Fonduri Europene Infrastructura Timiș Transport

Primăria Timișoara a dat startul la un nou proiect complex de infrastructură, în valoare de 40 de milioane de lei

În aceste zile pornește unul dintre cele mai importante șantiere din Timișoara, cel pentru reabilitarea Căii Bogdăneștilor. În valoare de 24 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor fiind fonduri nerambursabile europene, acest proiect este parte a unuia mai amplu, pentru realizarea unui nou inel de circulație, care mai include ridicarea unui nou pod peste Bega, un pasaj subteran de mari dimensiuni, pe sub un număr mare de căi ferate, care Timișoara în două, extinderea unui bulevard, instalarea de noi linii de tramvai. Valoarea totală a proiectului inelului Vest depășește 40 de milioane de euro.

”Începem lucrările pe Bogdăneștilor, cel mai mare șantier din acest început de an și care va schimba total aspectul zonei. Nu vă ascund că au fost probleme cu proiectul, în special legate de lățimea trotuarelor și a pistelor de biciclete, care erau extrem de mici și din cauza cărora riscam să pierdem finanțarea europeană. Dar toate acestea au fost depășite acum. Trotuarele au fost lățite, la fel și pistele de biciclete, care acum respectă standardul de 1,5 m lățime. Iar șantierul a putut să înceapă fără probleme. Am fost pe șantier și am cerut constructorilor să ia toate măsurile necesare pentru ca lucrările să se desfășoare în siguranță pentru locuitorii din zonă și să producă cât mai puțin disconfort”, a anunțat Dominic Fritz.

Șantierul este unul ambițios, proiectul vizează reabilitarea liniei de tramvai şi lărgirea drumului la 4 benzi, de la intersecţia cu bulevardul Cetăţii până la bucla de întoarcere, pe o lungime de 2,4 km. Linia de tramvai va fi amplasată pe mijlocul tramei stradale, va fi dublă și încadrată de spaţii verzi cu pomi. De asemenea, se vor moderniza 7 stații de transport public.

Șantierul ar trebui să fie finalizat în vara anului 2023, însă, dacă totul merge bine, ar putea fi terminat până la finalul anului 2022, anunță primarul. Valoarea totală a contractului este de 116,8 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 24,1 milioane de euro. Majoritatea banilor sunt nerambursabili și vin pe POR – Axa Prioritară 4.

Primarul a oferit și o viziune, care se întinde pe mai mulți ani, și care include mai multe investiții municipale asemănătoare.

”Calea Bogdăneștilor, împreună cu strada Grigore Alexandrescu – pe care se desfășoară deja lucrări și pentru care am primit 6 milioane de lei din fondul de rezervă al premierului -, cu pasajul Solventul – aflat în proiectare – și podul Solventul – a cărui proiectare o scoatem la licitație – vor întregi Inelul IV de circulație în zona de vest a Timișoarei. Împreună, ele formează cel mai ambițios proiect de infrastructură din ultimii zeci de ani, în Timișoara”, a mai spus Fritz.

Lucrările la noul inel vor viza construcția unui drum nou, cu două benzi pe sens și linie de tramvai în zona mediană, în prelungirea Căii Bogdăneștilor, printr-un nou pasaj inferior pe sub liniile de cale ferată din zonă, de circa 700 m, construcția unui pod nou peste Canalul Bega, lărgirea bd-ului Dâmbovița, pe cca. 200 m, inclusiv echiparea cu linie de tramvai, construirea de piste pentru biciclete și de trotuare pe toată lungimea drumului nou construit. Pistele pentru biciclete nu vor presupune o infrastructură separată, ci vor fi prevăzute în infrastructura drumului și a podului. Valoarea totală estimată a investiției Inelul IV Vest ar fi de 78.763.125 lei, cu TVA, respectiv 16.300.990 euro.

Related posts

Timişoara: Israelienii de la Plaza Centers au scos terenul la vânzare

Stefana Muresan

Șase ofertanți pentru lucrările de la aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav. Termen de finalizare 2020

Stefana Muresan

Primăria Timişoara susţine învăţământul profesional în sistem dual şi reabilitează un atelier de practică

Robert Bloancă

Proiect european de 50 mil. lei pentru modernizarea a 29 de străzi din municipiul Dej

redactia

Sălajul își reabilitează drumurile naționale

Nora Dumitrescu

Peste 160.000 de pasageri, în iulie, la Aeroportul Internațional Timișoara

Stefana Muresan

Clujul și-a făcut marcaje rutiere noi pe 128 de kilometri

Nora Dumitrescu

După Cluj-Napoca, și Primăria Timișoara alocă bani pentru un studiu de prefezabilitate pentru metrou

Stefana Muresan

Conferințele Transilvania Open 4 Business debutează astăzi

Ligia Voro

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj lansează zborurile către Hurghada, Egipt, operate de AlMasria Universal Airlines

Stefana Muresan

Ardelenii vor circula cu mască pe Trenurile Soarelui. Sibiul va avea Trenul Tineretului

Nora Dumitrescu

Constructorul Avril modernizează Stadionul Municipal Zalău

Nora Dumitrescu

Universitatea de Vest din Timișoara se pregătește să găzduiască peste 100 de olimpici și pasionați de robotică

Ligia Voro

Business to more Business s-a încheiat la Timisoara

Ionut Oprea

Directorul CNAIR: În 2018 se vor finaliza „cu siguranţă” lucrările la 60 de kilometri de autostradă

Stefana Muresan

Sibiu: Strada care leagă trei cartiere de Zona Industrială Est intră în reparații

Papuc Irina

Bihorenii învață de la unguri despre managementul bazinelor didactice

Traian Dan

Aeroportul clujean se modernizează cu 20 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Finanțare de 370 mil. lei pentru Autostrada Cluj Vest (Gilau) – Nadaselu

redactia

Viitorul va fi electric sau nu va fi deloc

Ligia Voro

Orașul Huedin, primul contract pe fonduri europene din istoria localității

redactia

Se reiau lucrările de reabilitarea a drumului național DN76 Oradea – Deva

Traian Dan

Ieșenii de la 3D Arhigrup vor evalua modernizarea Gării Jibou

Nora Dumitrescu

Porr Construct a câștigat un contract de 50,5 milioane lei cu CFR SA

Stefana Muresan

Leave a Comment