “noua casă”. Angajări la Cluj și București

Nora Dumitrescu

Asocierea firmelor orădene Costa Voc şi Trebor Drum Construct a câștigat contractul pentru amenajarea Parcului Industrial din Tileagd

redactia

Christophe Dridi, noul director Dacia Renault

redactia

CFO Integrator va moderniza două străzi din Cluj

Nora Dumitrescu

BRAT are o nouă conducere

Stefana Muresan

TAGRO made by IRUM, lansat oficial și la INDAGRA 2018

redactia

Important pentru fermieri: Ministerul Agriculturii a suspendat depunerea cererilor la APIA

Ion Surdu

Emerson și-a deschis fabrică în Gilău

Nora Dumitrescu

Cu bani europeni rețeaua de distribuție a apei din județul Satu Mare va fi extinsă cu 260 km, iar rețeaua de ape uzate cu 450 km.

Gruita Ienasoiu

Prima cursă de linie din Iași va fi operată de HiSKy

Nicolae Pop

300 de arhitecți și invitați ne prezintă provocările profesiei de arhitect

redactia

Continental lansează tehnologii pentru producția de serie pentru robo-taxiuri

Nicolae Pop

Leave a Comment